Οι πληρωμές που αναμένονται για τους αγρότες μέχρι το τέλος του έτους

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη Νοέμβριος 19, 2018 12:10

Οι πληρωμές που αναμένονται για τους αγρότες μέχρι το τέλος του έτους

Οι πληρωμές που αναμένεται να γίνουν σε δικαιούχους αγρότες μέχρι το τέλος του έτους

Τον Δεκέμβριο αναμένεται να καταβληθούν η εκκαθάριση της βασικής ενίσχυσης, η πράσινη ενίσχυση και η ενίσχυση για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας, ενώ αµέσως μετά δροµολογείται η πληρωµή εξισωτικής αποζηµίωσης του 2018.

Σηµειωτέον ότι μέχρι το τέλος του έτους, στόχος του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι να έχουν κλείσει και όλες οι εκκρεµότητες από τα προηγούµενα έτη.

Οι συνολικές άμεσες ενισχύσεις που θα πληρωθούν στους Έλληνες αγρότες για το 2018 ανέρχονται σε 1.855.473.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό, 1.103.650.000 ευρώ προορίζονται για τη βασική ενίσχυση, 556.642.000 ευρώ για το πρασίνισμα, 37.109.000 ευρώ για τους νέους σε ηλικία αγρότες (κάτω των 40 ετών) και 184.049.000 ευρώ για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Πιθανότερες ημερομηνίες πληρωμών είναι η εβδομάδα πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων, και δη το διάστημα από τις 18 έως τις 20 Δεκεμβρίου.

Έως τις 11 Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθούν οι μεταβιβάσεις των δικαιωμάτων, η κατανομή του εθνικού αποθέματος και θα γίνει  ο υπολογισμός των δικαιωμάτων.

Αναμένουμε βέβαια πότε θα γίνει η νομοθέτηση του ακατάσχετου για τους λογαριασμούς των αγροτών στο ύψος των 15.000 ευρώ το χρόνο, όπως είχε δεσμευτεί η πρώην και η νυν ηγεσία του ΥπΑΑΤ (δηλαδή αν θα προλάβει να ισχύσει στην εξόφληση του τσεκ). Στην ουσία πρόκειται για προσαρμογή του ακατάσχετου των 1.250 ευρώ μηνιαία που ισχύει σήμερα για κάθε πολίτη. Οι αγρότες το έχουν ανάγκη σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους (όπως για παράδειγμα στην πληρωμή προκαταβολής και εξόφλησης της βασικής ενίσχυσης). Ο αγρότης πληρώνεται σε προκαθορισμένες χρονικές περιόδους, οπότε η ρύθμιση του ακατάσχετου, που θα κάνει σωρευτικό ανά χρόνο το συγκεκριμένο ποσό, διευκολύνει τους αγρότες, χωρίς να υπάρχει δημοσιονομικό κόστος για το κράτος. Πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι το ακατάσχετο των αγροτών έχει φύγει από τον Σεπτέμβριο από το Υπουργείο Οικονομικών και βρίσκεται προς έγκριση στο γραφείο του Πρωθυπουργού.

Με πληροφορίες από agrotypos.gr, ypaithros.gr


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη Νοέμβριος 19, 2018 12:10

Συνεντεύξεις

Μουρμούρια

Ράδιο Έβρος TV

Εγγραφείτε στο Newsletter