Παράσταση «Το Μεγάλο μας Τσίρκο» στην Αλεξανδρούπολη

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 21 Νοεμβρίου, 2017 09:39

Παράσταση «Το Μεγάλο μας Τσίρκο» στην Αλεξανδρούπολη

Η παράσταση «Το Μεγάλο μας Τσίρκο» που παρουσίασε η θεατρική ομάδα «Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ» τα δυο προηγούμενα έτη, επιστρέφει στην πόλη της Αλεξανδρούπολης.

Ανανεωμένη, με την συμμετοχή και νέων μελών, πάντα όμως, υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση του Νίκου Ζερβοπουλου και τη μουσική καθοδήγηση του Βαγγέλη Μάμμου, η θεατρική ομάδα θα προσπαθήσει και πάλι να μεταδώσει με ενθουσιασμό και σεβασμό στο κείμενο του Ιάκωβου Καμπανέλλη τα μηνύματα του ιστορικού αυτού έργου.

Σας υποδέχονται με τρεις παραστάσεις στις 24, 25 & 26 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 8 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης, για να γελάσετε, να τραγουδήσετε, να σκεφτείτε και να συγκινηθείτε μαζί τους!


Προπώληση εισιτηρίων στο πνευματικό κέντρο της Ι.Μ. Αλεξανδρούπολης από τις 16/11/2017 και κάθε απόγευμα 6-8 (εκτός Σαββάτου & Κυριακής).

Τιμή εισόδου 5€ (οι μαθητές δωρεάν).

Λίγα λόγια για την παράσταση
«Το μεγάλο μας τσίρκο», μια θρυλική παράσταση που η πρεμιέρα του δόθηκε στις 22 Ιουνίου 1973.

Θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, που έγραψε ιστορία, όταν ανέβηκε μεσούσης της δικτατορίας από τον θίασο Καρέζη – Καζάκου. Τη μουσική και τα τραγούδια της παράστασης έγραψε ο Σταύρος Ξαρχάκος.

Το έργο διατρέχει, με σατυρικό, αλλά και δραματικό τρόπο, τη νεότερη ελληνική ιστορία από την Τουρκοκρατία και τα χρόνια του Όθωνα έως τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη γερμανική Κατοχή.

Η ιδέα για το ανέβασμα του έργου ανήκε στο θιασαρχικό ζεύγος, που για πρώτη φορά την άνοιξη του 1972 σκέφτηκαν ν’ ανεβάσουν ένα έργο, που σύμφωνα με την Τζένη Καρέζη έπρεπε «να είναι κάτι σαν λαϊκό πανηγύρι, να κλείνει μέσα του πολλή ρωμιοσύνη… και μέσα από τη σάτιρα, τον αυτοσαρκασμό, το γέλιο και το δάκρυ, να μιλήσουμε για τους καημούς και τα όνειρα της φυλής μας, για προδομένους αγώνες, για προδομένες ελπίδες… και πάνω απ’ όλα για ομορφιά. Για την ομορφιά αυτού του λαού, που δεν παύει ποτέ να αγωνίζεται, να προδίδεται, να πιστεύει και να συνεχίζει τον αγώνα του, διατηρώντας τις ρίζες του αναλλοίωτες αιώνες τώρα».

«Όλα αυτά όμως θά ’πρεπε να ειπωθούν ρωμέικα, ζεστά. Καθόλου φιλολογικά. Καθόλου εγκεφαλικά. Θά’ πρεπε, δηλαδή, να γραφτεί ένα έργο που να έχει μέσα του τους σπόρους της λαϊκής μας τέχνης. Εγχείρημα δύσκολο, άπιαστο σχεδόν», συνεχίζει την αφήγησή της η Τζένη Καρέζη.

Οι θιασάρχες απευθύνθηκαν στον σπουδαίο Έλληνα θεατρικό συγγραφέα Ιάκωβο Καμπανέλλη, επειδή είχε «ταλέντο, πείρα, γνώση» και στο έργο του «χτυπάει πάντα πυρετικά, σπαρακτικά και γνήσια ο σφυγμός της ράτσας». Ο Καμπανέλλης δέχτηκε με ενθουσιασμό την πρότασή τους κι έτσι προέκυψε το θεατρικό «Το Μεγάλο μας Τσίρκο».


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 21 Νοεμβρίου, 2017 09:39

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV