Στάσιμη η ελληνοβουλγαρική συμφωνία για τα νερά του Άρδα – Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι αγρότες
Με επίδοση των αιτημάτων τους στο διευθυντή του ΓΟΕΒ Ορεστιάδας, οι αγρότες του Βορείου Έβρου συνεχίζουν τον αγώνα τους για επιβίωση και κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους. Σήμερα το μεσημέρι αντιπροσωπεία από 15 περίπου αγρότες βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του ΓΟΕΒ, γεγονός που προκάλεσε αρχικά τη δυσφορία του διευθυντή για την “πολυπληθή” προσέλευση, λόγω πρότερης ενημέρωσής του για μόλις 2 με 3 άτομα.
Δυσφορία προκάλεσε και η παρουσία δημοσιογράφων (από το Ράδιο Έβρος και τη Δημοτική Τηλεόραση Ορεστιάδας), καθώς δεν είχε ενημερωθεί ότι τον αγώνα των αγροτών καλύπτουν δημοσιογραφικά τα τοπικά μέσα κάθε στιγμή και μεταδίδουν τις εξελίξεις στους πολίτες. Σε μία ένδειξη καλής συνεργασίας και προκειμένου να μην ενταθεί η ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα, οι μόλις δύο δημοσιογράφοι που βρεθήκαμε στο χώρο αποφασίσαμε να αποσυρθούμε και να περιμένουμε υπομονετικά έξω. Άλλωστε ήδη είχαμε γίνει μάρτυρες της αντιπαράθεσης μεταξύ του διευθυντή του ΓΟΕΒ Ορέστη Βουρνέλη και των Προέδρων των τριών αγροτικών συλλόγων – που “κλείστηκαν” για λίγο στο γραφείο του, ακούγονταν όμως στους διαδρόμους – των κ.κ. Ηλία Αγγελακούδη (Ορεστιάδας), Δημήτρη Δρακούδη (Τριγώνου) και Γιάννη Μαργαριτίδη (Βύσσας) – για το γεγονός ότι “έφεραν τις κάμερες”.
Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν όλοι στην αίθουσα των συσκέψεων του ΓΟΕΒ όπου ο διευθυντής ενημέρωσε κεκλεισμένων των θυρών τους αγρότες για τα τελευταία νέα σχετικά με την επίμαχη ελληνοβουλγαρική συμφωνία, όπως και οι αγρότες ενημέρωσαν με τη σειρά τους τον ίδιο για τα 5 συγκεκριμένα αιτήματά τους:
- Την άμεση σύναψη της διακρατικής συμφωνίας ώστε να διασφαλίζονται τα συμφέροντα της περιοχής μας.
- Την άμεση υλοποίηση έργων συντήρησης και εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων υποδομών (φράγματα, βελτίωση δικτύων κ.α.).
- Την κατασκευή νέων έργων που θα εξασφαλίσουν την ανεξαρτησία μας στη διαχείριση των υδάτων των ποταμών Άρδα και Έβρου.
- Τη μη εφαρμογή του νόμου για τις συγχωνεύσεις των ΟΕΒ.
- Τη μη πληρωμή του περιβαλλοντικού τέλους.
Ο Ηλίας Αγγελακούδης, εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκου Καστανεών, αμέσως μετά την επίδοση αιτημάτων και την κλειστή – κρυφή – σύσκεψη στο χώρο του ΓΟΕΒ Ορεστιάδας, όπου δεν επετράπη η πρόσβαση στα ΜΜΕ, δήλωσε μεταξύ άλλων πως παραμένει στάσιμη η ελληνοβουλγαρική συμφωνία για τα νερά του Άρδα, ενώ υπάρχει κάθετη διαφωνία ΓΟΕΒ και αγροτών να εμπλακούν οι ίδιοι με ανάληψη ευθύνης και οικονομικές δεσμεύσεις σε οποιαδήποτε ενδιάμεση λύση.
Τέλος, οι αγρότες αποφάσισαν περί τις 13:00 που ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στον ΓΟΕΒ να αναβάλουν την αντίστοιχη επίδοση αιτημάτων στη Δ.Ο.Υ. Ορεστιάδας και να αποφασίσουν για τις επόμενες κινήσεις τους το βράδυ που έχουν προγραμματισμένη τη γενική του συνέλευση στο Μπλόκο των Καστανεών.



Για 10η ημέρα οι αγρότες βρίσκονται στους δρόμους και το Ράδιο Έβρος συνεχίζει να παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις, προσφέροντας έγκυρη ενημέρωση για τον αγώνα των αγροτών – Κάθε πρωί στις 11:30, η εκπομπή “Εβροσκόπιο” συνδέεται με το σημείο του μπλόκου για τα νέα δεδομένα που προκύπτουν, ενώ υπάρχει συνεχής ροή ειδήσεων τόσο στο σύνολο της πρωινής ενημερωτικής ζώνης (07:00-14:00), όσο και στο radioevros.gr όλο το 24ωρο. Ακούστε όσα δήλωσε το πρωί ο Δημήτρης Δρακούδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τριγώνου: