Οι εκλογές είναι απόλαυση!-Του Χάρη Κανταρίδη

Συντάκτης Χάρης Κανταρίδης 14 Οκτωβρίου, 2018 12:35

Οι εκλογές είναι απόλαυση!-Του Χάρη Κανταρίδη

Δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό και να μη σχολιάσω – έτσι σαν μια χαλαρή προσέγγιση – τα πρώτα ακούσματα, από τα τύμπανα του προεκλογικού πολέμου!

Είναι αλήθεια πως λίγα δέκατα εκλογικού πυρετού άρχισαν να εμφανίζονται στο σώμα των υποψηφίων και των μνηστήρων του δημαρχιακού θώκου.


Ας ρίξουμε μια σύντομη ματιά, αφού ούτως ή άλλως θα έχουμε καιρό να γράφουμε και να κουβεντιάζουμε όλα όσα θα προκύπτουν.

Οι εκλογές, όμως, είναι μια εξίσωση πολύπαραγοντική!

Ο τρόπος με τον οποίο διεξάγονται έχει να κάνει με πολλά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Τα κριτήρια με τα οποία ψηφίζει μια πολύ μεγάλη μερίδα πολιτών, απέχουν παρασάγγες από την στάθμιση των ικανοτήτων των υποψηφίων! Για παράδειγμα: α) δεν είναι κριτήριο ικανότητας η συγγενική σχέση, β) δεν είναι κριτήριο ικανότητας η εμφάνιση, γ) δεν είναι κριτήριο ικανότητας η φιλική σχέση και δ) σίγουρα δεν πρέπει να είναι τα προσωπικά οφέλη.

Πόσοι όμως από όλους εμάς δεν επιλέγουμε σύμφωνα με τα παραπάνω;

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό γνώρισμα των προσεχών εκλογών θα είναι η κατανομή των εδρών (απλή αναλογική) στο δημοτικό συμβούλιο που θα προκύψει. Ο νέος δήμαρχος, που πιθανότατα δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο Δ.Σ. θα πρέπει να είναι “προικισμένος” με κάποια χαρακτηριστικά που δύσκολα συνδυάζονται. Μερικά από αυτά είναι: α) η αποδοχή από όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των πολιτών, β) η ικανότητα να “παντρεύει” διαφορετικές απόψεις, γ) η ικανότητα να διοικεί χωρίς αποκλεισμούς και να αναδεικνύει αυτούς που αξίζουν πραγματικά, δ) η ισχυρή προσωπικότητα, ε) η ανιδιοτέλεια (κάτι σαν τη γυναίκα του Καίσαρα), στ) η γνώση της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, ζ) η πραότητα και πιθανόν αρκετά ακόμα, που αυτή τη στιγμή δεν μου έρχονται στο μυαλό.

ΔΥΣΚΟΛΟ Ε;;;

Η συγκρότηση των ψηφοδελτίων από τη μεριά της, ήταν πάντα ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες: α) οι υποψήφιοι θα πρέπει να λειτουργούν ως άτομα αλλά και σαν ομάδα, β) δεν θα πρέπει να έχουν προσωπικές έριδες μεταξύ τους (αν μπει αυτός, εμένα να με ξεχάσεις) κ.λ.π. γ) να έχουν πρόσβαση σε μεγάλες κοινωνικές ομάδες (γιατροί, πρόεδροι συλλόγων, εκπρόσωποι μειονεκτικών ομάδων, υπάλληλοι σε καίριες θέσεις που έρχονται σε συχνή επαφή με τον κόσμο, καλλιτέχνες, εκπαιδευτικοί, άνθρωποι με μεγάλο “σόι” – αφού έτσι γίνεται –, νέοι με φρέσκιες ιδέες και ορμή, έμπειροι με γνώση και σοφία κ.λ.π). , δ) να έχουν έξωθεν καλή μαρτυρία και χίλια δυο άλλα μικρά και μεγάλα που ο κάθε υποψήφιος δήμαρχος είναι ανάγκη να συμπεριλάβει στη σκέψη του.

Ας τολμήσω τώρα μια προσέγγιση σε όσους με τον ένα ή άλλο τρόπο – και όχι πάντα επίσημα ακόμα – λέγεται ότι εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την κάθοδό τους στον εκλογικό στίβο. Τουλάχιστον από ότι έφτασε στ αυτιά μου.

Πρώτα οι υπάρχοντες συνδυασμοί:

  1. Ο συνδυασμός “Ορεστιάδα στην Πρώτη Γραμμή” που είναι δημοτική αρχή σήμερα:

Είναι γεγονός πως η παρούσα δημοτική αρχή, στην πενταετία που κλήθηκε να υπηρετήσει τους δημότες, δεν τα πήγε άσχημα. Με εξαίρεση το πρόσφατο περιστατικό με τη δημοτική σύμβουλο κυρία Γκαϊντατζή, ήταν αρραγής, μεθοδική και αρκετά επιτυχημένη.

Η εξουσία όμως και η διοίκηση έχουν τη φυσική φθορά τους. Δεν είναι δυνατό να ικανοποιήσεις τους πάντες και σίγουρα δεν μπορείς να επιτύχεις όλα όσα υποσχέθηκες. Άνθρωποι που σε στήριξαν θα νιώσουν παραγκωνισμένοι ή αδικημένοι, ιδέες δεν θα γίνουν αποδεκτές και προσπάθειες δεν θα τελεσφορήσουν. Τα έχει νιώσει όλα αυτά ο νυν δήμαρχος.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών είναι πάντα η φυγή προσώπων και ακόμη χειρότερα – για το συνδυασμό – , η προσχώρηση σε άλλον.

Αυτά είναι πράγματα, βέβαια, που θα τα δείξει ο χρόνος. Η εμπειρία λέει πάντως ότι είναι αναπόφευκτα.

Το τι έκανε και τι δεν έκανε η δημοτική αρχή, θα κριθεί στην κάλπη. Ομολογουμένως δεν έχουμε δει μεγάλες δράσεις. Έργα πνοής και ανάπτυξης δεν υπήρχαν κατά την πενταετία. Στο σημείο αυτό, όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε και το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο έπρεπε να κινηθεί η παρούσα διοίκηση και που φυσικά, μόνο θετικό δεν ήταν.

Μικρά έργα προς την κατεύθυνση βελτίωσης των συνθηκών της καθημερινότητας, έχουν γίνει αρκετά. Η καθαριότητα επίσης παίρνει υψηλό βαθμό στην αξιολόγηση.

Από το “στρατόπεδο” της δημοτικής αρχής λένε πως δεν έχουν καταφέρει να “επικοινωνήσουν” στον κόσμο, όλα όσα έχουν γίνει.

Το προσωπικό μου συμπέρασμα είναι ότι η παρούσα διοικούσα παράταξη ΔΕΝ θα πέσει με τη λογική του “ώριμου φρούτου”. Δεν κούρασε, δεν προκάλεσε, δεν βγήκαν στο φως σκάνδαλα, δεν ξεπεράστηκαν τα όρια αντοχής των πολιτών.

Στα θετικά του κ. Μαυρίδη μπορούμε να καταγράψουμε την ψύχραιμη και λογική στάση του στα θέματα της κράτησης των δύο στρατιωτικών μας στις Τουρκικές φυλακές, καθώς και της εισόδου των χιλιάδων μη νόμιμων μεταναστών. Τα δύο αυτά θέματα απασχόλησαν και απασχολούν ακόμα το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας και ο δήμαρχος τα πήγε περίφημα!

Μένει να δούμε λοιπόν, μεταγραφές, φυγές και εν γένει την ανακοίνωση των ονομάτων.

  1. Δημοτική Αλληλεγγύη

Η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση παρουσιάζει μια ασαφή εικόνα. Μετά την αποχώρηση του επικεφαλής του συνδυασμού κ. Μουζά, της παράταξης ηγήθηκε ο κ. Μαρασλής ο οποίος δεν έχει δώσει σημάδια ή ενδείξεις πως θέλει να ηγηθεί συνδυασμού. Τουλάχιστον μέχρι τώρα. Η παρουσία του στα δημοτικά συμβούλια ήταν χαλαρή, με εξ απαλών ονύχων κριτική, κάτι που ίσως να οφείλεται από τη μία στο γεγονός της “εγκατάλειψης” της θέσης από τον κ. Μουζά ή/και στο ότι με τον υπάρχοντα δήμαρχο έχουν την ίδια κομματική αφετηρία.

Από την πλευρά του κ. Μουζά ακούγονται φωνές που λένε ότι υπάρχει κινητικότητα προς την κατεύθυνση δημιουργίας άλλου σχήματος, ίσως εντελώς νέου, ίσως με βάση αρκετούς από τους “παλιούς”, όμως τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο αυτή τη στιγμή.

Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι μια τέτοια προσπάθεια θα συναντήσει δυσκολίες, προερχόμενες κυρίως από το γεγονός της “φυγής” από το ρόλο του αντιπολιτευόμενου, του κυρίου Μουζά.

Εδώ ταιριάζει απόλυτα αυτό που λέμε: “Ο χρόνος θα δείξει”!

  1. Είναι στο χέρι μας

Πράγματι! Στο χέρι τους είναι το αν θα “ξανακατέβουν” ή όχι. Η πρώτη επίσημη συνεύρεση μεταξύ του ήταν απλά για να ενημερωθούν για τις αλλαγές που επιφέρει ο “Κλεισθένης”. Από την άλλη ακούγονται ονόματα που μάλλον αποχωρούν γιατί δεν έχουν τη διάθεση να ξαναδιεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών ή γιατί επιλέγουν άλλους συνδυασμούς. Κοντός ψαλμός αλληλούια ή ο καιρός γαρ εγγύς ή ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα… όσα ρητά και αν σκεφτώ να αραδιάσω, πραγματικά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα δείξει τις προθέσεις τους. Το γεγονός είναι πως θα λείψουν από το δημοτικό συμβούλιο, μια που ήταν θετική η παρουσία τους, κράτησαν τα προεκλογικώς συμφωνηθέντα μεταξύ τους και είχαν αξιοπρεπή στάση. Η πολυφωνία είναι πάντα θετικό στοιχείο για τη δημοκρατία.

  1. Ορεστιάδα Τόπος να Ζω

Είναι ο μόνος μέχρι σήμερα συνδυασμός που επισήμως έκανε γνωστή την κάθοδό του στις εκλογές.

Η επικεφαλής κυρία Γκουγκουσκίδου, σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου, παρουσίασε τους πρώτους οκτώ υποψηφίους. Το γεγονός αυτό χρίζει αρκετών ερμηνειών, αλλά η εξήγηση μπορεί να είναι η απλούστερη. Θέλει να προλάβει! Το πόσο καλό ή κακό θα κάνει αυτή η σπουδή, θα μετρηθεί στο τέλος. Τρανταχτά ονόματα δεν είχε. Ποιος όμως μπορεί να πει με βεβαιότητα τι είναι “τρανταχτό όνομα” και τι όχι;

Είναι γεγονός ότι η κυρία Γκουγκουσκίδου “σήκωσε” το μεγαλύτερο βάρος της αντιπολίτευσης την πενταετία που τελειώνει, άλλες φορές σωστά και άλλες λανθασμένα (άλλωστε λάθος δεν κάνει μόνο αυτός που δεν κάνει τίποτα), καταγράφοντας τη δυναμική και το δυναμισμό της, πιστή στις θέσεις της.

Στόχος της αυτή τη φορά είναι η διεκδίκηση του δήμου, με πρώτο βήμα την “πρόκριση” στη δεύτερη Κυριακή.

  1. Λαϊκή Συσπείρωση Ορεστιάδας

Ο πιο “πιστός” στις θέσεις και τις απόψεις του, επικεφαλής του εν λόγω συνδυασμού, ήταν, είναι και θα είναι ο κ. Γκατζίδης.

Εκφραστής συγκεκριμένης ιδεολογίας, δύσκαμπτος λιγάκι αλλά και συναινετικός όταν πεισθεί πως πρόκειται για το καλό των δημοτών (παραδοχή κατ ιδίαν του νυν δημάρχου), ο συμπαθής σε όλους μας Σταμάτης, υπηρετεί εδώ και χρόνια τα κοινά, από όποιο μετερίζι έχει περάσει.

Σίγουρα δεν μπορεί να έχει δημαρχιακές βλέψεις, αλλά νομίζω ότι δεν είναι και αυτός ο στόχος του. Μια “επαναστατική” φωνή που πάντα θα χρειάζεται για να στηλιτεύει τα λάθη, τις παραλείψεις και τις πιθανές ωφελιμιστικές πρακτικές!

Έχω ακόμα δύο ονόματα που όλα δείχνουν ότι καταβάλλουν προσπάθειες συγκρότησης συνδυασμών.

  1. Ο κύριος Σιαγκούρης Παναγιώτης (πρώην δήμαρχος του παλαιού δήμου Ν, Βύσσας), με εμπειρία στο χώρο της αυτοδιοίκησης, μαθαίνω πως κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση. Μέλος του πάλε ποτέ ΠΑΣΟΚ (νυν ΚΙΝ.ΑΛ. κατά το μεγαλύτερο μέρος), γνωρίζει καλά το πόσο δύσκολο είναι να απευθυνθεί μόνο στους εναπομείναντες ψηφοφόρους του χώρου. Χρειάζεται μεγαλύτερη πολυσυλλεκτικότητα και κυρίως καλύτερη πρόσβαση στον αστικό ιστό της Ορεστιάδας, καθώς ούτε μόνο η Βύσσα αρκεί, που φυσικά δεν θα είναι και όλη μαζί του. Εκτίμησή μου είναι ότι πολύ δύσκολα θα τελεσφορήσει το εγχείρημα, ειδικά αν δεν έχει τη στήριξη του κόμματός του!

  2. Τέλος ο κύριος Καζαλτζής Χρήστος (πρώην Γραμματέας της τοπικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ), κάνει σκέψεις για κάθοδο και επαφές με συνδημότες. Νεότερος ηλικιακά από τον κύριο Σιαγκούρη και “άφθαρτος” σε ότι έχει σχέση με διαχείριση δημόσιων ή δημοτικών πόστων, φαντάζει πιο “ελκυστικός” για τη λήψη “χρίσματος”. Ο ίδιο διατείνεται ότι δεν επιδιώκει κάτι τέτοιο. Θα του αρκούσε μια διακριτική στήριξη από όσους πολιτικούς φορείς τον θεωρούν κατάλληλο. Στόχος του είναι η συγκρότηση ψηφοδελτίου “πέρα και πάνω” από κόμματα “γιατί είμαστε πολύ λίγοι για να έχουμε αυτή την πολυτέλεια”, λέει. Πρόθεση είναι – κατά τα λεγόμενά του – να συσπειρώσει ένα “υγειές” κομμάτι της κοινωνίας, ανεξαρτήτως ιδεολογικού χώρου, χωρίς να αποποιείται παράλληλα τη δική του ιδεολογική προέλευση. Και σ αυτήν την περίπτωση σύντομα θα ξέρουμε και θα σχολιάσουμε!

Εν κατακλείδι, ο κύκλος άνοιξε. Από εδώ και μπρός, ζυμώσεις, συζητήσεις, συμφωνίες, μαγειρέματα, υποσχέσεις, προσδοκίες και φιλοδοξίες, θα είναι στην καθημερινή ατζέντα μας.

Θα τα λέμε συχνά….


Συντάκτης Χάρης Κανταρίδης 14 Οκτωβρίου, 2018 12:35

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV