Ομιλία του Γ. Τσεκλένη στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης

Συντάκτης Ιουλία Νιχωρίτη 13 Απριλίου, 2019 09:30

Ομιλία του Γ. Τσεκλένη στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης

Συνεχίζεται ο 10ος κύκλος ομιλιών και διαλέξεων του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης με καλεσμένο τον σχεδιαστή μόδας Γιάννη Τσεκλένη.

Το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης στα πλαίσια του 10ου κύκλου ομιλιών και διαλέξεων με τίτλο “Γνωριμία με προσωπικότητες από τον χώρο της επιστήμης και του πολιτισμού”, φιλοξενεί τον σχεδιαστή μόδας Γιάννη Τσεκλένη με την ομιλία του με τίτλο “Πως λειτουργεί η όσμωση πολιτισμών στη δημιουργία των ρούχων”, την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019 και ώρα 6.30 μ.μ. στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης.

Λίγα λόγια για τον ομιλητή…

Ο Γιάννης Τσεκλένης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937. Έχει διακριθεί σε διαγωνισμούς ζωγραφικής και έχει εκθέσει πίνακές του στην Αρχιτεκτονική στην Αθήνα. Ασχολήθηκε με την οικογενειακή επιχείρηση και άρχισε να τυπώνει τα έργα του σε υφάσματα ενώ από το 1967 αρχίζει τη σχεδίαση ολοκληρωμένων συλλογών μόδας και ιδρύει στην Ελλάδα την αλυσίδα “μπουτίκ Τσεκλένης.

Έχει σχεδιάσει στολές πολλών αεροπορικών και άλλων εταιριών, της Δημοτικής και Ελληνικής Αστυνομίας, του Ελληνικού στρατού, καθώς επίσης και το εσωτερικό αυτοκινήτων, συρμών, λεωφορείων και αεροπλάνων. Οι συλλογές του πωλούνται από πολλές εταιρίες σε όλο τον κόσμο. Παρουσιάζεται στην εγκυκλοπαίδεια ανδρικής μόδας του Esquire σαν ένας  από τους σημαντικούς σχεδιαστές του 20ου  αιώνα. Ο Γιάννης Τσεκλένης έχει δημιουργήσει ένα όνομα στην διεθνή αγορά μόδας για τις θεματικές συλλογές του.

Αυτό οφείλεται στο ότι σχεδιάζει ο ίδιος τα υφάσματα που χρησιμοποιεί και που κατά καιρούς έχει αντλήσει θέματα από τα Ελληνικά Αγγεία, το Βυζάντιο, τους Ιμπρεσιονιστές, τα Ελληνικά Ξυλόγλυπτα, τις Τέχνες της Αφρικής, της Ινδονησίας, της Περσίας, της Κίνας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, τα Εραλδικά Σύμβολα ενώ έχει εμπνευστεί και από την τέχνη του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου και του πιο σύγχρονου Γιάννη Γαϊτη.

Θεωρείται πρωτοπόρος στην Ελλάδα στην εφαρμογή των σύγχρονων μεθόδων του franchising και licensing  ενώ ήταν ο πρώτος Έλληνας σχεδιαστής που ανέπτυξε ολοκληρωμένες συλλογές για τον άνδρα, το παιδί και το σπίτι παράλληλα με την δημιουργία υφασμάτων και ενδυμάτων για τις γυναίκες. Δραστηριοποιείται επίσης στην επιμέλεια χώρων και αναλαμβάνει τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων σε κατοικίες και ξενοδοχεία.

Σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη γιο του Κωνσταντίνο έχουν δημιουργήσει την ταινία “Χρέος Στην Ομορφιά”. Η ταινία αυτή θα αποτελέσει το έναυσμα για την υπογείωση των καλωδίων ΔΕΗ και ΟΤΕ στην Οία της Σαντορίνης. Παρουσίασε από την ΕΤ1, σε σκηνοθεσία του υιού του Κωνσταντίνου, 13 εκπομπές με τίτλο “καλή κι ανάποδη” και θέμα τα θετικά κι αρνητικά της αισθητικής στην Ελλάδα. Έχει δώσει δεκάδες διαλέξεων και εισηγήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και σε άλλα ιδρύματα με θέματα όπως “H Σημασία των Επωνύμων Προϊόντων”, “Οι Λόγοι Εξαφάνισης της Ελληνικής Βιομηχανίας Μόδας”, “Η Ανέραστη Σχέση του Ελληνικού Ντηζάιν και της Ελληνικής Βιομηχανίας” κ.ά.

Ο Γιάννης Τσεκλένης έχει διακριθεί με το Χρυσό Μετάλλιο Ελληνικής Μόδας του Ελληνικού Ινστιτούτου  Μόδας, την Κόρη των Κυκλάδων του Ελληνικού Κέντρου Μόδας, τον Αργυρό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος και το Βραβείο Δίολκος της Ελληνικής Ακαδημίας Μάρκετιγκ.

 Τσεκλένης, Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης

 


Συντάκτης Ιουλία Νιχωρίτη 13 Απριλίου, 2019 09:30

Συνεντεύξεις

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV