Ποιες «διάσημες» Νανόχηνες ξεχειμωνιάζουν στη λίμνη Κερκίνη

Συντάκτης Νewsroom 1 Ιανουαρίου, 2023 11:21
Swiss Approval

Ποιες «διάσημες» Νανόχηνες ξεχειμωνιάζουν στη λίμνη Κερκίνη

Λίγες ώρες μετά από την έλευση του νέου χρόνου και οι 54 Νανόχηνες από τον Αρκτικό Κύκλο συνεχίζουν να απολαμβάνουν τον ζεστό ελληνικό χειμώνα στα φιλόξενα υγρολίβαδα της λίμνης Κερκίνης.

Μαζί με τι 54 Νανόχηνες βρίσκονται μαζί τους και έξι μικρά Νανοχηνάκια, τα πρώτα της φετινής χρονιάς, τα οποία οι γονείς τους φροντίζουν ως κόρη οφθαλμού και όχι άδικα, μιας και τα τελευταία χρόνια η αναπαραγωγική επιτυχία για τα μέλη του φιννοσκανδικού πληθυσμού δεν είναι δυστυχώς τόσο δεδομένη.

Swiss Approval

Στην Κερκίνη ξεχειμωνιάζει, όπως κάθε χρόνο, και ο διάσημος Mr. Blue με την οικογένειά του αλλά και μια Νανόχηνα με δακτυλίδι πορτοκαλί χρώματος που είναι -κατά πάσα πιθανότητα- ο κύριος Φιν!

Όπως εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Γεωργία Αλεξοπούλου, υπεύθυνη επικοινωνίας της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, «ο Μr. Blue χάρη στον πομπό που έχει πάνω του μας παρέχει πολύτιμες και χρήσιμες πληροφορίες για το μεγάλο ταξίδι που κάνουν κάθε χρόνο οι Νανόχηνες, για τους σταθμούς ξεκούρασης και γενικότερα για τον τρόπο επιβίωσής τους. Ο Mr. Blue είναι αναγνωρίσιμη Νανόχηνα σε πολλές περιοχές της Ευρώπης, οπότε έτσι υπάρχουν ολοκληρωμένες πληροφορίες για το πώς κινούνται και διαβιούν οι πληθυσμοί».

Όσο για τον κύριο Φιν, αν και δεν μονοπωλεί συχνά τα φώτα της δημοσιότητας, όπως ο Mr. Blue, εντούτοις φαίνεται πως είναι ο πάτερ-φαμίλιας του πληθυσμού της Νανόχηνας, αφού σε 17 χρόνια ζωής μετρά συνολικά 22 απογόνους! «Όχι και μικρό επίτευγμα για ένα πουλί που κάθε χρόνο ταξιδεύει από τη Φινλανδία στην Ελλάδα και πίσω πάλι», τονίζει η κ. Αλεξοπούλου, επισημαίνοντας πως «η Νανόχηνα αυτή έχει ένα πορτοκαλί δαχτυλίδι στο πόδι της, οπότε είναι αναγνωρίσιμη, και από την ετήσια παρουσία της στην περιοχή της Κερκίνης γνωρίζουμε πόσα χρόνια κάνει αυτό το ταξίδι και έχει αναπαραγωγική δραστηριότητα. Οι δακτυλιώσεις γίνονται στις Νανόχηνες, όταν ακόμα είναι νεοσσοί. Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα το άτομο αυτό της Νανόχηνας έχει επιβιώσει και συνεχίζει να κάνει ένα τόσο μεγάλο ταξίδι είναι ένα σημαντικό και αξιοσημείωτο γεγονός».

Ενώ αυτά συμβαίνουν στην Κερκίνη, στον άλλο αγαπημένο ελληνικό προορισμό της Νανόχηνας, το Δέλτα του Έβρου, βρέθηκαν πρόσφατα ειδικοί στη διατήρηση του είδους από Ουγγαρία, Λιθουανία, Εσθονία, Φινλανδία και Ελλάδα για την 3η συνάντηση Παρακολούθησης του Προγράμματος Life LWfG Climate.

Στη συνάντηση παρουσιάστηκε η πορεία υλοποίησης των δράσεων κάθε εταίρου και έγινε προγραμματισμός για τα επόμενα στάδια, ενώ δόθηκαν οι απαραίτητες κατευθύνσεις από τον επικεφαλής εταίρο. Να σημειωθεί πως στο Δέλτα του Έβρου η κύρια δράση είναι η αύξηση του διαθέσιμου για τη Νανόχηνα βιοτόπου με τη βελτίωση των λιβαδιών στο δυτικό μέρος του υγροτόπου. Η δράση αυτή Θα υλοποιηθεί κυρίως με την αγορά εγκαταλελειμμένων γεωργικών εκτάσεων και με έργα αποκατάστασης και διαχείρισης.

amna.gr


Συντάκτης Νewsroom 1 Ιανουαρίου, 2023 11:21

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV