Ορεστιάδα: 12 φορτηγά βρέθηκαν με “πειραγμένους” ταχογράφους – 1.979 παραβάσεις εντοπίστηκαν σε ένα τρίμηνο

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 11 Οκτωβρίου, 2023 12:01

Ορεστιάδα: 12 φορτηγά βρέθηκαν με “πειραγμένους” ταχογράφους – 1.979 παραβάσεις εντοπίστηκαν σε ένα τρίμηνο

Στοχευμένοι έλεγχοι του Τμήματος Τροχαίας Ορεστιάδας σχετικά με την τήρηση των διατάξεων για τους ταχογράφους από τους οδηγούς 

Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του τρέχοντος έτους σε 12 φορτηγά αυτοκίνητα εντοπίσθηκαν μηχανισμοί επέμβασης στην ορθή καταγραφή των στοιχείων του ταχογράφου

Αστυνομικοί του Τμήματος Τροχαίας Ορεστιάδας πραγματοποίησαν συστηματικούς και στοχευμένους τροχονομικούς ελέγχους καθ΄ όλη τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του έτους 2023 σε οχήματα, σχετικά με την τήρηση των διατάξεων για τους ταχογράφους από τους οδηγούς.


Στο πλαίσιο αυτό, σε 12 φορτηγά αυτοκίνητα εντοπίσθηκαν μηχανισμοί επέμβασης στην ορθή καταγραφή των στοιχείων του ταχογράφου.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια των εμπεριστατωμένων ελέγχων διαπιστώθηκε ότι τα παραπάνω φορτηγά διέθεταν μηχανισμούς επέμβασης στην ορθή καταγραφή των δεδομένων του ταχογράφου αναφορικά με τη δραστηριότητά του, ενώ κατόπιν επιστάμενης μελέτης των φύλλων καταγραφής του ταχογράφου διαπιστώθηκε η μη αποτύπωση σε αυτά των πραγματικών ωρών εργασίας και ανάπαυσης του οδηγού, της ταχύτητας του οχήματος και των διανυθέντων χιλιομέτρων.

Κατά συνέπεια, με τις εν λόγω παρεμβάσεις επηρεαζόταν αρνητικά όχι μόνο η ασφαλής οδήγηση των παραπάνω φορτηγών, αλλά και η κυκλοφορία των λοιπών οχημάτων στο οδικό δίκτυο.

Στο πλαίσιο των στοχευμένων ελέγχων βεβαιώθηκαν επίσης 1.979 παραβάσεις σχετικά με τη μη τήρηση των διατάξεων για τις οδικές μεταφορές και τους ταχογράφους.

Ενδεικτικά, από τις παραπάνω παραβάσεις, 21 αφορούσαν τη χρήση ψηφιακής κάρτας ταχογράφου άλλου ατόμου, 24 την επέμβαση στο φύλλο καταγραφής ή στη συσκευή με αποτέλεσμα την απώλεια των καταγραφόμενων δεδομένων, 8 τη μη χρήση ψηφιακής κάρτας ταχογράφου, 12 την κατοχή δύο ψηφιακών καρτών ταχογράφου στο όνομά τους και 1.914 λοιπές παραβάσεις σχετικά με τη μη τήρηση των διατάξεων για τις οδικές μεταφορές και τους ταχογράφους.

Στους οδηγούς και ιδιοκτήτες των ανωτέρω οχημάτων επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις, ενώ ακινητοποιήθηκαν τα οχήματα μέχρι την αποκατάσταση της ορθής λειτουργίας του ταχογράφου από εξουσιοδοτημένο συνεργείο καθώς και οι μηχανισμοί επέμβασης και παραποίησης των δεδομένων του ταχογράφου αφαιρέθηκαν και κατασχέθηκαν.

Οι στοχευμένοι έλεγχοι στα φορτηγά θα συνεχιστούν με σκοπό τη διασφάλιση συνθηκών ασφαλούς οδήγησης.


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 11 Οκτωβρίου, 2023 12:01

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV