Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

Συντάκτης Νewsroom 2 Απριλίου, 2016 09:51

Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Αυτισμό το ΕΕΕΕΚ Ορεστιάδας με τη διευθύντρια Ντάφλου Δροσούλα,σε συνεργασία με την ψυχολόγο του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Ορεστιάδας, Δελησταμάτη Ευαγγελία θέλησαν να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν το γενικό πληθυσμό για αυτήν την ημέρα.

Η 2η Απριλίου έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως η παγκόσμια ημέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό.  Αποτελεί μια αναπτυξιακή διαταραχή, που εκδηλώνεται νωρίς και διαρκεί για ολόκληρη τη ζωή του ατόμου. Παρουσιάζεται σε όλο τον κόσμο, όλες τις φυλές, τις εθνικότητες και τις κοινωνικές τάξεις.  Η συχνότητα εμφάνισης του αυτισμού είναι 50 – 90 άτομα περίπου στις 10.000 γεννήσεις, με τα αγόρια να επηρεάζονται 3 έως 4 φορές περισσότερο σε σχέση με τα κορίτσια (http://www.autismhellas.gr/files/el/autism_familyguide.pdf).


Η  αιτιολογία της διαταραχής ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί.  Αποδίδεται κυρίως σε τυχαίους γονιδιακούς συνδυασμούς και δε συνδέεται με τη συμπεριφορά των γονιών απέναντι στα παιδιά τους ή τη σχέση που αναπτύσσουν με αυτά.  Μπορεί να εκδηλωθεί μόνη της ή να συνυπάρχει με άλλες διαταραχές.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αυτισμό αφορούν την κοινωνική αλληλεπίδραση, την επικοινωνία (λεκτική και μη λεκτική) και γενικότερα τη συμπεριφορά τους, η οποία χαρακτηρίζεται από στερεοτυπίες, άκαμπτη σκέψη – φαντασία και περιορισμένα ενδιαφέροντα, χαρακτηριστικά  που επηρεάζουν τις προσαρμοστικές δεξιότητες και τη λειτουργικότητά τους. Με άλλα λόγια το άτομο δεν εκδηλώνει ενδιαφέρον για αυθόρμητη κοινωνική αλληλεπίδραση, δυσκολεύεται στην επεξεργασία των ακουστικών και οπτικών ερεθισμάτων, στην εκμάθηση της γλώσσας, έχει ασυνήθιστα επίμονη ενασχόληση με αντικείμενα, παρουσιάζει ιδιόρρυθμες κινήσεις του σώματος, επιθετικότητα και συχνά αυτοκαταστροφική συμπεριφορά.  Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία, το αναπτυξιακό στάδιο, τη σοβαρότητα, τη συνύπαρξη άλλων ιατρικών καταστάσεων, την ιδιοσυγκρασία του ατόμου και περιβαλλοντικούς  παράγοντες.

Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες διαταραχές της παιδικής ηλικίας, είναι σημαντικό να γίνει νωρίς η διάγνωση της διαταραχής. Η τυπική ηλικία στην οποία οι γονείς μπορούν να διακρίνουν ενδείξεις είναι αυτή των 18 μηνών.  Η πρώιμη παρέμβαση έχει αποδειχτεί ότι παίζει καθοριστικό  ρόλο στην εξελικτική πορεία της διαταραχής.

Τα άτομα με αυτισμό με την κατάλληλη θεραπευτική και εκπαιδευτική αντιμετώπιση μπορούν να ενταχθούν στο σχολικό και το κοινωνικό περιβάλλον και να είναι επαρκώς λειτουργικά.  Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι όπως και άλλα άτομα με αναπηρία, δεν είναι ούτε κατώτερα ούτε ανώτερα, είναι απλώς διαφορετικά και έχουν ίσα δικαιώματα στην κοινωνία μας, η οποία οφείλει να τα αποδέχεται και να τους δίνει ευκαιρίες ενσωμάτωσης.

 


Συντάκτης Νewsroom 2 Απριλίου, 2016 09:51

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV