Ομοσπονδία εργαζομένων καθαριότητας κατά Δήμου Ορεστιάδας για τα 4ωρα στις σχολικές καθαρίστριες
Σφοδρές αντιδράσεις έχει εγείρει η απόφαση του Δήμου Ορεστιάδας για θέσεις καθαριότητας στις σχολικές μονάδες αποκλειστικά με 4ωρη ημερήσια απασχόληση, χωρίς καμία πρόβλεψη για πλήρη εργασία.
Τις προηγούμενες ημέρες για το ζήτημα τοποθετήθηκαν η Β’ ΕΛΜΕ Έβρου και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ορεστιάδας ενώ παρέμβαση υπήρξε τόσο στην Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας για τον απολογισμό της δημοτικής αρχής, όσο και στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ και στη εκπομπή “Πρωινή Περιπολία” (ΕΔΩ). Για το ίδιο θέμα αλλά με άλλη οπτική παρέμβαση πραγματοποίησε στον αέρα της εκπομπής Εβροσκόπιο του Ράδιο Έβρος, η πρόεδρος των σχολικών καθαριστριών Ορεστιάδας και Περιφέρειας, Δέσποινα Ζαφειριάδου χθες, Πέμπτη (δείτε την ΕΔΩ).
Με σημερινή της ανακοίνωση τοποθετείται για το εν λόγω ζήτημα και η Ομοσπονδία Εργαζομένων Καθαριότητας, η οποία εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της κάνοντας λόγο για υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών καθαριότητας και για σοβαρό πλήγμα στα δικαιώματα των εργαζομένων.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, η εν λόγω επιλογή συνιστά σαφή υποβάθμιση τόσο της εργασιακής πραγματικότητας των υφιστάμενων σχολικών καθαριστριών, όσο και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών καθαριότητας προς μαθητές και εκπαιδευτικούς ενώ «απομειώνει τις διαθέσιμες ανθρωποώρες που κατανέμονται στις ήδη υπηρετούσες καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης», στερώντας τους σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους. Η πρακτική αυτή, τονίζουν, συνιστά τόσο «σαφή υποβάθμιση» των συνθηκών εργασίας όσο και των προσδοκιών για αξιοπρεπές συνταξιοδοτικό μέλλον.
“Αντί να αναβαθμίσει την ποιότητα της εργασίας και το εισόδημα των εργαζομένων που εδώ και χρόνια στηρίζουν με συνέπεια τη λειτουργία των σχολείων, η Δημοτική Αρχή Ορεστιάδας επιλέγει να προβεί σε επιπλέον προσλήψεις 4ωρης απασχόλησης. Και αυτό όχι με νέα κονδύλια, αλλά απομειώνοντας τις διαθέσιμες ανθρωποώρες που κατανέμονται στις ήδη υπηρετούσες καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης, στερώντας τους έτσι σημαντικό τμήμα του εισοδήματός τους.
Όπως χαρακτηριστικά λέει και ο θυμόσοφος λαός μας, η Δημοτική Αρχή Ορεστιάδας «κάνει με ξένα κόλλυβα μνημόσυνα»” αναφέρεται.
Οι σχολικές καθαρίστριες της περιοχής, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εδώ και χρόνια, αναμένοντας να ενταχθούν σε ένα σταθερό καθεστώς πλήρους απασχόλησης, βλέπουν τώρα τις ελπίδες τους να διαψεύδονται. Η μερική απασχόληση, όπως υποστηρίζει η Ομοσπονδία, οδηγεί σε χαμηλούς μισθούς, ελλιπή ασφαλιστικά δικαιώματα και μια συνεχή εργασιακή αβεβαιότητα.
Η ανακοίνωση σημειώνει επίσης ότι η απόφαση του Δήμου έχει επιπτώσεις και στην ποιότητα υγιεινής των σχολείων, καθώς περιορίζεται σημαντικά ο διαθέσιμος χρόνος για καθημερινό καθαρισμό, τη στιγμή που οι υγειονομικές απαιτήσεις εξακολουθούν να είναι υψηλές.
Παράλληλα στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας αίσθηση προκαλούν και οι καταγγελίες για αθέμιτες πιέσεις προς το Σωματείο Καθαριστριών Ορεστιάδας και Περιφέρειας. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, τα μέλη του σωματείου έρχονται αντιμέτωπα με ένα ασφυκτικό δίλημμα: από τη μία, η ανάγκη για εργασία, και από την άλλη, ο κίνδυνος στιγματισμού για τη συνδικαλιστική τους δράση σε μια περιοχή με υψηλά ποσοστά ανεργίας.
Η Ομοσπονδία καλεί τη Δημοτική Αρχή Ορεστιάδας να επανεξετάσει την απόφασή της και να προβεί σε πιο δίκαιη ανακατανομή των ανθρωποωρών, δίνοντας τη δυνατότητα πλήρους απασχόλησης σε όσο το δυνατόν περισσότερες εργαζόμενες.
«Η εργασία καθαριότητας στα σχολεία δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πρόσκαιρη ή αποσπασματική. Είναι ζήτημα δημόσιας υγείας, κοινωνικής δικαιοσύνης και σεβασμού – τόσο προς τους ανθρώπους που την υπηρετούν, όσο και προς την μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας:
Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Καθαριότητας εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για την απόφαση του Δήμου Ορεστιάδας να προκηρύξει τις θέσεις καθαριότητας σχολικών μονάδων αποκλειστικά με 4ωρη ημερήσια απασχόληση, αποκλείοντας την πρόβλεψη θέσεων πλήρους απασχόλησης.
Η επιλογή αυτή συνιστά σαφή υποβάθμιση τόσο της εργασιακής πραγματικότητας των υφιστάμενων σχολικών καθαριστριών, όσο και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών καθαριότητας προς μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Αντί να αναβαθμίσει την ποιότητα της εργασίας και το εισόδημα των εργαζομένων που εδώ και χρόνια στηρίζουν με συνέπεια τη λειτουργία των σχολείων, η Δημοτική Αρχή Ορεστιάδας επιλέγει να προβεί σε επιπλέον προσλήψεις 4ωρης απασχόλησης. Και αυτό όχι με νέα κονδύλια, αλλά απομειώνοντας τις διαθέσιμες ανθρωποώρες που κατανέμονται στις ήδη υπηρετούσες καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης, στερώντας τους έτσι σημαντικό τμήμα του εισοδήματός τους.
Όπως χαρακτηριστικά λέει και ο θυμόσοφος λαός μας, η Δημοτική Αρχή Ορεστιάδας «κάνει με ξένα κόλλυβα μνημόσυνα».Οι σχολικές καθαρίστριες, που επί σειρά ετών προσφέρουν τις υπηρεσίες τους υπό δύσκολες συνθήκες, εργάζονται με την προσδοκία ότι θα καταφέρουν να φτάσουν τα τελευταία προσυνταξιοδοτικά έτη του εργασιακού τους βίου σε ένα καθεστώς πλήρους απασχόλησης, το οποίο θα τους διασφαλίσει αξιοπρεπές εισόδημα και συνταξιοδοτική προοπτική. Η απόφαση του Δήμου Ορεστιάδας
έρχεται να ματαιώσει αυτή την ελπίδα, καθώς η μερική απασχόληση οδηγεί σε χαμηλές συντάξεις και διαρκή επισφάλεια.Παράλληλα, η απόφαση αυτή επηρεάζει αρνητικά και το επίπεδο υγιεινής και καθαριότητας των σχολείων, καθώς περιορίζει σημαντικά τον χρόνο που διατίθεται για τον καθαρισμό των σχολικών μονάδων σε καθημερινή βάση, τη στιγμή που οι υγειονομικές απαιτήσεις παραμένουν υψηλές.
Η Ομοσπονδία καταγγέλλει επίσης αθέμιτες πιέσεις που ασκούνται, άμεσα ή έμμεσα, στο τοπικό συνδικαλιστικό όργανο – μέλος μας, το Σωματείο Καθαριστριών Ορεστιάδας και Περιφέρειας. Σε μια περιοχή με υψηλά ποσοστά ανεργίας, τα μέλη του σωματείου καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα ασφυκτικό δίλημμα: από τη μία, οι αναγκαστικοί ατομικοί συμβιβασμοί λόγω της ανάγκης για
εργασία, και από την άλλη, ο κίνδυνος του στιγματισμού της συνδικαλιστικής δράσης.Η Ομοσπονδία εκφράζει την πλήρη στήριξή της στο Σωματείο Καθαριστριών Ορεστιάδας και καλεί τη δημοτική αρχή να επανεξετάσει τη στάση της και να προβεί σε ανακατανομή των ανθρωποωρών, δίνοντας τη δυνατότητα πλήρους απασχόλησης σε όσο το δυνατόν περισσότερες εργαζόμενες.
Η εργασία καθαριότητας στα σχολεία δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πρόσκαιρη ή αποσπασματική. Είναι ζήτημα δημόσιας υγείας, κοινωνικής δικαιοσύνης, σεβασμού, τόσο προς τους ανθρώπους που την υπηρετούν, όσο και προς την μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα.



