Πάρκο Μπαταριών στο Νεοχώρι από τον Β. Τσολακίδη με μεγάλο όφελος για την τοπική οικονομία – Ανοίγει δρόμος για περισσότερα έργα ΑΠΕ και θέσεις εργασίας

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 5 Ιανουαρίου, 2023 13:41

Πάρκο Μπαταριών στο Νεοχώρι από τον Β. Τσολακίδη με μεγάλο όφελος για την τοπική οικονομία – Ανοίγει δρόμος για περισσότερα έργα ΑΠΕ και θέσεις εργασίας

Για τη νέα επένδυση που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει στο Νεοχώρι Ορεστιάδας, ενδεικτικού προϋπολογισμού 25 εκ. ευρώ, ανοίγοντας και θέσεις εργασίας, ο βιοαρχιτέκτων και πρώην Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας Βασίλης Τσολακίδης μίλησε σήμερα στο Ράδιο Έβρος καλεσμένος στην εκπομπή Εβροσκόπιο. Ένας άνθρωπος που, όπως και ο ίδιος ανέφερε, δεν έπαψε ποτέ να ενδιαφέρεται και να το δείχνει αυτό εμπράκτως για το χωριό του το Νεοχώρι αλλά και την ευρύτερη περιοχή της γενέτειράς του, απ’ όταν έφυγε για σπουδές μέχρι και σήμερα που ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Στην ουσία, αυτό που πρόκειται να κάνει ο κ. Τσολακίδης σε μία έκταση στο Νεοχώρι, είναι ένα “πάρκο μπαταριών“. Ένας χώρος όπου θα μπορεί να αποθηκεύεται η ενέργεια που θα προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), κυρίως από φωτοβολταϊκά ή και ανεμογεννήτριες, αλλά και από μονάδες βιοαερίου, ώστε αυτή η ενέργεια να χρησιμοποιείται όταν το δίκτυο τη χρειάζεται. Όμως αυτό που προκύπτει τελικά ως συμπέρασμα από την κουβέντα μαζί του είναι πως αυτή η επένδυση, το συγκεκριμένο έργο, θα αποτελέσει μία “γέφυρα, ένα εφαλτήριο για να δεχτεί περισσότερα έργα ΑΠΕ η περιοχή“, όπως είπε, διότι “το δίκτυό μας στον Έβρο έχει κορεστεί. Πρέπει να γίνουν μπαταρίες για να ανοίξει το δίκτυο“.


Μέχρι το τέλος του 2025 πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το έργο – Ανοίγει ο δρόμος για περισσότερα έργα ΑΠΕ

Σχετικά με τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για την ολοκλήρωση της επένδυσης, ο κ. Τσολακίδης εξηγεί: “Μόλις η πολιτεία προκηρύξει αυτά τα έργα θα συμμετέχουν οι επενδυτές στη διαδικασία τη διαγωνιστική και όσοι το πετύχουν θα ενταχθούν σ’ αυτή τη φάση“. Ωστόσο ο ίδιος, καθώς ήδη κατάφερε και εξέδωσε την Άδεια πρόσφατα, θα έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι άλλων παρόμοιων επενδυτών ανά την επικράτεια, καθώς θα πληροί τη βασική προϋπόθεση για να ενταχθεί η επένδυσή του άμεσα. Εντός του τρέχοντος πρώτου τριμήνου του 2023 θα δημοσιευθεί ο σχετικός διαγωνισμός και εφόσον ενταχθεί η επένδυση, έως το 2025 θα πρέπει να ολοκληρωθεί για να ξεκινήσει η λειτουργία του πάρκου μπαταριών. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για να γίνουν περισσότερα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. “Αν δηλαδή θέλει κάποιος να βάλει φωτοβολταϊκά για να καλύψει ανάγκες του ή να πουλάει την ενέργεια, δεν μπορεί να το κάνει σήμερα αυτό, γιατί το δίκτυο έχει κορεστεί. Όσα έγιναν έγιναν. Γι’ αυτό χρειάζεται να υπάρχει τρόπος αποθήκευσης αυτής της ενέργειας, ώστε να χρησιμοποιηθεί όταν υπάρξει ανάγκη”, διευκρινίζει.

Η εκμετάλλευση και τα οφέλη της βιομάζας

Παράλληλα, ο Έβρος μπορεί να κάνει πολλές μονάδες βιοαερίου διότι έχει τεράστιες ποσότητες βιομάζας που προέρχεται από τα αγροτικά υπολείμματα και τις κτηνοτροφικές μονάδες που τώρα επιβαρύνουν το περιβάλλον. “Ήδη κατασκευάζονται στο βόρειο Έβρο δύο μονάδες βιοαερίου. Από τη μία η οικογένεια Ζησάκη που κάνει ήδη μία μονάδα 1 Mw από βιοαέριο (στο Ασημένιο) και μία η μονάδα κατεψυγμένων (Hellas Frost) στους Μεταξάδες. Η κάθε μία μονάδα θα αξιοποιεί τα απορρίμματα, τα απόβλητα ουσιαστικά, θα παράγει βιοαέριο και σε ετήσια βάση θα εξοικονομεί, θα περιορίζει δηλαδή εισαγωγές σε φυσικό αέριο, που αντιστοιχούν σε 2 εκ. ευρώ το χρόνο. Φαντάζεστε τι όφελος προσφέρει στην εθνική οικονομία μια τέτοια μικρή μονάδα“, υποστήριξε ο κ. Τσολακίδης.

Οι θέσεις εργασίας που ανοίγονται

Οι μονάδες αποθήκευσης είναι ένας σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός, ο οποίος δεν απαιτεί πολλές θέσεις εργασίας κατά τη φάση λειτουργίας, απαιτεί όμως πολύ υψηλών προσόντων θέσεις εργασίας, διευκρίνησε ο κ. Τσολακίδης. Δηλαδή πρόκειται για επιστήμονες, θα χρειαστούν τεχνολόγοι, μηχανολόγοι, ηλεκτρολόγοι, ανθρωποι που ξέρουν πολύ καλά και εξειδικευμένα τη δουλειά τους. Θα εργαστούν όμως και πολλοί για τις ανάγκες ανέγερσης κατά το στάδιο κατασκευής αυτής της μονάδας. Όμως, “το μεγαλύτερο όφελος που έχει για την τοπική οικονομία μια τέτοια μονάδα είναι ότι ανοίγει χώρο για να κατασκευαστούν μονάδες ΑΠΕ που τώρα δεν μπορούν να κατασκευαστούν. Για παράδειγμα να γίνουν 5, 6, 10 μονάδες βιοαερίου, μικρά φωτοβολταϊκά από μικρούς επενδυτές παντού διάσπαρτα, αγρότες με ποτιστικά συστήματα να αποκτήσουν δική τους αυτοπαραγωγή για να μην αγοράζουν ακριβή ηλεκτρική ενέργεια. Ανοίγει αυτός ο δρόμος, δημιουργώντας μια αλυσίδα αναπτυξιακών επενδύσεων και παρεμβάσεων.

Τα έργα ΑΠΕ δεν εντάσσονται στον Αναπτυξιακό Νόμο

“Τα ΑΠΕ δεν εντάσσονται στον Αναπτυξιακό Νόμο, διότι έχουν το δικό τους θεσμικό πλαίσιο με το οποίο αντιμετωπίζονται και αμείβονται”, επισήμανε σχετικά ο κ. Τσολακίδη. Είπε συγκεκριμένα πως “Τα έργα ΑΠΕ έχουν ταρίφες, που επιτυγχάνονται μέσα από διαγωνιστικές διαδικασίες και μ’ αυτή την ταρίφα αμείβονται. Η χρηματοδότησή τους γίνεται από τους επενδυτές κυρίως με τραπεζικά δάνεια που αποπληρώνονται από τα έσοδά τους”. Εξαίρεση αποτελούν μικρά φωτοβολταϊκά μόνο όταν αυτά τοποθετηθούν για να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την ενέργεια σε κάποια βιοτεχνία ή άλλη μονάδα. Γενικά, για παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας δεν εντάσσονται έργα στον Αναπτυξιακό Νόμο.

Η συζήτηση επεκτάθηκε και στην αξιοποίηση των ανεμογεννητριών στην περιοχή, μετά τις πρόσφατες εντάσεις που προκάλεσε το θέμα στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και στα επόμενα πολιτικά βήματα του κ. Τσολακίδη, ο οποίος παραμένει “στη διάθεση του κόμματος”, όπως είπε, για τις επόμενες εθνικές εκλογές, καθώς και στις προηγούμενες υπήρξε υποψήφιος βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ. “Έχει ωριμάσει η ανάγκη για πολιτική αλλαγή“, υποστήριξε, εκφράζοντας την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος βουλευτής στον Έβρο, αν η παράταξη το αποφασίσει.

Ακούστε αναλυτικά:


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 5 Ιανουαρίου, 2023 13:41

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV