Παγκόσμια Ημέρα Μπισκότου!

Συντάκτης Νewsroom Δεκέμβριος 4, 2018 16:32

Παγκόσμια Ημέρα Μπισκότου!

Γιορτάζεται στις 4 του Δεκέμβρη, η παγκόσμια ημέρα μπισκότου.

Η αγγλική λέξη «cookie» προέρχεται από την ολλανδική λέξη  koekje”που σημαίνει λίγο κέικ. Ολλανδική αρτοποιοί συνήθιζαν να δοκιμάζουν τις θερμοκρασίες φούρνου σε μικρές ποσότητες ζύμης, έτσι ώστε να μην χαλάσουν τελείως το μείγμα του κέικ, σε περίπτωση που η θερμοκρασία δεν ήταν η κατάλληλη. Μέσα από αυτή την δοκιμασία, ανακάλυψαν ότι αυτά τα μικροσκοπικά κομμάτια μαγειρεμένου μίγματος ήταν πραγματικά πολύ νόστιμα.
Αναφορικά, η προέλευση του μπισκότου φαίνεται να αρχίζει από την Περσία, κατά τον 7ο αιώνα, αμέσως μετά τη χρήση της ζάχαρης που είχε γίνει  κοινή στην περιοχή. Στη συνέχεια, εξαπλώθηκε στην Ευρώπη μέσω της Μουσουλμανικής κατάκτησης της Ισπανίας. Τα μπισκότα, είναι κοινά σε ολόκληρη την Ευρώπη, από τον 14ο αιώνα, ξεκινώντας από την βασιλική κουζίνα, και καταλήγοντας στους μικροπωλητές.Τα μπισκότα έφτασαν στην Αμερική τον 17ο αιώνα. Τα πιο δημοφιλή μπισκότα ήταν τα αμυγδαλωτά και τα μπισκότα με μέλι τα οποία γίνονταν ανάρπαστα.
Αναλυτικότερα τα μπισκότα έχουν την δική τους ιστορία:
Στην Αμερική, ένα μπισκότο περιγράφεται ως ένα λεπτό, γλυκό, συνήθως στο μέγεθος ενός κέικ. Ένα μπισκότο μπορεί να είναι οποιοδήποτε από μία ποικιλία χειρός, με βάση το αλεύρι γλυκά κέικ, είτε τραγανή ή μαλακό.
Κάθε χώρα έχει τη δική της λέξη για μπισκότο. Στην Αμερική, στην Αγγλία αλλά και στην Αυστραλία, ονομάζονται «cookies», «galletas» στην Ισπανία, «ΚΕΚ» ή «Plätzchen» (μπισκότα Χριστουγέννων) στη Γερμανία και “Amaretti» στην Ιταλία .
Τα πρώτα κέικ σε στιλ μπισκότου πιστεύεται, ότι χρονολογούνται από το 7ο αιώνα στην Περσία (Ιράν τώρα), μια από τις πρώτες χώρες που καλλιέργησε τη ζάχαρη (πολυτελή κέικ και γλυκά σε μεγάλες και μικρές δόσεις ήταν γνωστές στην Περσική Αυτοκρατορία).
Μέχρι το τέλος του 14ου αιώνα, θα μπορούσε κανείς να αγοράσει τις λεγόμενες γεμάτες γκοφρέτες, στους δρόμους του Παρισιού. Κατά την Αναγέννηση, τα βιβλία μαγειρικής ήταν πλούσια σε συνταγές μπισκότων.
Οι μετανάστες της Αγγλίας, Σκωτίας και Ολλανδίας, αρχικά έφεραν τα πρώτα μπισκότα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα απλά μπισκότα βουτύρου, μοιάζουν πολύ με τα Αγγλικά βουτήματα και το Σκωτσέζικο κουλουράκι.
Τα μπισκότα έχουν την τιμητική τους τα Χριστούγεννα! Πέρα από τα παραδοσιακά “χιονισμένα” μπισκότα, τους κουραμπιέδες, ή τα δημοφιλή μελομακάρονα, είθιστε αυτές τις μέρες να παρασκευάζονται κάθε λογής χριστουγεννιάτικα μπισκότα, στολισμένα ή με μορφή που θυμίζει φιγούρες των γιορτών (αστεράκια, αγγελάκια, δεντράκια, αγιοβασιλάκια και άλλα πολλά!). Δύο μοναδικές συνήθειες αυτών των ημερών στο εξωτερικό είναι το πιάτο με τα μπισκότα και ένα ποτήρι γάλα που αφήνουν τα παιδιά δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο το βράδυ της Παραμονή των Χριστουγέννων για να κεράσουν τον Αη – Βασίλη που θα επισκεφθεί το βράδυ το σπίτι για να τους αφήσει το δώρο τους όπως και το Χριστουγεννιάτικο μπισκοτένιο σπίτι, στολισμένο και χιονισμένο που φτιάχνουν μικροί και μεγάλοι, μια γλυκιά συνήθεια αυτών των ημερών.
Δείτε εδώ μία συνταγή για υπέροχα χριστουγεννιάτικα μπισκότα.
Με πληροφορίες από sigmalive.com

Συντάκτης Νewsroom Δεκέμβριος 4, 2018 16:32

Συνεντεύξεις

Μουρμούρια
Μουρμούρια

Ράδιο Έβρος TV

Εγγραφείτε στο Newsletter