Περισσότερες αποδείξεις από συναλλαγές με κάρτες για το χτίσιμο του αφορολόγητου

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη Οκτώβριος 9, 2018 11:15

Περισσότερες αποδείξεις από συναλλαγές με κάρτες για το χτίσιμο του αφορολόγητου

Πιο πολλές αποδείξεις από αγορές με χρήση πλαστικού χρήματος (πιστωτική, χρεωστική κάρτα, e – banking) θα υποχρεούνται να συγκεντρώσουν μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες, ούτως ώστε να μπορέσουν να «χτίσουν» το αφορολόγητο όριό τους, για τα εισοδήματα του 2019. Σε διαφορετική περίπτωση, θα τους περιμένουν «τσουχτερά» πρόστιμα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το σχετικό σχέδιο του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης, από το 2019 το ελάχιστο ποσοστό που θα πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονική αποδείξεις θα διαμορφωθεί:

  • 15% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ (από 10% σήμερα)
  • 20% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ (από 15% σήμερα)
  • 25% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στις 30.000 ευρώ (από 20%)

Πηγές από το υπουργείο των Οικονομικών, δεν αποκλείουν τα ποσοστά να κυμανθούν από 20% έως 30%, καθώς εκτιμούν ότι τα ποσοστά που ισχύουν σήμερα για την κάλυψη του αφορολόγητου ορίου είναι ιδιαίτερα χαμηλά και συγκεντρώνονται εύκολα και έτσι η πλειοψηφία των φορολογουμένων σταματάει μετά από μερικούς μήνες να συναλλάσσεται με πλαστικό χρήμα.

Οι εξαιρέσεις

Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν κατάφερε να καλύψει το απαιτούμενο ποσό δαπάνης με πληρωμές μέσω καρτών ή μέσω e-banking, το «ακάλυπτο» ποσό θα φορολογείται με 22%, όπως άλλωστε συμβαίνει και τώρα.

Σημειωτέον ότι από την υποχρέωση να έχουν εξοφλήσει με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή e-banking) τις δαπάνες που κατοχυρώνουν την έκπτωση φόρου, υπενθυμίζεται ότι εξαιρούνται οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες φορολογούμενοι 70 ετών και άνω, τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, οι φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.

Οι φορολογούμενοι που υπάγονται στις παραπάνω περιπτώσεις εξαιρέσεων οφείλουν, ωστόσο, να έχουν καλύψει τα προαναφερθέντα ποσοστά του ετήσιου εισοδήματος με δαπάνες αγοράς και παροχής υπηρεσιών, που εξοφλήθηκαν με μετρητά.

Για τον λόγο αυτό οφείλουν να έχουν συγκεντρώσει και να έχουν διαφυλάξει τις αποδείξεις των δαπανών αυτών στα σπίτια τους, ώστε να είναι σε θέση να τις προσκομίσουν στις αρμόδιες φορολογικές αρχές σε περίπτωση που τους ζητηθούν για έλεγχο.

Τα ποσά της έκπτωσης φόρου που ισχύουν για εισοδήματα του 2019

  • 1.900 ευρώ για αγρότες χωρίς προστατευόμενα τέκνα
  • 1.950 ευρώ για αγρότες με ένα προστατευόμενο τέκνο
  • 2.000 ευρώ για αγρότες με δύο προστατευόμενα τέκνα
  • 2.100 ευρώ για αγρότες με τρία τέκνα και άνω.

Πηγή: agrotypos.gr


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη Οκτώβριος 9, 2018 11:15

Συνεντεύξεις

Μουρμούρια
NALMPANTIS200

Ράδιο Έβρος TV

Εγγραφείτε στο Newsletter