Πρόεδρος ΓΟΕΒ Ορεστιάδας: Βγήκαμε σοφότεροι από τη σύσκεψη στο ΥΠΕΝ όμως η ανησυχία παραμένει
Πολύ χρήσιμη η χθεσινή σύσκεψη. Είμαι ικανοποιημένος γιατί όλοι βγήκαν σοφότεροι“, δηλώνει αρχικά ο Πρόεδρος του ΓΟΕΒ Ορεστιάδας Μάριος Δεμερτζής για τη σύσκεψη που έγινε το πρωί της Τρίτης 10.12.2024 στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπό τον υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη, παρουσία τοπικών φορέων και των τριών κυβερνητικών βουλευτών του Έβρου, για το κρίσιμο ζήτημα διαχείρισης των νερών του ποταμού Άρδα. Κατόπιν, όμως, εκφράζει και τη “συγκρατημένη αισιοδοξία” του, καθώς η συζήτηση δεν κατέληξε σε ουσιαστικά νέα δεδομένα, βασιζόμενη ξανά σε προφορικές διαβεβαιώσεις.
Ο Πρόεδρος του ΓΟΕΒ Ορεστιάδας μίλησε στην εκπομπή Εβροσκόπιο με τον Νίκο Πατούνα στο Ράδιο Έβρος και εξέφρασε κυρίως την ικανοποίησή του για την παραγωγικότητα της σύσκεψης, υποστηρίζοντας ότι αναδείχθηκε η σοβαρότητα των ζητημάτων άρδευσης που απασχολούν τους αγρότες της περιοχής. Ωστόσο, η έλλειψη χειροπιαστών αποφάσεων και συμφωνιών συνεχίζει να δημιουργεί ανασφάλεια. «Οφείλουμε να παραμείνουμε ανήσυχοι όσο δεν υπάρχει υπογεγραμμένη συμφωνία για τη διαχείριση των υδάτων του Άρδα», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Έμφαση στο φράγμα του Κυπρίνου και σε νέες υποδομές
Ένα θετικό στοιχείο που προέκυψε από τη συζήτηση ήταν η πρόθεση να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις υποδομές της ελληνικής πλευράς. Ο κ. Δεμερτζής σημείωσε ότι το Υπουργείο και η Περιφέρεια δεσμεύτηκαν για την αναβάθμιση κρίσιμων υποδομών. “Τόσο ο υπουργός όσο και ο περιφερειάρχης είπαν ότι θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά και θα βρουν κάθε δυνατό τρόπο για να προχωρήσουν τα έργα στη δικιά μας πλευρά”, είπε, αναφερόμενος στο φράγμα του Κυπρίνου -στο Θεραπειό- αλλά και σε άλλες υποδομές τις οποίες δεν ήταν σε θέση να κατονομάσει. Ωστόσο, τα έργα αυτά χαρακτηρίζονται ως μεσοπρόθεσμα και απαιτούν χρόνο για την υλοποίησή τους.
Παρά την επαναβεβαίωση ότι οι αγρότες δεν θα μείνουν χωρίς νερό, επισημάνθηκε για μία ακόμη φορά ότι οι διαβεβαιώσεις αυτές δεν συνοδεύονται από συγκεκριμένα “χειροπιαστά” μέτρα. Το πρόβλημα της ελληνοβουλγαρικής συμφωνίας για τη διαχείριση των υδάτων παραμένει άλυτο, ενώ η έλλειψη υπογραφής από τη βουλγαρική πλευρά αποτελεί σταθερό εμπόδιο. Η αγωνία των αγροτών παραμένει δικαιολογημένη, καθώς οι λύσεις είναι προς το παρόν θεωρητικές. Η ανάγκη για ουσιαστικές ενέργειες και οριστικές συμφωνίες είναι επιτακτική, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή αρδευτική περίοδος και η βιωσιμότητα της καλλιεργητικής δραστηριότητας στην περιοχή.