Σ. Παπανδρέου: “Δεν πρέπει να υπάρχει πανικός” – Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον ιό hMPV που ανησυχεί τους πολίτες

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 10 Ιανουαρίου, 2025 18:21

Σ. Παπανδρέου: “Δεν πρέπει να υπάρχει πανικός” – Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον ιό hMPV που ανησυχεί τους πολίτες

Ανθρώπινος Μεταπνευμονοϊός hMPV: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον νέο ιό που ανησυχεί τους πολίτες

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο πνευμονοϊός hMPV (ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός) έχει προκαλέσει ανησυχία στην Ελλάδα, καθώς καταγράφηκαν αρκετά κρούσματα. Για να υπάρξει μία σαφή εικόνα για τον ιό, ο πνευμονολόγος Αθανάσιος Παπανδρέου μίλησε σήμερα στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ και στην εκπομπή “Πρωινή Περιπολία”, εξηγώντας τι είναι ο ιός, ποια είναι τα συμπτώματα, και πώς μπορούμε να προστατευτούμε.

Τι είναι ο ανθρώπινος μεταπνευμονιός (hMPV);

Ο ιός hMPV δεν είναι νέος, καθώς πρωτοδιαγνώστηκε το 2001 στην Ολλανδία, αλλά όπως αναφέρει ο κ. Παπανδρέου, πιθανότατα υπήρχε ήδη για πάνω από 50 χρόνια. Είναι ένας ιός που είναι γνωστό πως προκαλεί ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, κυρίως κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της αρχής της άνοιξης. Ο ιός αυτός προκαλεί λοιμώξεις στο ανώτερο αναπνευστικό με συμπτώματα παρόμοια με αυτά του κοινού κρυολογήματος, όπως καταρροή, βήχας, βουλωμένη μύτη, πυρετός και πονόλαιμος ενώ καμία φορά μπορεί να κατεβεί στο κατώτερο αναπνευστικό προκαλώντας έτσι δύσπνοια, πνευμονία ή βρογχίτιδα.


Ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι αυτός ο ιός δεν έχει καμία σχέση με την Κίνα, κάτι που συχνά συνδέεται με ιούς όπως ο COVID-19. Ο γεωγραφικός προορισμός του θα μπορούσε να αποδοθεί στην Ολλανδία, καθώς εκεί έγινε η πρώτη διάγνωση του ιού.

Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου;

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, ομάδες υψηλού κινδύνου είναι κυρίως παιδιά κάτω των 5 ετών, ιδιαίτερα τα πρόωρα βρέφη, και άτομα άνω των 65 ετών, αλλά και άτομα με υποκείμενα νοσήματα ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Τα συμπτώματα, όπως δυσκολία στην αναπνοή και πυρετός, μπορεί να γίνουν σοβαρότερα σε αυτές τις ομάδες.

Είναι εποχικό, εξήγησε και πολύ κοινός ιός οπότε δεν χρειάζεται πανικός αλλά να λαμβάνουμε προφυλάξεις και όσοι έχουν χρόνια νοσήματα να κρατάνε επαφή με τον θεράποντα γιατρό.

Πώς μεταδίδεται και πώς αντιμετωπίζεται ο hMPV;

Η μετάδοση του ιού γίνεται κυρίως με άμεση επαφή μέσω σταγονιδίων από βήχα ή φτάρνισμα, ή μέσω μολυσμένων επιφανειών. Οι άνθρωποι που προσβάλλονται από τον ιό δεν χρειάζονται ειδική θεραπεία, παρά μόνο συμπτωματική αντιμετώπιση. Η χρήση αντιπυρετικών, αποσυμφορητικών της μύτης και η κατανάλωση πολλών υγρών είναι συνήθως επαρκής για την αντιμετώπιση των ήπιων συμπτωμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αντιβιοτικά δεν είναι κατάλληλα για τη θεραπεία των ιογενών λοιμώξεων και πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο αν υπάρξει δευτερογενής βακτηριακή λοίμωξη.

Προφύλαξη και υγιεινή

Ο κ. Παπανδρέου υπογραμμίζει τη σημασία της πρόληψης για την αποφυγή μόλυνσης, συστήνοντας την καλή υγιεινή των χεριών, την κάλυψη του στόματος και της μύτης κατά τον βήχα ή το φτάρνισμα, καθώς και τη χρήση μάσκας όταν κάποιος είναι ασυμπτωματικός ή βρίσκεται κοντά σε ευπαθή άτομα. Όσοι έχουν συμπτώματα θα πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με ευάλωτα άτομα και να επικοινωνούν με τον γιατρό τους σε περίπτωση σοβαρών συμπτωμάτων.

Συμπερασματικά, ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός είναι ένας γνωστός και εποχικός ιός που προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με αυτά του κοινού κρυολογήματος. Οι πολίτες πρέπει να είναι ενημερωμένοι, να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης, και να μην πανικοβάλλονται. Η επικοινωνία με τον γιατρό είναι σημαντική, ειδικά για όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 10 Ιανουαρίου, 2025 18:21

Ράδιο Έβρος TV