Οι Θρακιώτες γκρέμισαν τις πύλες του Αμβούργου – “The New Hellenic Times” 

Συντάκτης Νewsroom 3 Ιουνίου, 2024 08:30

Οι Θρακιώτες γκρέμισαν τις πύλες του Αμβούργου – “The New Hellenic Times” 

Την μουσική επιμέλεια της βραδιάς είχε  το μουσικό σχήμα “Ακριτικός Ήχος”. Με βάση την ακριτική Ορεστιάδα και με στόχο την ανάδειξη της θρακικής μουσικής, ο Ακριτικός ήχος αποτελεί αναμφίβολα αληθινή έκφραση.

Ένα μαγευτικό υπερθέαμα απαράμιλλης ομορφιάς παρακολουθήσαμε στις 33ες Πολιτιστικές Εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας Θρακικών Συλλογών Ευρώπης, οι οποίες ήταν αφιερωμένες στη μνήμη και την παράδοση. Οι διοργανωτές υποσχέθηκαν ένα ονειρικό ταξίδι που αποθεώνει την Θράκη και το κατάφεραν με το παραπάνω. Ο σκηνικός πλούτος και η απέριττη ομορφιά δημιουργήσαν μια βραδιά συναρπαστική που όμοια της δεν έχουμε ξαναδεί.  


Παρουσιάστρια της βραδιάς, η Χριστίνα Κούρδογλου! Πανέμορφη και αγέρωχη! Άφησε όχι μόνο τις καλύτερες εντυπώσεις, αλλά και την αίσθηση ότι θα την ξαναδούμε να παρουσιάζει και άλλες εκδηλώσεις. «Απόψε, η πόλη του Αμβούργου ανοίγει τις πύλες της για να μας υποδεχθεί σε ένα ταξίδι στο χρόνο και τον πολιτισμό της Θράκης. Από τους Μάρηδες μέχρι και τη Ν.Βύσσα, από τη Μακρά Γέφυρα μέχρι την και την Ανατολική Ρωμυλία, η πολυπολιτισμικότητα και η πλούσια κληρονομιά της ιδιαίτερης πατρίδας μας παρουσιάζονται με έναν μοναδικό τρόπο, μέσα από χορούς, τραγούδια και παραδόσεις» τόνισε μεταξύ άλλων η Χριστίνα.

Κοιμούμι κι Ονειρεύουμι

Ένα ταξίδι στον μαγικό κόσμο των ανέμελων παιδικών μας χρόνων, εκεί όπου οι μνήμες ξυπνούν ζωντανές μπροστά μας. Ένας κόσμος γεμάτος με εικόνες από τα αλώνια και τους αγρούς των χωριών μας, εκεί όπου η ζωή χόρευε σε κάθε γωνιά γεμάτη με παιδικές φωνές, μουσικές, τραγούδια και την χαρά της εργασίας. Μια περιπλάνηση στο παρελθόν, όπου οι αναμνήσεις ζωντανεύουν και γίνονται μέρος της παρουσίας μας.

Δρώμενο αγροτικές εργασίες:

Στις 23 Οκτωβρίου 2023 το αηδόνι της Θράκης, Χρόνης Αηδονίδης, πέταξε για τους ουρανούς. Σε ηλικία 95 ετών και μετά από 75 χρόνια συνεχούς διακονίας και προσφοράς στη διδασκαλία, διάσωση, διάδοση και καταγραφή της μουσικής παράδοσης της Θράκης, οδεύει για τον Παράδεισο, αφήνοντας πίσω του πολύτιμες μουσικές καταγραφές και τέσσερις γενιές μαθητών και συνεργατών που θα διαιωνίσουν το όνομα, το όραμα και τη διδασκαλία του.

Ακολουθεί ένα αφιέρωμα στον Χρόνη Αηδονίδη για την προσφορά του αλλά και το έργο ζωής που έχει προσφέρει σε όλους τους Θρακιώτες αλλά και στην παραδοσή μας. Το βίντεο που ακολουθεί είναι μια συλλογική προσπάθεια από τις: Χριστίνα Κούρδογλου, Αθανασία Νταλθανασαρα και Χριστίνα Γουδετσιδου. Ήταν ένα αφιέρωμα που παρουσίασε ο Θρακιώτικος Πολιτιστικός Σύλλογος Ακρίτας Ντύσσελντορφ στις 11 Νοεμβρίου 2023 στις εκδηλώσεις του συλλόγου.

Εκεί στα χωριά μας, όπου η παράδοση και οι συμβολισμοί είχαν ιδιαίτερη σημασία, ο έρωτας ανθούσε σαν πανέμορφο λουλούδι στον κήπο της ζωής μας. Και την βραδιά του κ΄να, μέσα σ΄εναν οντά, καταστολισμένο με τα μεταξένια στρωσίδια και φορέματα, θα γινόταν η μετάβαση στο επόμενο στάδιο της ζωής με τον πιο τελετουργικό τρόπο, κυνηγώντας την αγάπη… Guest Star η ‘Αννα Κονανούδη!!

Δρώμενο κ΄να:

Παρουσίαση Λαβάρων

Καλωσορίζουμε:

 • Την Ομοσπονδία θρακικών συλλογών Ευρώπης
 • Τον Σύλλογο Θρακιωτών Αννοβέρου «Ορφέας»,
 • Τον Πολιτιστικό Σύλλογο Έσσλινγκεν «Μεταξάδες»,
 • Τον Θρακιώτικο Σύλλογο Λούντενσαϊντ,
 • Τον Θρακικό Σύλλογο Μονάχου και Περιχώρων «ο Δημόκριτος»,
 • Τον Θρακικό Σύλλογο Μπίλεφελντ και Περιχώρων,
 • Τον Θρακικό Σύλλογο Ντάρμστατ και Περιχώρων,
 • Τον Θρακιώτικο Πολιτιστικό Σύλλογο Ακρίτα Ντύσσελντροφ,
 • Τον Σύλλογο Εβριτών Reutlingen,
 • Τον Θρακιώτικο Σύλλογο Wiesbaden ο Δημόκριτος
 • Τον οικοδεσπότη μας , τον Σύλλογο Θρακιωτών Αμβούργου και Περιχώρων.

Από τον Γενικό μας Πρόξενο μέχρι και τον τελευταίο καλεσμένο, πλήθος συγχαρητηρίων στην καλλονή πρόεδρο των Θρακιωτών Αμβούργου και Περιχώρων κ. Ελένη Ρυζιώτη, για την διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης. Η κ. Ρυζιώτη δεν φοβήθηκε να πάρει τα ηνία του Συλλόγου δείχνοντας τις ηγετικές της ικανότητες. Δούλεψε πολύ σκληρά όλο αυτό το διάστημα και με μεγάλο αίσθημα ευθύνης και αυτό το είδαμε στο αποτέλεσμα των εκδηλώσεων. Προσωπικά πιστεύω ότι διαθέτει πολύ καλές δεξιότητες επικοινωνίας και αυτό είναι πολύ σημαντικό για μια πρόεδρο. Εύχομαι να συνεχίσει με τον ίδιο αμείωτο ζήλο τον αγώνα της και εμείς είμαστε όλοι εδώ για να την στηρίξουμε.

Η Πρόεδρος καλωσόρισε τους προσκεκλημένους της και στην συνέχεια απένειμε εκ μέρους όλων των Θρακιωτών τιμητική πλακέτα στον κ. Παναγιώτη Κετεσίδη για την προσφορά του στην διατήρηση, την διαφύλαξη και την διάδοση των παραδόσεων της Θράκης. Τον Παναγιώτη Κετεσίδη τίμησαν οι Θρακιώτες της Ευρώπης. Έναν σπουδαίο άνθρωπο! Έναν άνθρωπο που ήταν 16 ολόκληρα χρόνια στο τιμόνι των Θρακιωτών του Αμβούργου και των Περιχώρων. Το 2007 παρέλαβε έναν Σύλλογο που δεν ήταν καν δηλωμένος και ξεκίνησε όλες τις ενέργειες για να τον νομιμοποιήσει με την βοήθεια του δικηγόρου κ. Κόνα. Άρχισε σιγά σιγά να μαζεύει τα μέλη και βρήκε κτήριο για να στεγαστούν. Έχει κάνει άπειρες εκδηλώσεις προς τιμήν της Θράκης και έχει διοργανώσει ως πρόεδρος 3 φορές τις εκδηλώσεις για τα Ελευθέρια της Θράκης. Το 2010, το 2015 και το 2018. Εκδηλώσεις που θέλουν ψυχή και είναι πολύ δαπανηρές. Αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε καθόλου, ίσα ίσα, όσο πιο μεγάλη η πρόκληση, τόσο πιο πολύ ψυχή έβαζε στον αγώνα του. Όλα αυτά θέλουν θυσίες και φυσικά την αμέριστη στήριξη της οικογένειας του.

Στις φετινές εκδηλώσεις του 2024 μπορούσε πλέον να απολαύσει την παρακαταθήκη που άφησε στους νέους Θρακιώτες του Αμβούργου. Στην άτυπη ερώτηση μου εάν έχει μετανιώσει για κάτι όλα αυτά τα χρόνια… η απάντηση του ήταν ποτέ και για τίποτα… ούτε για τα όμορφα αλλά ούτε και για τα άσχημα που μου έχουν συμβεί όλα αυτά τα χρόνια… γιατί Αγαπώ!!!

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αμβούργο, κ. Ιωάννης Βικελίδης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θρακικών Συλλογών Ευρώπης, κ. Πασχάλης Βαιράμης, η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, πολιτισμού και Εθελοντισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κυρία Φανή Μπαχαρίδου και ο κ. Αριστείδης Χρυσόπουλος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας θρακικών Σωματείων

Στα παρακάτω βίντεο θα δούμε συνεργασίες συλλόγων όπου ο ένας συμπληρώνει τον άλλον… χωρίς να υπάρχει καμία ανταγωνιστική διάθεση.. μόνο «κατάθεση ψυχής…», αποδεικνύοντας έτσι πόσο στενές είναι οι σχέσεις και το πάθος τους για τον θρακιώτικο χορό!

Ξεκινάμε την παρουσίαση μας με την συνεργασία του Συλλόγου Θρακιωτών Αννοβέρου “Ορφέα” και του Θρακικού Συλλόγου Μπίλεφελντ, όπου μας  παρουσίασαν τους εξής χορούς από την Ανατολική Ρωμυλία .”Μπογδάνο με Γύρισμα σε Μιλήσω”, “Μπαϊντουσκα Μοναστηριώτικη”, “Στρεις”, και “Ζαβρατένο”. Ας τους απολαύσουμε!

 Ο Θρακιώτικος Σύλλογος Λούντενσαϊντ μας παρουσίασε τους παρακάτω χορούς από την όλη την Θράκη. “Ζωναράδικο”, “Ζερβοδεξο”, “Σούστα”, “Δεντρίτσι”,”Μαντιλάτο” και “Ντρίστα”. Ας τους απολαύσουμε!

Ακολουθεί η συνεργασία τριών συλλόγων, του Πολιτιστικού Συλλόγου Έσσλινγκεν “Μεταξάδες”, του Θρακικού Συλλόγου Μονάχου και Περιχώρων “Ο Δημόκριτος”, και του  Θρακιώτικου Πολιτιστικού Συλλόγου Ακρίτας Ντύσσελντροφ. Οι σύλλογοι μας παρουσίασαν το δρώμενο «Τα Νυχτέρια της Θράκης» με τους χορούς «Μπουναρτζιά» από τους Γκαγκαβούζηδες, «Ζωναράδικο» από τα χωριά των Μεταξάδων, «Ζναράκι σβαρνιστό» από τα Μπογιαλικιώτικα χωριά της Επαρχίας Καβακλί και «Μαντλιάτκος» από την επαρχία Αγαθουπόλεως της Ανατολικής Ρωμυλίας. Εμείς δυστυχώς θα απολαύσουμε μόνο τον πρώτο χορό.

Ο οικοδεσπότης μας, o Σύλλογος Θρακιωτών Αμβούργου και Περιχώρων, μας παρουσίασε τους αυθεντικούς ρυθμούς από τους Μάρηδες και από την περιοχή της Βύσσας με τους χορούς “Ξέσυρτο”, “Σταυρωτό Βύσσας”, “Χασαπιά”, Συρτό , “Συρτό – Συγκαθιστό” και ελεύθερο Συγκαθιστό. Ας τους απολαύσουμε!

Την μουσική επιμέλεια της βραδιάς είχε το μουσικό σχήμα “Ακριτικός Ήχος”

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να περιγραφεί ο Ακριτικός ήχος, αλλά τον χαρακτηρίζει η μοναδικότητα, το ταλέντο και η αγάπη τους για την μουσική. Με βάση την ακριτική Ορεστιάδα και με στόχο την ανάδειξη της θρακικής μουσικής, ο Ακριτικός ήχος αποτελεί αναμφίβολα αληθινή έκφραση. Λίγοι μπορούν να ερμηνεύσουν με τόση ειλικρίνεια και πάθος από την καρδιά και την ψυχή τους.

 • Στο Παραδοσιακό τραγούδι η Ευθυμία Καλεντζίδου.
 • Στο Κλαρίνο και στο τραγούδι ο Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης.
 • Στα Πλήκτρα και στο Ακορντεόν ο Ζήσης Κωνσταντινίδης .
 • Στα Κρουστά ο Θοδωρής Αμυγδαλάς .
 • Στο Βιολί ο Γιώργος Τσομπανίδης.
 • Και τέλος στην Γκάιντα, στο Καβάλ και στο Κανονάκι ο Ανδρέας Κανταρίδης.

Κλείνοντας θέλω να αναφερθώ στον χοροδιδάσκαλο και πρώην Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Θρακικών Συλλογών Ευρώπης, Ανέστη Κετεσίδη, τον «αφανή ήρωα» πίσω από αυτό το μαγευτικό υπερθέαμα που απολαύσαμε όλοι μας. Εργάστηκε αθόρυβα και άφησε το αποτύπωμα του με τον δικό του μοναδικό τρόπο.

Και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα…

Καλή αντάμωση στις επόμενες εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας Θρακικών Συλλογών Ευρώπης!

Ελευθερία Κουρτίδου / thenewhellenictimes.com


Συντάκτης Νewsroom 3 Ιουνίου, 2024 08:30

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV