Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Συντάκτης Ιουλία Νιχωρίτη 8 Μαρτίου, 2019 09:30

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας (International Women’s Day) εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο ως ημέρα μνήμης των αγώνων για τα δικαιώματα των γυναικών.

Υπήρξε για πρώτη φορά στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στη Νέα Υόρκη, όμως η Διεθνής Διάσκεψη Γυναικών το 1910 πρότεινε να καθιερωθεί στις 8 Μαρτίου ως Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας. Το 1977, ο ΟΗΕ θεσμοθέτησε εκείνη την ημέρα και κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν για τα δικαιώματα των γυναικών.

Πως ξεκίνησε

Στις 8 Μαρτίου 1857, οι γυναίκες πού δούλευαν στα εργοστάσια υφαντουργίας στην Νέα Υόρκη ξεσηκώθηκαν ενάντια στις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και στο χαμηλό μισθό. Η αστυνομία επιτέθηκε στις διαδηλώτριες και τις διασκόρπισε. Δύο χρόνια αργότερα, οργάνωσαν την πρώτη εργατική ένωση προσπαθώντας να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και να κερδίσουν βασικά δικαιώματα στην εργασία τους.

Στις 8 Μαρτίου 1908, 15.000 γυναίκες παρέλασαν μέσα από την Νέα Υόρκη απαιτώντας λιγότερες εργατοώρες, καλύτερο μισθό και δικαίωμα ψήφου.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι μέρα κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ισότητας, και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία. Ενώσεις  για τα δικαιώματα των γυναικών και ακτιβιστές διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο για να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους για βελτίωση της θέσης των γυναικών, καθώς και να εορτάσουν τις νίκες και τα επιτεύγματα του κινήματος.

Η ημέρα αυτή είναι ημέρα υπενθύμισης των δικαιωμάτων των γυναικών και όχι ημέρα συμπάθειας από το αντρικό προς το γυναικείο φύλο, όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια.

γιορτή γυναίκας

 


Συντάκτης Ιουλία Νιχωρίτη 8 Μαρτίου, 2019 09:30

Συνεντεύξεις

Μουρμούρια

Δημοφιλή άρθρα

NALMPANTIS200

Ράδιο Έβρος TV