Τι αποκάλυψε ο δήμαρχος Ορεστιάδας για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό – Οι ειδήσεις και οι αντιφάσεις
Περισσότερα από όσα άφηνε να εννοηθούν το λιτό δελτίο Τύπου του Γραφείου Δημάρχου (δείτε το >ΕΔΩ), αποκάλυψε ο δήμαρχος Ορεστιάδας Διαμαντής Παπαδόπουλος στην έκτακτη συνέντευξή του στην εκπομπή Εβροσκόπιο του Ράδιο Έβρος, αναφορικά με τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα.
Η «σοβαρή» επένδυση και ο πραγματικός λόγος της συνάντησης
Η σημαντικότερη αποκάλυψη αφορά μια επένδυση «σοβαρού μεγέθους», όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος ο δήμαρχος, η οποία- σύμφωνα με όσα είπε – αποτελούσε και τον βασικό λόγο για τον οποίο ζήτησε τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Πρόκειται για επένδυση που δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς κυβερνητική παρότρυνση, κίνητρα και πιθανή κρατική παρέμβαση, με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη συγκράτηση πληθυσμού στην περιοχή.
Αν και ο δήμαρχος απέφυγε να αποκαλύψει τον τομέα ή περισσότερες λεπτομέρειες, τόνισε ότι ο πρωθυπουργός άκουσε την πρόταση με «μεγάλο ενδιαφέρον», ενώ υπήρξε άμεση κινητοποίηση του περιβάλλοντός του για να εξεταστεί η υλοποιησιμότητά της. Το γεγονός ότι, όπως είπε, έχουν ήδη γίνει «τα επόμενα βήματα» για την αξιολόγηση της πρότασης, καθιστά την υπόθεση ενδιαφέρουσα, σοβαρή και πολιτικά ενεργή, έστω κι αν ακόμη βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.
Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Έβρου: η καθαρή πολιτική είδηση
Ιδιαίτερη σημασία αποκτά και όσα είπε για το πάγιο αίτημα δημιουργίας Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Έβρου. Ο δήμαρχος αποκάλυψε ότι ο πρωθυπουργός δεν απέρριψε το αίτημα, αλλά αντιθέτως φέρεται να είπε πως «είναι κάτι που θα μπορούσε να λειτουργήσει» και ότι θα το εξετάσει.
Σε μια συγκυρία όπου το σχέδιο δεν περιλαμβάνεται – τελικά – στη διαβούλευση για το νέο μοντέλο τοπικής αυτοδιοίκησης και μετά τις κατηγορηματικά αρνητικές τοποθετήσεις από κυβερνητικούς παράγοντες και θεσμικά όργανα, η αναφορά αυτή δίνει μια άλλη διάσταση στο θέμα και κρίνεται αναμφίβολα ως μία νέα πολιτική εξέλιξη που έρχεται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ως μεγάλη αντίφαση σε σχέση με όσα έχουν ειπωθεί δημόσια όλο το τελευταίο διάστημα. Ο ίδιος ο δήμαρχος, πάντως, παραδέχτηκε ότι το ζήτημα δεν προωθήθηκε όσο έπρεπε στο παρελθόν, επαναλαμβάνοντας όμως ότι παραμένει υπέρμαχος του σχεδίου και θα συνεχίσει να το διεκδικεί.
Αγροτικό ζήτημα και ελληνοβουλγαρική συμφωνία
Σε ό,τι αφορά το αγροτικό ζήτημα και τη συμφωνία με τη Βουλγαρία για τα νερά, ο δήμαρχος εμφανίστηκε πιο φειδωλός. Ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός ήταν αυτή τη φορά πλήρως ενήμερος και πως το θέμα συζητείται «στο υψηλότερο επίπεδο», χωρίς ωστόσο να δοθούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ή απαντήσεις, παρά τη σαφή δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού στην πρόσφατη σύσκεψη με τους αγρότες, όταν απευθυνόμενος στον Ηλία Αγγελακούδη είπε ότι μέχρι τέλος του Ιανουαρίου θα είχε απάντηση για το θέμα.
Πρόγραμμα μετεγκατάστασης: έμμεση παραδοχή αποτυχίας
Ο δήμαρχος Ορεστιάδας τοποθετήθηκε και για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, το οποίο, όπως είναι κοινά παραδεχτό πλέον, δεν πέτυχε. Ο κ. Παπαδόπουλος μίλησε για πρόγραμμα που δεν ωφέλησε κανέναν παραμεθόριο δήμο, ενώ ανέφερε ότι όλοι αναγνωρίζουν πλέον πως δεν είχε την αναμενόμενη αποτελεσματικότητα. Οι πρόσφατες «βελτιώσεις» που ανακοινώθηκαν, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν αρκούν για να αλλάξουν την εικόνα.
Κτηνιατρική Σχολή: «μικρό το κακό» η μετάθεση στο 2027
Τέλος, αναφορικά με την ίδρυση της Κτηνιατρικής Σχολής, ο δήμαρχος τόνισε ότι το έργο βρίσκεται στο τελικό τεχνικό στάδιο, για μία ακόμη φορά, με το Προεδρικό Διάταγμα να έχει περάσει από όλα τα υπουργεία και να ελέγχεται πλέον από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Η σχολή δεν θα ενταχθεί στο μηχανογραφικό του 2026 αλλά του 2027, κάτι που ο ίδιος χαρακτήρισε «μικρό το κακό», σημειώνοντας ότι παράλληλα προχωρούν οι δημοπρατήσεις των κτιρίων και ο σχεδιασμός του Πανεπιστημίου.






