Οδηγίες για την πανώλη των χοίρων πριν ανοίξει το κυνήγι

Συντάκτης Νewsroom 4 Αυγούστου, 2019 09:55

Οδηγίες για την πανώλη των χοίρων πριν ανοίξει το κυνήγι

Η εμφάνιση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, με 20 κρούσματα στη Βουλγαρία, ήταν στα θέματα που κυριάρχησαν στην περιφερειακή συνάντηση της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ για τους Κυνηγετικούς Συλλόγους Θράκης.

Την ασθένεια στον αγριόχοιρο μπορούν να την αναγνωρίσουν οι κυνηγοί, εξηγεί ο περιφερειακός σύμβουλος Θράκης της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης, Παναγιώτης Καραφύλλης.

Το ζώο που νοσεί παρουσιάζει υπνηλία και δεν φοβάται. «Όταν θηρευτεί παρουσιάζει κοκκινίλες, εξανθήματα στο δέρμα, η δε σπλήνα του είναι μαύρη. Εάν θηρεύσουμε ένα άρρωστο ζώο, δεν πρέπει να το αγγίξουμε με γυμνά χέρια ή να ακουμπήσει αίμα στα ρούχα μας, γιατί μεταφέρουμε τον ιό. Ειδοποιούμε άμεσα τη Θηροφυλακή, την Κτηνιατρική Διεύθυνση ή το Δασαρχείο», συμβουλεύει. Προσθέτει ότι οι κυνηγοί πρέπει να καθαρίσουν τον θηρευμένο αγριόχοιρο, σε μια μεγάλη λακκούβα να ρίξουν εντόσθια και δέρμα, από πάνω χλωρίνη και να σκεπάσουν.


Ο κ. Καραφύλλης εφιστά την προσοχή και στον εμβολιασμό έναντι του ιού της λύσσας, λέγοντας πως απαγορεύεται η επαφή με γυμνά χέρια με το εμβόλιο. «Μπορούμε να αντιληφθούμε εάν μια αλεπού έχει τον ιό, γιατί κυκλοφορεί και την ημέρα, ψάχνοντας απεγνωσμένα νερό. Πρέπει να προσέξουμε, γιατί δεν υπάρχει θεραπεία για το δάγκωμα».

Οι κυνηγοί αναμένουν την υπογραφή της νέας Ρυθμιστικής για το Κυνήγι, που αναμένεται να ανοίξει στις 20 Αυγούστου. «Ο κυνηγετικός κόσμος γνωρίζει ότι μόνο οι αναγνωρισμένοι σύλλογοι κρατούν ελεύθερο το κυνήγι στην Ελλάδα προσφέροντας πολύ σημαντικό έργο στη θηροφύλαξη. Πανελλαδικά, διανύονται πάνω από 1 εκατομμύρια χιλιόμετρα ετησίως, οι έλεγχοι είναι πάρα πολλοί, όπως και οι μηνύσεις».

Τέλος, σημειώνει ότι η κρίση έπληξε και τον κυνηγετικό τουρισμό, που παραδοσιακά επί δεκαετίες έφερνε στη Θράκη κυνηγούς από όλη την Ελλάδα.


Συντάκτης Νewsroom 4 Αυγούστου, 2019 09:55

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV