Ο Πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων για την καταδίωξη στο Τυχερό και τις ροές λόγω Τουρκίας
Η επικίνδυνη καταδίωξη διακινητών στο Τυχερό Έβρου και η πιθανότητα αύξησης μεταναστευτικών ροών λόγω της κατάστασης στην Τουρκία ήταν στο επίκεντρο της συνέντευξης του Αντώνη Παρασκευούδη, Προέδρου της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Έβρου, στην εκπομπή Εβροσκόπιο του Ράδιο Έβρος το πρωί της Δευτέρας (24.02.2035). Στο τέλος προέκυψε και η είδηση για την επερχόμενη λύση με τους συμβασιούχους συνοριοφύλακες, ένα πάγιο αίτημα ετών για μονιμοποίηση που φαίνεται να βρίσκεται “σε καλό δρόμο”.
Επικίνδυνη καταδίωξη διακινητών στο Τυχερό Έβρου
Ένα σοβαρό περιστατικό καταδίωξης σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στον οικισμό του Τυχερού Έβρου, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Έβρου, Αντώνη Παρασκευούδη, οι συνοριοφύλακες έχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα που ακολουθούν στις περιπτώσεις όπου οχήματα διακινητών εισέρχονται σε κατοικημένες περιοχές.
«Πάνω απ’ όλα είναι η ασφάλεια των πολιτών. Προσπαθούμε να μειώσουμε την ταχύτητα των οχημάτων που εισέρχονται σε οικισμούς, ώστε να μην θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Ωστόσο, οι διακινητές δεν υπολογίζουν εάν η περιοχή είναι κατοικημένη ή όχι, καθώς το μόνο τους μέλημα είναι να αποφύγουν τη σύλληψη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παρασκευούδης.
Όπως εξήγησε, οι αστυνομικές αρχές επιχειρούν να αποτρέψουν την είσοδο των οχημάτων στους οικισμούς, αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Στο ερώτημα που θέτει ο αντιδήμαρχος Σουφλίου Δημήτρης Δαρούσης “πώς είναι δυνατόν σε ώρα αιχμής ένα τέτοιο όχημα να φτάνει στο κέντρο του χωριού, του Τυχερού, και με μεγάλη ταχύτητα να διασχίζει όλο τον κεντρικό πλακόστρωτο δρόμο με παιδιά να παίζουν” ο Πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων απάντησε: “Δεν μπορούμε να ελέγχουμε το κάθε αυτοκίνητο. Λέμε έχουμε περιπολίες κατά μήκος του ποταμιού, το ποτάμι ξέρετε από πάνω μέχρι κάτω για να φυλαχτεί είναι 120 km. Κάποιο κενό θα υπάρχει. Βρίσκουν το κενό αυτό ούτως ώστε να μπορέσουν να διαφύγουν, δηλαδή να βγουν απ’ το ποτάμι ή το πού θα φορτώσουν και να μπούνε μέσα σε ένα χωριό. Αλλά δεν πρόκειται να φύγουν κάτω από την Αλεξανδρούπολη. Κάπου θα τους συλλάβουμε, γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί έλεγχοι. Αλλά δεν μπορούμε την ώρα που φορτώνει νά’μαστε στο ίδιο σημείο παρόντες”. Συμπληρώνει δε πως παρά τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, το δίκτυο των κυκλωμάτων είναι πολύ οργανωμένο και τα προβλήματα παραμένουν σε περιοχές όπου δεν υπάρχει φράχτης, όπως στο Τυχερό. «Στα σημεία που ο φράχτης δεν καλύπτει τη συνοριογραμμή, οι διακινητές εκμεταλλεύονται το ποτάμι και εισέρχονται πιο εύκολα στη χώρα», επεσήμανε ο κ. Παρασκευούδης.
Η πιθανότητα αύξησης μεταναστευτικών ροών λόγω της κατάστασης στην Τουρκία
Παράλληλα με τα ζητήματα ασφαλείας και καταδιώξεων, υπάρχει έντονος προβληματισμός για το εάν οι πολιτικές ταραχές στην Τουρκία θα οδηγήσουν σε νέα κύματα μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευούδη, μέχρι στιγμής οι ροές είναι ελεγχόμενες, αλλά η κατάσταση μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή.
«Αυτή τη στιγμή, οι μεταναστευτικές ροές είναι μειωμένες σε σχέση με το παρελθόν, κυρίως λόγω της επέκτασης του φράχτη στον Έβρο. Ωστόσο, παραμένουμε σε διαρκή επιφυλακή, καθώς η εμπειρία μάς έχει δείξει ότι μια πολιτική κρίση στην Τουρκία μπορεί να οδηγήσει σε ξαφνική αύξηση των μεταναστευτικών ροών», υπογράμμισε.
Όταν ρωτήθηκε αν έχει παρατηρηθεί αύξηση αφίξεων Τούρκων υπηκόων, ο κ. Παρασκευούδης απάντησε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοια τάση, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει σύντομα. «Όπως είχε συμβεί και με το πραξικόπημα στην Τουρκία, αν η κατάσταση κλιμακωθεί, μπορεί να δούμε περισσότερους Τούρκους πολίτες να αναζητούν διέξοδο προς την Ελλάδα», ανέφερε.
Παρά τις συνεχείς συλλήψεις διακινητών, το δίκτυο των κυκλωμάτων παραμένει ισχυρό. «Οι διακινητές είναι οργανωμένοι, χρησιμοποιούν προπομπούς, κινητά και άλλες τεχνολογικές μεθόδους για να αποφύγουν τα μπλόκα. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι αρχές πρέπει να είναι συνεχώς σε εγρήγορση», δήλωσε ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων.
Η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα παραμένει ρευστή, με τις αρχές να διατηρούν αυξημένη επιτήρηση και ετοιμότητα. «Τα σύνορα φυλάσσονται 24 ώρες το 24ωρο και θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε την περιοχή, ανεξαρτήτως των εξελίξεων», κατέληξε ο κ. Παρασκευούδης.
Λύση για τους συμβασιούχους συνοριοφύλακες “σε καλό δρόμο”
Το θέμα της εργασιακής κατάστασης των συμβασιούχων συνοριοφυλάκων φαίνεται να οδεύει προς θετική έκβαση, όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Πρόεδρος της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Έβρου, Αντώνης Παρασκευούδης. Στη συγκεκριμένη ερώτηση απάντησε: “Προσπαθούμε για τη μονιμότητα τους, για να έχουν και δικαίωμα συνυπηρέτησης. Γιατί βλέπουμε ότι αν κάποιος που παντρευτεί υπηρετεί π.χ. στο Φυλάκιο στο ΠΡΟΚΕΚΑ και παντρευτεί κάποιο άλλο που υπηρετεί στο Τυχερό δεν έχουν συνυπηρέτηση. Ένας θα μείνει Τυχερό, ένας θα μένει στο Φυλάκιο. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι συμβασιούχοι. Αν ήταν μόνιμοι θα λυνόταν αυτόματα. Το έχουμε θέσει στο Υπουργείο, είμαστε σε καλό δρόμο, ο υπουργός μας ακούει και μάλλον τον άλλο το μήνα μπορεί να κατεβώ και κάτω γι’ αυτό το θέμα και για άλλα θέματα. Όπως και ότι πρέπει να μας στείλει αυτοκίνητα, αυτά που λέμε τόσα χρόνια τα 4×4. Για να μπορούμε να κυκλοφορούμε ατο ποτάμι άνετα, διότι ξέρετε τους δρόμους εδώ πάνω. Εμείς τους γνωρίζουμε όλοι, θέλουμε τα ειδικά αυτοκίνητα 4x 4 για να είμαστε άνετοι, είτε με τον καιρό που έχουμε εδώ πάνω, είτε στο ποτάμι κάτω να κατεβαίνουμε για τις περιπολίες μας. Πιστεύω ότι κάτι θα καταφέρουμε, γίνεται σοβαρή συζήτηση με τον υπουργό. Είμαι αισιόδοξος αλλά δεν μπορώ να να πω κάτι παραπάνω. Πιστεύω ότι θα δικαιωθούμε, γιατί μιλάμε και με τους πολιτικούς παράγοντες και είναι όλοι αισιόδοξοι και αυτό μας ευχαριστεί. Η φύλαξη των συνόρων είναι το Α και το Ω για την περιοχή μας και για τα νησιά μας”.
Όλα αναλυτικά: