Σ. Παπανδρέου: Αναγκαίες οι συνεργασίες στις δημοτικές εκλογές αλλά…

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 23 Ιουνίου, 2022 15:55

Σ. Παπανδρέου: Αναγκαίες οι συνεργασίες στις δημοτικές εκλογές αλλά…

“Ως Κίνηση Πολιτών οφείλουμε να είμαστε εδώ ανεξαρτήτως εκλογών – Δεν κάνουμε στείρα αντιπολίτευση, κάνουμε προτάσεις”

Το βράδυ της Τέταρτης 22/6 πραγματοποιήθηκε η πρώτη – μετά από δύο χρόνια αναγκαστικής αποχής εξ αιτίας της πανδημίας – Ανοιχτή Συνέλευση της Αυτόνομης Κίνησης Πολιτών Δήμου Ορεστιάδας “Είναι Στο Χέρι Μας”. Εκεί, ο επικεφαλής της 3ης δύναμης στο δημοτικό συμβούλιο Ορεστιάδας, ο κ. Σάκης Παπανδρέου, αφού έκανε ένα σύντομο απολογισμό της θητείας του ιδίου και των τριών υπόλοιπων εκλεγμένων μελών της παράταξης, προχώρησε σε κριτική του έργου της δημοτικής αρχής και του δημάρχου Β. Μαυρίδη προσωπικά. Θύμισε όλες τις υποθέσεις που ανέδειξε η Κίνηση Πολιτών και τη στάση που διατήρησε σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Αναφέρθηκε στην υποβάθμιση της Σχολής του ΔΠΘ στην Ορεστιάδα, την “ταφόπλακα” στο εργοστάσιο της ΕΒΖ, το υπ/μα του ΙΚΑ, στο ΚΥΤ Φυλακίου – για το οποίο ανέφερε χαρακτηριστικά πως “Δεν είμαστε αντίθετοι στην αναβάθμιση των υποδομών. Εκεί ζουν άνθρωποι, όχι ζώα” – μέχρι τα “χαμένα οχήματα” και τις κινητοποιήσεις κατά την αποψίλωση υπηρεσιών στα χωριά του Δήμου, στα δρομολόγια της ΤΡΕΝΟΣΕ, στα υπερκοστολογημένα “σκυλόσπιτα” και όχι μόνο. Συμπερασματικά, ο κ. Παπανδρέουν δήλωσε πως “η δημοτική αρχή πορεύεται για να εξυπηρετεί μικροσυμφέροντα”.

Ακολούθησε από το δημοτικό σύμβουλο Ηλία Αγγελακούδη ενημέρωση για τις συνθήκες που διαμορφώνει ο νέος εκλογικός νόμος βάσει του οποίου θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023. Επισημάνθηκε κυρίως η δυσκολία σχηματισμού ψηφοδελτίων, αφού απαιτούνται πάνω από 100 υποψήφιοι ανά συνδυασμό, αλλά και η “παντοδυναμία” που θα απολαμβάνει ο νέος δήμαρχος, αφού θα εκλέγεται με 43% από την πρώτη Κυριακή, θα έχει ισχυρή πλειοψηφία σε έδρες (17 από τις 29 συνολικά – ο Δήμος Ορεστιάδας χάνει 4 έδρες από τις 33 που είναι σήμερα), ενώ αναμένεται να αποδυναμωθεί και ο ρόλος της αντιπολίτευσης γενικότερα.


Τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται προβλημάτισαν ιδιαίτερα τους 50 περίπου παρευρισκόμενους, με το συμπέρασμα που προέκυψε να είναι πως απαιτούνται συνεργασίες, “εκπτώσεις” (όπως ακούστηκε επαναλαμβανόμενα) προκειμένου να επιτευχθούν αυτές, και – ενδεχομένως – τελικά να προκύψουν δύο έως τρεις διεκδικητές του Δήμου Ορεστιάδας στο τέλος, με μία να είναι η παράταξη του νυν δημάρχου και η άλλη να προέρχεται από πιθανές “συμμαχίες” των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων ή – λιγότερο πιθανόν – τη διαμόρφωση ενός εντελώς νέου συνδυασμού.

Εκφράστηκαν απόψεις περί “επαγγελματιών” δημοτικών συμβούλων της παράταξης Μαυρίδη, οι οποίοι κρίθηκαν εκ προοιμίου ικανοί να συγκεντρώσουν χιλιάδες ψήφους λόγω ακριβώς αυτής της “επαγγελματικής” πολιτικής ιδιότητάς τους, όπως και σκέψεις για απόρριψη συνεργασιών με συγκεκριμένα πρόσωπα που απέχουν ακραία από την προοδευτική ιδεολογία της Κίνησης.

Επίσης, προέκυψαν νέες “είσοδοι” στην Κίνηση Πολιτών, με την αυτόβουλη “υποψηφιότητα” της Προέδρου του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Σπανίων Παθήσεων Έβρου “Μαζί για Ζωή” (και αντιπροέδρου του Δ.Σ. στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου) Εύης Ορφανού, η οποία επίσης επέρριψε ευθύνες στο δήμαρχο πως “όσες φορές και αν του ζητήσαμε βοήθεια δεν υπήρξε απολύτως καμία στήριξη”.

Το λόγο πήρε και ο πρώην επικεφαλής της Κίνησης Βαλάντης Παντσίδης, ο οποίος φάνηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για τον αυτοδιοικητικό της ρόλο, εφόσον εξέφρασε την πεποίθησή του πως θα προκύψει μόνον ένας αντίπαλος συνδυασμός έναντι του δημάρχου, όπως προέβλεψε. Τοποθετήθηκαν αρκετοί από τους συμμετέχοντες, μεταξύ αυτών και ο περιφερειακός σύμβουλος Θοδωρής Περεντίδης, φυσικά και οι άλλοι δύο εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι Σάκης Κυργιάννης και Φώτης Χαντζής. Εν τω μεταξύ, στο ξεκίνημα της Συνέλευσης κλήθηκε η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας Άννα Μεμετζή να παρουσιάσει τις θέσεις της Πρωτοβουλίας για τη δημιουργία Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Έβρου, ένα θέμα που επίσης προβλημάτισε και συζητήθηκε αρκετά, με την κ. Μεμετζή να δίνει σαφείς απαντήσεις λύνοντας κάθε απορία.

Η αίσθηση που θα μπορούσε να αποκομίσει κανείς είναι πως δεν τέθηκε ούτε στο παραμικρό αμφισβήτηση στο πρόσωπο του επικεφαλής Σάκη Παπανδρέου, αντιθέτως φάνηκε να απολαμβάνει της πλήρους αποδοχής του συνόλου των παρισταμένων. Από την άλλη, αποφεύχθηκε από τον ίδιο να ξεκαθαρίσει αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος, παρότι διαφάνηκε από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα πως κάτι τέτοιο θεωρείται δεδομένο.

Τέλος, ως αποτέλεσμα της Γενικής Συνέλευσης, προέκυψε η εξουσιοδότηση προς τον επικεφαλής Σάκη Παπανδρέου να συνομιλήσει με τους επικεφαλής των άλλων παρατάξεων προκειμένου να διερευνηθεί το πεδίο ενδεχόμενης συνεργασίας και συνένωσης δυνάμεων για τη διεκδίκηση του Δήμου Ορεστιάδας τον Οκτώβριο του 2023.

Για όλα αυτά – και άλλα σημαντικά και ενδιαφέροντα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης – ακούστε (και δείτε) τον Σάκη Παπανδρέου που βρέθηκε το πρωί της επομένης της Γ.Σ. στο studio του Ράδιο Έβρος, καλεσμένος στην εκπομπή Εβροσκόπιο:

____________________

Απόσπασμα από τη Γενική Συνέλευση:

_____________________

Στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών αναφέρει τα εξής:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε εχθές το βράδυ η ανοιχτή συνέλευση της Αυτόνομης Κίνησης Πολιτών δήμου Ορεστιάδας «Είναι στο χέρι μας» με ιδιαίτερα ικανοποιητική συμμετοχή πολιτών, ενδεικτικό του ενδιαφέροντος για τα αυτοδιοικητικά πράγματα του δήμου. Ο επικεφαλής της Κίνησης, Σάκης Παπανδρέου, έκανε έναν απολογισμό της παρουσίας της παράταξης στο δημοτικό συμβούλιο και άσκησε σκληρή κριτική στη δημοτική αρχή χαρακτηρίζοντάς την «απούσα» από σημαντικά και καίρια ζητήματα που αφορούν το δήμο.

«Ο δήμαρχος ήταν “παρών” μόνον όταν επρόκειτο να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της κλειστής παρέας του», είπε χαρακτηριστικά. Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης (Σάκη Κυργιάννη, Ηλία Αγγελακούδη και Φώτη Χαντζή) και από τους συμμετέχοντες στη συνέλευση. Η ανοιχτή συνέλευση έδωσε σύνθημα επανασύνταξης με ορίζοντα τις επόμενες δημοτικές εκλογές, τον Οκτώβριο του 2023, χωρίς να αποκλείει και «άνοιγμα» σε συνεργασίες που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν ένα διευρυμένο σχήμα που θα εκφράζει τον προοδευτικό κόσμο και θα διαμορφώσει συνθήκες διεκδίκησης του δήμου.

Η ανοιχτή συνέλευση θα επανέλθει από τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να δρομολογήσει τις επόμενες κινήσεις της, με δεδομένη την κοινή διαπίστωση των μελών της, ότι η Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών «Είναι στο χέρι μας» έχει αναδειχτεί και αποτελεί ουσιαστική και δυναμική αυτοδιοικητική παράταξη και σημαντική μελλοντική παρακαταθήκη για ένα δήμο των δημοτών και όχι των συμφερόντων.


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 23 Ιουνίου, 2022 15:55

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV