Καταρρίπτουν φέτος όλα τα ρεκόρ οι παγκόσμιες θερμοκρασίες

Συντάκτης Νewsroom 7 Οκτωβρίου, 2023 09:53
Swiss Approval

Καταρρίπτουν φέτος όλα τα ρεκόρ οι παγκόσμιες θερμοκρασίες

Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες εξακολουθούν να καταρρίπτουν φέτος όλα τα ρεκόρ: έπειτα από ένα πρωτοφανές καλοκαίρι και τον πιο θερμό Σεπτέμβριο που έχει καταγραφεί ποτέ, το 2023 είναι η πιο ζεστή χρονιά, στη διάρκεια των εννέα πρώτων μηνών της οποίας η θερμοκρασία πλησίασε το όριο της αύξησης κατά 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Από τον Ιανουάριο ως τον Σεπτέμβριο «η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν κατά 1,4 βαθμό Κελσίου υψηλότερη από τον μέσο όρο της προβιομηχανικής εποχής (1850-1900)», ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία για την κλιματική αλλαγή (C3S) του ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου Copernicus.

Swiss Approval

Αυτή η μέση θερμοκρασία, που είναι ήδη αυξημένη κατά 0,05 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά- ρεκόρ, το 2016, ενδέχεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο τους τρεις τελευταίους μήνες, με δεδομένη την αύξηση της ισχύος του φαινόμενου El Nino. Αυτό το κυκλικό μετεωρολογικό φαινόμενο πάνω από τον Ειρηνικό, συνώνυμο με επιπλέον υπερθέρμανση του πλανήτη, κορυφώνεται συνήθως γύρω στα Χριστούγεννα.

«Δεν είναι δεδομένο ότι το 2023 θα φτάσουμε τον 1,5 βαθμό Κελσίου. Αλλά είμαστε αρκετά κοντά», δήλωσε ο Κάρλο Μπουοντέμπο διευθυντής του C3S.

Ακόμη κι αν φτάσουμε σε αυτό το συμβολικό όριο, δεν σημαίνει ότι δεν θα καταφέρουμε να πετύχουμε τον πιο φιλόδοξο στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού, διότι αυτός αναφέρεται στην εξέλιξη του κλίματος σε μακρές περιόδους, σε δεκαετίες και όχι σε χρονιές.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC, Giec) προβλέπει ότι το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου θα ξεπεραστεί ήδη μεταξύ του 2030- 2035.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός είχε εκτιμήσει την άνοιξη ότι στη διάρκεια ενός από τα επόμενα πέντε χρόνια το όριο αυτό θα ξεπεραστεί για πρώτη φορά.

«Ανωμαλία άνευ προηγουμένου»

Στο μεταξύ «ο Σεπτέμβριος του 2023 ήταν ο πιο θερμός που έχει καταγραφεί ποτέ σε παγκόσμια κλίμακα» και έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ με εντυπωσιακή διαφορά, συνεχίζοντας τη σειρά των παγκόσμιων μηνιαίων ρεκόρ που άρχισε τον Ιούνιο, ανακοίνωσε σήμερα το Copernicus.

Ο Ιούλιος του 2023 κατέχει το απόλυτο ρεκόρ του πιο θερμού μήνα μεταξύ όλων των μηνών.

Με τη μέση θερμοκρασία να φθάνει τους 16,38 βαθμούς Κελσίου στην επιφάνεια της υφηλίου, ο περασμένος μήνας παρουσίασε «ανωμαλία άνευ προηγουμένου», ξεπερνώντας κατά 0,5 βαθμό Κελσίου το προηγούμενο ρεκόρ, το οποίο είχε διαπιστωθεί τον Σεπτέμβριο του 2020.

Ο Σεπτέμβριος του 2023 είναι κατά «1,75 βαθμό Κελσίου θερμότερος από τον μέσο όρο του Σεπτεμβρίου την περίοδο 1850-1900», προτού αρχίσει το ανθρωπογενές φαινόμενο του θερμοκηπίου, πρόσθεσε το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο.

Σε όλες τις ηπείρους παρατηρήθηκαν πρωτοφανείς θερμοκρασίες. Στην Ευρώπη τον Σεπτέμβριο του 2023 καταγράφηκε νέο ρεκόρ θερμοκρασίας για την ήπειρο, ενώ στη Γαλλία το θερμόμετρο έδειχνε 35 βαθμούς Κελσίου ως τις αρχές Οκτωβρίου.

Επίσης τον Σεπτέμβριο οι καταρρακτώδεις βροχές της καταιγίδας Daniel, που πιθανόν επιδεινώθηκαν λόγω της κλιματικής αλλαγής σύμφωνα με τις προκαταρκτικές έρευνες, προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στην Ελλάδα και τη Λιβύη, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Καταρρακτώδεις βροχές σημειώθηκαν τον Σεπτέμβριο στη νότια Βραζιλία και η Χιλή, ενώ η βραζιλιάνικη πολιτεία Αμαζόνας πλήττεται αυτή την περίοδο από ακραία ξηρασία, που επηρεάζει περισσότερους από 500.000 ανθρώπους.

Παράλληλα οι δύο πόλοι χάνουν μεγάλο μέρος των πάγων τους: η έκταση των πάγων στην Ανταρκτική βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο που έχει καταγραφεί ποτέ μετά το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ του 1979. Αντίστοιχα στην Αρκτική η έκταση των πάγων είναι κατά 18% κάτω από τον μέσο όρο, σύμφωνα με το C3S.

Η υπερθέρμανση των θαλασσών, που απορροφούν το 90% της επιπλέον ζέστης που προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε αυτές τις παρατηρήσεις.

Σύμφωνα με το Copernicus, η μέση θερμοκρασία των θαλασσών έφτασε τους 20,92 βαθμούς Κελσίου τον Σεπτέμβριο, νέο μηνιαίο ρεκόρ και η δεύτερη υψηλότερη θερμοκρασία μετά τον Αύγουστο του 2023.

Ο Σεπτέμβριος του 2023 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ, με τεράστια διαφορά

«Ο Σεπτέμβριος του 2023 ήταν ο πιο θερμός Σεπτέμβριος που έχει καταγραφτεί ποτέ σε παγκόσμια κλίμακα» και έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ με εντυπωσιακή διαφορά, συνεχίζοντας τη σειρά των παγκόσμιων μηνιαίων ρεκόρ που άρχισε τον Ιούνιο, ανακοίνωσε σήμερα το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus.

Με τη μέση θερμοκρασία να φθάνει τους 16,38 ° Κελσίου στην επιφάνεια της υφηλίου, ο περασμένος μήνας παρουσίασε «ανωμαλία άνευ προηγουμένου», ξεπερνώντας κατά 0,5 ° Κελσίου το προηγούμενο ρεκόρ, το οποίο είχε διαπιστωθεί τον Σεπτέμβριο του 2020.

Ο Σεπτέμβριος του 2023 είναι κατά «1,75 ° Κελσίου θερμότερος από τον μέσο όρο του Σεπτεμβρίου την περίοδο 1850-1900», την προβιομηχανική περίοδο αναφοράς, προτού αρχίσει το ανθρωπογενές φαινόμενο του θερμοκηπίου, σύμφωνα με την υπηρεσία κλιματικής αλλαγής Κοπέρνικος (C3S).

Ο περασμένος μήνας ήταν κατά έναν ολόκληρο βαθμό Κελσίου θερμότερος από ό,τι την περίοδο από το 1991 ως το 2020.

Το 2023 εξάλλου οδεύει να γίνει το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ στα χρονικά. Η θερμοκρασία το τρέχον έτος οδεύει να είναι 1,4 ° Κελσίου πάνω από τη μέση της προβιομηχανικής εποχής.

Με άλλα λόγια, θα είναι μόλις 0,1 ° Κελσίου κάτω από τον στόχο της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, που είχε σκοπό η αύξηση της θερμοκρασίας να περιοριστεί στον 1,5 ° Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα.

«Δυο μήνες πριν από την COP28», την παγκόσμια σύνοδο για το κλίμα του ΟΗΕ, «η αίσθηση του επείγοντος για την ανάληψη φιλόδοξης δράσης για το κλίμα δεν ήταν ποτέ πιο κρίσιμη», τόνισε η Σαμάνθα Μπέρτζες, υποδιευθύντρια του C3S, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή υπηρεσία.

ΑΠΕ ΜΠΕ


Συντάκτης Νewsroom 7 Οκτωβρίου, 2023 09:53
Swiss Approval

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV