Ο Θ. Κοντογεώργης στο Ράδιο Έβρος: Βήμα-βήμα χτίζουμε σχέση εμπιστοσύνης με τους Εβρίτες
Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης μίλησε σήμερα στο Ράδιο Έβρος, καλεσμένος στην εκπομπή Εβροσκόπιο, με αφορμή την πρόσφατη παρουσία του στο νομό και τη συμμετοχή του στη συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης στο Διδυμότειχο την περασμένη Δευτέρα (δείτε ΕΔΩ).
“Προσπαθούμε με ρεαλιστικό και κοστολογημένο τρόπο να απαντήσουμε στις ανάγκες της περιοχής και βέβαια με ένα χρονοδιάγραμμα που είναι ορατό στους πολίτες“, δήλωσε αρχικά, αναφορικά με όσα μέχρι τώρα έχουν εξαγγελθεί και στο ερώτημα αν θα ακολουθήσουν κι άλλα μέτρα. Πάντως, “όλα αυτά εμπλουτίζονται και αναθεωρούνται“, τόνισε, αφήνοντας ξεκάθαρα περιθώρια για αλλαγές, τροποποιήσεις και διορθωτικές κινήσεις.
Στην εκπεφρασμένη δυσπιστία των Εβριτών, οι οποίοι επί σειρά πολλών ετών ακούν πολλά και δεν εφαρμόζονται, ο κ. Κοντογεώργης απάντησε: “Είναι λογικό να υπάρχει αμφιβολία και δυσπιστία και καχυποψία για κάποια πράγματα. Οι καλές προθέσεις υπάρχουν, αυτές συνοδεύονται με πολιτική βούληση, αυτό είναι σαφές, και με την υλοποίηση αυτών που λέμε“. Έκανε ειδική αναφορά στη σιδηροδρομική σύνδεση, στη δωρεάν μεταφορά εμπορευμάτων από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στον Πειραιά, στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης κατοίκων, στο Natura, στις νέες παροχές στα προγράμματα ανέργων και ενίσχυσης επιχειρηματικότητας, αλλά και στην ίδρυση της Κτηνιατρικής Σχολής στην Ορεστιάδα. “Η Κτηνιατρική δεν είναι απλά μια Σχολή“, τόνισε. “Είναι μέρος ενός συνολικού σχεδίου που αφορά την οικονομία της περιοχής. Συνδέεται με τα παραγωγικά ζώα, την παραγωγική οικονομία, με επιχειρήσεις και βιομηχανίες που μπορούν να αναπτυχθούν και να υποστηρίξουν τη Σχολή αλλά και η Κτηνιατρική να τις υποστηρίξει, ακόμα και με τη δημόσια υγεία“, φέρνοντας το επίκαιρο παράδειγμα με την ευλογιά και την πανώλη.
Ειδικότερη συζήτηση έγινε για το ενδεχόμενο φοροελαφρύνσεων, σημειώνοντας πως “αυτά είναι ένα προϊόν συζήτησης που θα γίνει στη συνέχεια. Αυτή τη στιγμή ρίχνουμε όλο το βάρος μας σε αυτές τις πολιτικές και σε αυτά τα μέτρα, θα συνεχίσει η δουλειά σε όλο τον Έβρο, ειδικά στον κεντρικό και τον βόρειο Έβρο, με το στόχο και την κατεύθυνση που ανέπτυξε ο πρωθυπουργός στην Ορεστιάδα“. Επανέλαβε δε πως “εμείς σε αυτά (σ.σ. που έχουν δρομολογηθεί) θα επιμείνουμε και θα επικοινωνούμε συχνά, θα καλλιεργούμε ένα πλαίσιο διαλόγου και επικοινωνίας, διότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την εξέλιξη ενός σχεδίου“.
Επιπλέον, “Βήμα-βήμα χτίζουμε μια σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας” δήλωσε, και “όσες φορές χρειαστεί, να είστε σίγουροι ότι εγώ και όσα μέλη της Κυβέρνησης χρειάζεται θα είμαστε εκεί για να εξασφαλίσουμε ότι αυτά που πρέπει να γίνουν, θα γίνουν“.
Για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης κατοίκων ο κ. Κοντογεώργης διευκρίνισε πως οι 1000 δικαιούχοι αφορούν στην ουσία σε 1000 νοικοκυριά που μπορεί βέβαια να αποτελούνται από πολλά άτομα. Συνεπώς το πλήθος των ατόμων που δύνανται να μετεγκατασταθούν στον Κεντρικό και Βόρειο Έβρο είναι κατά πολύ μεγαλύτερο, ανάλογα τη δομή της κάθε οικογένειας. “Τις επόμενες μέρες θα υπάρξει οριστικοποίηση του σχεδίου με συγκεκριμένες ημερομηνίες και οδηγίες πολύ σαφείς για το πώς μπορεί να λειτουργήσει“, είπε, υποστηρίζοντας πως ήδη εκφράζεται ενδιαφέρον από πολίτες άλλων περιοχών που θέλουν να αξιοποιήσουν αυτό το μέτρο και “μάς ενδιαφέρει να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις μόνιμης εγκατάστασης“, καθώς και “να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις νέας εργασίας“, κατέληξε. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι “σύντομα θα δούμε αισιόδοξα αποτελέσματα“.
Αναλυτικά και περισσότερα: