Open Mall Διδυμοτείχου: Η κυκλοφοριακή μελέτη διχάζει το Δημοτικό Συμβούλιο και “βαλτώνει” το έργο

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 27 Μαρτίου, 2023 11:02

Open Mall Διδυμοτείχου: Η κυκλοφοριακή μελέτη διχάζει το Δημοτικό Συμβούλιο και “βαλτώνει” το έργο

Εξακολουθεί να “βαλτώνει” και παράλληλα να διχάζει το ζήτημα του Open Mall στο Διδυμότειχο καθώς εξακολουθεί το έργο να βρίσκεται “στον αέρα”

Όπως είχε ανακοινωθεί το πρόγραμμα του Open Mall είχε εγκριθεί για το Διδυμότειχο και είναι ένα έργο που οι έμποροι και καταστηματάρχες περιμένουν και επιθυμούν να υλοποιηθεί αλλά προς το παρόν βρίσκεται “στον πάγο”.

Και αυτό γιατί απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει η υλοποίησή του είναι η κυκλοφοριακή μελέτη – καθώς το Διδυμότειχο δεν είχε τα τελευταία 30-40 χρόνια κάποια εγκεκριμένη κυκλοφοριακή μελέτη ώστε να χρησιμοποιηθεί για το Open Mall, όπως ανέφερε στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου – και φυσικά αρχικά η ψήφιση και έγκριση αυτής από το Δημοτικό Συμβούλιο. Και εδώ ακριβώς είναι που εντοπίζεται το πρόβλημα καθώς η νέα κυκλοφοριακή μελέτη “πάει” συνεχώς προς ψήφιση στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και δεν εγκρίνεται ποτέ, καθώς αντίθετοι προς αυτήν εμφανίζονται οι επικεφαλής της Αντιπολίτευσης και πρώην Δήμαρχοι Διδυμοτείχου Χρήστος Τοκαμάνης και Παρασκευάς Πατσουρίδης. Ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου από πλευράς του καταγγέλλει πως η αντιπολίτευση “αρνείται την αλλαγή στο Δήμο” ώστε να “προχωρήσουν στο επόμενο επίπεδο” λέγοντας παράλληλα πως “πάντα οι αλλαγές είναι δύσκολες στην αρχή”.


Η νέα κυκλοφοριακή μελέτη αλλάζει άρδην κάποια σημεία της πόλης και ως προς αυτό, όταν πρωτο-εισήχθη προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο υπήρξαν εισηγήσεις και επεξηγήσεις, συζητήθηκαν αλλαγές και προβληματισμοί. Η αντικειμενική αλήθεια είναι πως το Διδυμότειχο είναι μια παλιά και ιστορική πόλη και αυτό καθιστά ιδιαίτερα δύσκολο το να καταρτιστεί μία κυκλοφοριακή μελέτη που να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του να είναι σύγχρονη αλλά να σέβεται τον ιστορικό χαρακτήρα της πόλης και επιπρόσθετα να βελτιώσει και να φροντίζει για την ομαλή κυκλοφορία πεζών και οχημάτων και τις ανάγκες της αγοράς. Αυτήν την στιγμή η πόλη δεν διαθέτει καθόλου πεζοδρόμια στο κέντρο της, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Διδυμοτείχου ζητά και προσπαθεί προς την υλοποίηση του Open Mall

Ένα μεγάλο “στοίχημα” είναι η υλοποίηση του Open Mall και για τον εμπορικό κόσμο και τον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης που προσπαθεί προς την κατεύθυνση της υλοποίησής του. Μπορεί μεν να πήγε καλά η εκπτωτική περίοδος βοηθούμενη και από την δράση του Συλλόγου με την κλήρωση για τους καταναλωτές που επέλεξαν τα καταστήματα της πόλης και συνολικά οι δράσεις του συλλόγου να έχουν θετικό πρόσημο και καλή ανταπόκριση, ωστόσο το Open Mall είναι ένα έργο στο οποίο ελπίζουν για να βοηθήσει την δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η τοπική αγορά. Ο πρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Θεοδοσιάδης είχε μιλήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο αναφέροντας τα σημεία της κυκλοφοριακής μελέτης που εντόπισαν ως σφάλματα και γνωστοποιώντας τις παρατηρήσεις τους. Βάσει αυτών κάποια σημεία της μελέτης άλλαξαν ωστόσο δεν υπήρχε η δυνατότητα να αλλάξουν όλα βάσει νόμου.

Σε προηγούμενο χρόνο το Δ.Σ. του Εμπορικού συλλόγου κάλεσε σε συνάντηση τους επικεφαλής των παρατάξεων και τον Δήμαρχο ώστε να εξευρεθεί λύση “και είμαστε σε συζήτηση“.

“‘Έχουμε ρίξει όλο το βάρος του Δ.Σ. στο να υλοποιηθεί το Open Mall, αυτό είναι το κύριο ζήτημα που μας απασχολεί” είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Διδυμοτείχου Γιώργος Θεοδοσιάδης μιλώντας στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ και στην εκπομπή “Εντός τόπου και χρόνου” καθώς όπως εξήγησε το έργο στηρίζει συνολικά την τοπική αγορά μέσω αυτής της χρηματοδότησης που αλλάζει πολλά μέσω ποικίλων παρεμβάσεων. “Είναι κρίμα να χαθεί και να πάει τσάμπα τόσος αγώνας που κάναμε και να ενταχθεί το Διδυμότειχο και να το φτάσουμε μέχρι εδώ“.

“Δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε μέχρι τέλους”

Οπότε τι αναμένεται να γίνει; Τα περιθώρια για την υλοποίηση του έργου στενεύουν και η κυκλοφοριακή μελέτη δεν ψηφίζεται. Η κυκλοφοριακή μελέτη είναι απαραίτητη προυπόθεση. Το πρόγραμμα του Open Mall έχει ημερομηνία λήξης 31/12/2023 “αυτό σημαίνει πως και τώρα να ξεκινούσαμε την κατασκευή του Open Mall με την διαγωνιστική διαδικασία δεν θα προλαβαίναμε. Όμως τέτοιου είδους προγράμματα παίρνουν συνήθως μια παράταση. Ευελπιστούμε δηλαδή ότι και θα λύσουμε το θέμα του Open Mall στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και θα δοθεί κάποια παράταση σχετικά με το πρόγραμμα ή θα μεταφερθεί σε κάποιο άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο και θα προλάβουμε να το υλοποιήσουμε” εξήγησε ο Δήμαρχος ενώ πρόσθεσε πως θα ξαναπάει προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο “εμείς θα προσπαθούμε μέχρι τελευταία… πρέπει να βρεθεί μία λύση. Είναι 2 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδότηση για να αλλάξουμε το κέντρο της πόλης και να είναι καλύτερο” ανέφερε τονίζοντας πως η Δημοτική Αρχή θα εξακολουθεί να προσπαθεί και όσο βρίσκεται αντίσταση δεν θα προχωρήσει το θέμα.


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 27 Μαρτίου, 2023 11:02

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV