Η παραδοσιακή φανουρόπιτα
Υλικά
Μερίδες: 14
- 1⅓ κούπα ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 1 κούπα ηλιέλαιο + επιπλέον για το ταψί
- 1½ κούπα χυμός πορτοκαλιού
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- ξύσμα από 2 ακέρωτα πορτοκάλια
- 2 κουτ. σούπας κονιάκ
- 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + επιπλέον για το ταψί
- 3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κούπα καρύδια, σπασμένα
- 1 κούπα σταφίδες ζάχαρη άχνη, για πασπάλισμα (προαιρετικά)
Διαδικασία
- Για την φανουρόπιτα αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
- Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 30 εκ.
- Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ την κρυσταλλική ζάχαρη, το σπορέλαιο, τον χυμό, το ξύσμα και το κονιάκ. Ομογενοποιούμε ανακατεύοντας καλά με μια κουτάλα.
- Ενσωματώνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύοντας απαλά, και στο τέλος τις σταφίδες με τα καρύδια.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για 50 λεπτά.
- Κάνουμε το τεστ με το μαχαίρι για να δούμε αν η φανουρόπιτα έχει ψηθεί σωστά μέχρι μέσα και τη βγάζουμε από τον φούρνο.
- Αν θέλουμε, αφού κρυώσει, πασπαλίζουμε τη φανουρόπιτα με ζάχαρη άχνη.
20′ προετοιμασία 50′ ψήσιμο Σύνολο: 1 ώρα και 10′
Μυστικά
Δεν ρίχνουμε μεµιάς όλο το αλεύρι, γιατί µμπορεί να χρειαστεί λιγότερο. Αν η ζύμη βγει σκληρή, µπορούμε να ρίξουμε λίγο περισσότερο χυμό.