Πεδίο μάχης το δημοτικό συμβούλιο για το φεστιβάλ του Άρδα

Συντάκτης Νewsroom Ιούνιος 22, 2018 18:50

Πεδίο μάχης το δημοτικό συμβούλιο για το φεστιβάλ του Άρδα

Σε πεδίο μάχης εξελίχθηκε το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο με αφορμή την επερχόμενη 24η Συνάντηση Νέων Άρδας 2018

Στις τοποθετήσεις τους οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης έθεσαν πολλά ζητήματα και προβληματισμούς σχετικά με το φεστιβάλ, την οικονομική του διαχείριση αλλά και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που έχει  ανακοινωθεί.

Πρώτος μίλησε για το θέμα ο επικεφαλής της Αυτόνομης Κίνησης Πολιτών Δήμου Ορεστιάδας Είναι στο Χερί μας ,Ηλίας Αγγελακούδης, ο οποίος ανέφερε τον προβληματισμό του για το καλλιτεχνικό στυλ του φεστιβάλ, που σύμφωνα με τα λεγόμενά του, μεταξύ άλλων αναμένεται να προκαλέσει τη μείωση της προσέλευσης των κατασκηνωτών. Ακόμα  αναφερόμενος στο καλλιτεχνικό στυλ, δήλωσε ότι δεν παίζει ρόλομόνο το τι ακούνε οι νέοι αλλά και το τι πολιτισμό και κουλτούρα θέλουμε να προωθήσουμε στη νεολαία” ενώ κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για ελλιπή εκμετάλλευση της τοποθεσίας της περιοχής, για έλλειψη οράματος ενώ ζήτησε να γίνει ανοιχτή συζήτηση με στόχο να ακουστούν όλες οι προτάσεις για το Φεστιβάλ. Τέλος μίλησε για επιλογές με τις οποίες απαξιώνεται το φεστιβάλ και για χάσιμο του αρχικού στόχου της διοργάνωσης.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε η Μαρία Γκουγκουσκίδου, επικεφαλής της παράταξης “Ορεστιάδα, Τόπος να Ζω” που  έκανε μία αναδρομή στα προηγούμενα χρόνια διεξαγωγής της Συνάντησης Νέων Άρδα μιλώντας για τη μεγάλη απήχηση που είχε και τις υψηλού επιπέδου μουσικές επιλογές σε αντίθεση με τα τελευταία χρόνια και τις επιλογές των καλλιτεχνών στο φεστιβάλ αναφέροντας χαρακτηριστικά την επιλογή του Σάκη Ρουβά και της Πάολα για την φετινή διοργάνωση, επιλογές που δεν είναι υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου και δεν θα έπρεπε να αντιπροσωπεύουν το Δήμο, “ένα θεσμό που θα έπρεπε να έχει στόχο να ανεβάσει το πολιτιστικό επίπεδο των νέων και της περιοχής”.  Κάνοντας αναφορά σε παλαιότερο δημοσίευμα μίλησε για την συνεισφορά της Συνάντησης Νέων Άρδα στην οικονομία της περιοχής κατά τα προηγούμενα χρόνια σε αντίθεση με τα τελευταία χρόνια ενώ αναφέρθηκε και στην περίπτωση της διεξαγωγής του φεστιβάλ το 2015 όπου η διοργάνωση είχε μπει μέσα κατά 110.000 ευρώ λόγω του υψηλού κόστους του καλλιτεχνικού προγράμματος που ανερχόταν σε 120.000 ευρώ. Στη συνέχεια ανέφερε πως παρόλο που τα επόμενα δύο χρόνια είχε μειωθεί το κόστος για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα  αυτή τη φορά ανεβαίνει πάλι σε υψηλά επίπεδα. Η κ. Γκουγκουσκίδου ανέφερε πως ο Δήμος χρηματοδοτεί την ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Ο. με 500.000 ευρώ ενώ έθιξε και το γεγονός ότι από το 2016 υπάρχει χρέος προς την φιλαρμονική 15.000 ευρώ ενώ δεν παρέλειψε να πει ότι η ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Ο. δεν έχει παρουσιάσει παραστατικά των εσόδων προς την αντιπολίτευση.

Ο Σταμάτης Γκατζίδης ,από τη Λαϊκή Συσπείρωση, στη συνέχεια υποστήριξε πως θα έπρεπε να δοθεί περισσότερο βάρος στην ανάδειξη τοπικών σχημάτων ενώ όπως δήλωσε δεν θα πάρει θέση ,επιφυλάχθηκε ωστόσο να το πράξει τον Αύγουστο κατά τον απολογισμό.

Ο πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Ο.  Αρχοντής Αρχοντίδης απάντησε προς όλους. Επανέλαβε και αυτό που είχε υποστηρίξει κατά την συνέντευξη του στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ: η διοργάνωση αποτελεί συνάντηση νέων και όχι όσων θέλουν να ξαναζήσουν τη νεότητά τους.  Ακόμη είπε πως ήδη από πέρσι το φεστιβάλ όχι μόνο έχει ξαναγίνει βιώσιμο αλλά έστρεψε και τα βλέμματα της Ελλάδας στην περιοχή μας αποκτώντας μεγάλη επισκεψιμότητα. Όσον αφορά τους κατασκηνωτές αρχικά υποστήριξε ότι είναι πολλά τα φεστιβάλ με παρόμοιο χαρακτήρα τα οποία διοργανώνονται ανά την Ελλάδα και ακόμη πως η κατασκήνωση έχει μεταφερθεί σε χώρο που δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές λόγω του γεγονότος ότι είναι χαρακτηρισμένη ως περιοχή Natura.
Ο κ. Αρχοντίδης εξήγησε πως λειτουργούν βάσει τριών βασικών πυλώνων: πρώτον τη βιωσιμότητα, δεύτερον τον εκσυγχρονισμό της διοργάνωσης (με αλλαγές στα εισιτήρια, δημιουργία ιστοσελίδας, αλλαγή ως προς τη διαφήμιση και το μάρκετινγκ, ενώ όπως υποστήριξε πλέον μέσω του μάρκετινγκ προσελκύονται περισσότερες χορηγίες γεγονός που αυξάνει τον προϋπολογισμό της διοργάνωσης)  και τρίτον ακολουθείται η τάση της εποχής και της νεολαίας. Απαντώντας στην κ. Γκουγκουσκίδου για τα ελλείμματα ανέφερε πως όντως σε προηγούμενες χρονιές το φεστιβάλ δεν υπήρξε βιώσιμο ,ωστόσο ανέλαβε την ευθύνη ενώ ανέφερε ότι η χρηματοδότηση του δήμου προς τη ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Ο δεν αφορά μόνο την χρηματοδότηση της Συνάντησης Νέων Άρδα αλλά περιλαμβάνει και πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων και δομών τις οποίες υποστηρίζει οικονομικά η ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Ο. Ακόμα δήλωσε ότι πέρσι δόθηκε σε όλους τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης ένας πλήρης φάκελος με τα οικονομικά στοιχεία του φεστιβάλ ενώ έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας πως η επιτυχία ενοχλεί και αναφορικά με το επίπεδο των καλλιτεχνικών επιλογών ανέφερε πώς ο Σάκης Ρουβάς επιλέχθηκε από το Μίκη Θεοδωράκη για να ερμηνεύσει το Άξιον Εστί.

Παίρνοντας το λόγο ο Δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης  αρχικά μίλησε για λαϊκίστικη τακτική την οποία ακολουθεί η αντιπολίτευση. Ανέφερε ότι οι ισολογισμοί με τα έσοδα ψηφίζονται από το δημοτικό συμβούλιο. Στην συνέχεια δήλωσε πως υπήρχε μία κάμψη τα προηγούμενα χρόνια στο  φεστιβάλ και πώς έγινε μία προσπάθεια για ανάκαμψη με διάφορες παρεμβάσεις στο χώρο, μίλησε για τα οικονομικά δεδομένα των προηγούμενων ετών (όπως το 2017 που έκλεισε με αποθεματικό 130 χιλιάδων ευρώ τα οποία όπως είπε προέκυψαν από τη σωστή διαχείριση έτσι ώστε να γίνει δυνατόν να επιστρέψουν στην τοπική αγορά), αναφέρθηκε στην αύξηση των παροχών σε συλλόγους και δομές της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Ο. χωρίς να παραλείψει να ρίξει τα βέλη του προς την αντιπολίτευση,  ενώ έκλεισε την τοποθέτηση του ζητώντας να μη σαμποτάρονται εκδηλώσεις που έχουν αποδοχή, αναδεικνύουν την περιοχή, ανεβαίνουν σταδιακά, προσφέρουν μεροκάματα και αποκτούν μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα.

Τελευταίος για το θέμα τοποθετήθηκε ο πρώην πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Ο. Βασίλης Παπαμιχαήλ ο οποίος ανέφερε πως κατά τα προηγούμενα έτη δεν υπήρχαν πολλά ανταγωνιστικά φεστιβάλ ενώ μιλώντας για τα έτη 2015 και 2016 που είχε επιτελέσει ο ίδιος πρόεδρος και υπεύθυνος του φεστιβάλ, ανέφερε τις ανοιχτές συναντήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί πριν από τη διοργάνωση, τις πολλές παρεμβάσεις που έγιναν στο χώρο της διοργάνωσης και το μεγάλο οικονομικό πλήγμα που είχε υποστεί το φεστιβάλ από τα capital controls ενώ τέλος συνεχάρη την τωρινή διοίκηση και τον κ. Αρχοντίδη που όπως ανέφερε συνεχίζει το έργο που ονειρεύτηκαν και είχαν οραματιστεί για το φεστιβάλ ως διοίκηση.

Δείτε τη συζήτηση όπως εξελίχθηκε κατά το δημοτικό έλεγχο της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας:


Συντάκτης Νewsroom Ιούνιος 22, 2018 18:50

Συνεντεύξεις

NALMPANTIS200
Μουρμούρια

Ράδιο Έβρος TV

SiankouriBanner2

Εγγραφείτε στο Newsletter