Οι νέες συντάξεις – Πως θα υπολογίζονται με τον νέο δείκτη τιμών

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη Απρίλιος 6, 2017 12:12

Οι νέες συντάξεις – Πως θα υπολογίζονται με τον νέο δείκτη τιμών

Την επίδραση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) στον υπολογισμό εφεξής των συντάξεων, περιγράφει εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας

Όπως τονίζεται έως το 2020, η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών διενεργείται κατά τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ. Η προσαύξηση των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα από το 2021 και εφεξής διενεργείται με βάση το δείκτη μεταβολής μισθών, που υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ.

Σε πίνακα, αναλύεται η μεταβολή του ΔΤΚ από το 2002 και μετά, γεγονός που επηρεάζει όσους ασφαλισμένους υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης εντός της τρέχουσας χρονιάς. Ειδικά, γι’ αυτή την κατηγορία ασφαλισμένων, ισχύουν τα εξής:
•    Η προσαύξηση των συντάξιμων αποδοχών του έτους 2002 γίνεται με χρήση του γινομένου των ετήσιων μεταβολών του μέσου ετήσιου Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή από τα έτη 2003 έως και το έτος 2016 (ο μέσος ετήσιος Γενικός ΔτΚ αποτυπώνει τη μεταβολή του μέσου ετήσιου δείκτη κάθε έτους με τον αντίστοιχο δείκτη του προηγούμενου έτους).
•    Η προσαύξηση των συντάξιμων αποδοχών του έτους 2003 γίνεται με χρήση του γινομένου: των ετήσιων μεταβολών του μέσου ετήσιου Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή από τα έτη 2004 έως και το έτος 2016 (ο μέσος ετήσιος Γενικός ΔτΚ αποτυπώνει τη μεταβολή του μέσου ετήσιου δείκτη κάθε έτους με τον αντίστοιχο δείκτη του προηγούμενου έτους), κοκ.
•    Η μεταβολή του μέσου ετήσιου Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή έτους 2016 σημαίνει τη μεταβολή του μέσου ετήσιου δείκτη του έτους 2016 με τον αντίστοιχο δείκτη του έτους 2015, συνεπώς μεταβάλλοντας με το δείκτη αυτό τις συντάξιμες αποδοχές του έτους 2015 προκύπτει η αναπροσαρμογή τους στο έτος 2016.

Σημειώνεται ότι οι συντάξιμες αποδοχές αναπροσαρμόζονται έως και το προηγούμενο της συνταξιοδότησης έτος. Επιπλέον επισημαίνεται ότι, όταν το γινόμενο των διαδοχικών μεταβολών του μέσου ετήσιου ΔτΚ περισσοτέρων του ενός ετών είναι μικρότερο της μονάδας (1), επειδή η προαναφερθείσα διάταξη αναφέρεται σε προσαύξηση των αποδοχών, τότε λαμβάνεται υπόψη ως τιμή του γινομένου η μονάδα.

Δείτε εδώ τους πίνακες

ΠΗΓΗ: dikaiologitika.gr


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη Απρίλιος 6, 2017 12:12
RadioEvrosAPPS

Συνεντεύξεις

NALMPANTIS200

Ράδιο Έβρος TV

upart300

Πρωτοσέλιδα

Εγγραφείτε στο Newsletter