Ο Χ. Δερμεντζόπουλος για Σουφλί, τρένα, ανεμογεννήτριες και νέα μέτρα ανάπτυξης
Για όσα νέα μέτρα εξαγγέλθηκαν χθες, αλλά και για την εξειδίκευση των ήδη ανακοινωθέντων, ο βουλευτής Έβρου της ΝΔ Χρήστος Δερμεντζόπουλος ήταν καλεσμένος σήμερα τηλεφωνικά στο Εβροσκόπιο, εξηγώντας αρκετά απ’ αυτά στους ακροατές του Ράδιο Έβρος, απαντώντας δε και σε προβληματισμούς και απορίες σχετικά με όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο νομό.
Ο κ. Δερμεντζόπουλος αναφέρθηκε αρχικά στη χθεσινή επανέναρξη δρομολογίων στη σιδηροδρομική σύνδεση Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο. Διευκρίνισε πως “πρέπει να ολοκληρωθούν κάποιοι έλεγχοι για να υπάρχει ασφάλεια στην υπόλοιπη διαδρομή“, υποστηρίζοντας πως αυτό απαιτεί περίπου ένα μήνα εργασιών, ώστε να πάψει η διαδρομή να γίνεται με λεωφορεία στη σύνδεση με το Ορμένιο, αλλά να φτάνει το τρένο και μέχρι εκεί. Στο ερώτημα για την επικοινωνιακή διαχείριση της επανέναρξης δρομολογίων που προκάλεσε πλείστες αντιδράσεις πολιτών, απάντησε πως “σίγουρα καινοτομία δεν μπορείς να το πεις με τίποτα, ούτε όμως οπισθοδρόμηση είναι. Είναι μια διαδικασία η οποία ξανάρχισε και βελτιώνει τις ζωές των πολιτών, αλλά το ιδανικό είναι ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος που όλοι θέλουμε, αλλά αυτό είναι ένα τεράστιο έργο κοντά στα 800 εκ. που αργεί να γίνει“, χωρίς να είναι σε θέση ακριβώς να προσδιορίσει το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης.
Τα νέα μέτρα για το Σουφλί δεν σχετίζονται με τις κινητοποιήσεις – Ήταν δρομολογημένα
Για το Σουφλί και τις αντιδράσεις δημοτικής αρχής και κατοίκων, ο βουλευτής Έβρου δήλωσε πως “ο κόσμος έχει κάθε δικαίωμα να διαμαρτύρεται, να μην είναι ευχαριστημένος, να ζητάει περισσότερα και μεις είμαστε υποχρεωμένοι να τους ακούμε και να επιζητούμε και να πιέζουμε για πολύ περισσότερες λύσεις στα ζητήματά τους“. Ισχυρίστηκε όμως πως όσα νέα μέτρα εξαγγέλθηκαν για το Σουφλί ήταν ήδη δρομολογημένα και δεν συσχετίζονται με τις αντιδράσεις, όπως σε ό,τι αφορά στο NATURA, στα αντιπλημμυρικά, στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του ΔΠΘ κ.α. “Δεν γνωρίζω αν ήταν γνωστοποιημένα στο κ. Καλακίκο“, απάντησε στο εύλογο ερώτημα αν η δημοτική αρχή γνώριζε ότι όλα αυτά είναι δρομολογημένα, άρα αν αδίκως κινητοποιήθηκε.
Οι ανεμογεννήτριες στο Τρίγωνο και τα θαλάσσια αιολικά πάρκα σε Σαμοθράκη-Αλεξανδρούπολη
Μεταξύ άλλων ο κ. Δερμεντζόπουλος κλήθηκε να τοποθετηθεί και σε όσα έχουν αναστατώσει τις τοπικές κοινωνίες του Έβρου για τα αιολικά πάρκα τα οποία έχουν αδειοδοτηθεί και προγραμματιστεί να δημιουργηθούν στο νομό. Τόσο για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα στο Θρακικό Πέλαγος, όσο και για το δασικό οικοσύστημα στο Τρίγωνο του Βορείου Έβρου, ο κ. Δερμεντζόπουλος τόνισε πως “τα θέματα της χωροθέτησης είναι πολύ σημαντικά και πρέπει να υπάρχει πάντα μια ισορροπία: να μην υπάρχει βλάβη στο φυσικό πλούτο που απολαμβάνει η τοπική κοινωνία, αλλά και να εξυπηρετεί μια εθνική πολιτική όλων των πολιτών“. Για το τι βαραίνει περισσότερο στη ζυγαριά και γενικότερα για το συγκεκριμένο θέμα εξελίχθηκε μεγαλύτερη συζήτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ειδικότερα για το κατά πόσο η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη τη δημόσια διαβούλευση και τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις επιστημονικών φορέων, τοπικών αρχών και κατοίκων. Ακόμη πιο συγκεκριμένα, για όσα συζητήθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του μαζί με το δήμαρχο Ορεστιάδας Δ. Παπαδόπουλο, στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκη.
Συζητήθηκαν ακόμα:
- ο κίνδυνος κατολισθήσεων στη Σαμοθράκη και τα άλλα προβλήματα του νησιού
- το πρόγραμμα μετεγκατάστασης κατοίκων στους δήμους Σουφλίου, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας
- το ΕΒΡΟΣ ΜΕΤΑ και τα υπόλοιπα σχέδια ανάπτυξης
- ο συνδυασμός μέτρων που αφορούν Υπουργείο Υποδομών και Περιφέρεια ΑΜΘ
- το ενδεχόμενο να ληφθούν και φοροελαφρυντικά μέτρα
- κ.α.
Περισσότερα, αναλυτικά: