Χ. Βαρσαμακίδης: Το Υπουργείο Παιδείας απαξιώνει το διοικητικό προσωπικό των Πανεπιστημίων

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 14 Ιουλίου, 2022 14:56

Χ. Βαρσαμακίδης: Το Υπουργείο Παιδείας απαξιώνει το διοικητικό προσωπικό των Πανεπιστημίων

Την άμεση απόσυρση του Σχεδίου Νόμου του ΥΠΑΙΘ «Νέοι Ορίζοντες στα ΑΕΙ», που κατατέθηκε χθες από την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ζητά με απόφαση Γενικής Συνέλευσης ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης “Ο Βιζυηνός”. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Χρήστος Βαρσαμακίδης καλεσμένος στο studio του Ράδιο Έβρος και στην εκπομπή Εβροσκόπιο, εξήγησε γιατί αντιδρούν οι εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια όλης της χώρας, θεωρώντας πως το υπό ψήφιση Νομοσχέδιο θα έχει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στις εργασιακές σχέσεις του συνόλου του προσωπικού και εν γένει στον κοινωνικό ρόλο του Πανεπιστημίου στην ελληνική κοινωνία. “Είναι πλήρης η απαξίωση. Δεν μπορώ να καταλάβω το λόγο για τον οποίο το Υπουργείο συμπεριφέρεται έτσι στο διοικητικό προσωπικό. Σ’ αυτόν τον κλάδο που παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη λειτουργία των Πανεπιστημίων, και ειδικότερα στα Περιφερειακά Πανεπιστήμια“, τόνισε ο κ. Βαρσαμακίδης. Επιδίωξη των αντιδρούντων εργαζομένων είναι να στελεχωθούν τα Πανεπιστήμια με προσωπικό και οι χρόνια εργαζόμενοι ως συμβασιούχοι να μετατρέψουν τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου.

Ο Πρόεδρος των διοικητικών υπαλλήλων του ΔΠΘ, μεταξύ άλλων, επισήμανε τους κινδύνους που ελοχεύουν για την απρόσκοπτη λειτουργία των Πανεπιστημίων, και δη του Δημοκρίτειου, με το νέο νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί σε λίγες ώρες. Σημειώνεται μεγάλη έλλειψη προσωπικού, χωρίς να αναπληρώνονται όσοι εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται, ενώ “παλεύουμε εδώ και χρόνια να πείσουμε το Υπουργείο να γίνουν προσλήψεις και αυτό κωφεύει“, όπως δήλωσε. Περιγράφοντας τις δυσκολίες που καλούνται να ξεπερνούν οι διοικητικοί υπάλληλοι καθημερινά, στάθηκε κυρίως στη μεγάλη προσφορά των εργαζομένων που αποτελούν μάλιστα την “πρώτη εντύπωση” που αποκτούν οι φοιτητές όταν επισκέπτονται για πρώτη φορά την κάθε πόλη. Άλλωστε εργαζόμενοι, φοιτητές και οι οικογένειές τους, αναπτύσσουν σε πολλές περιπτώσεις στενές σχέσεις επικοινωνίας και αποτελούν έτσι βασικό συνδετικό κρίκο στην αλυσίδα της ακαδημαϊκής κοινωνίας.


Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί ο κ. Βαρσαμακίδης και στην επικινδυνότητα του νέου νομοσχεδίου, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε κλείσιμο Τμημάτων και Σχολών με ένα απλό Προεδρικό Διάταγμα και όχι με αποφάσεις που λαμβάνονται μέχρι τώρα συλλογικά έπειτα από Γενικές Συνελεύσεις στα όργανα του ακαδημαϊκό πεδίου. “Θέλω να επισημάνω και να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου“, είπε, “μιας και με αυτό το νέο νομοσχέδιο κινδυνεύουν πολλά περιφερειακά Πανεπιστήμια να κλείσουν, εξ αιτίας της εισαγωγής ελάχιστων φοιτητών με την καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, αφού με ένα απλό Προεδρικό Διάταγμα πλέον θα μπορούν να κλείνουν Τμήματα“…

Χ. Βαρσαμακίδης: “Λες και δεν υπάρχουμε για το Υπουργείο Παιδείας”

Η ανακοίνωση του Συλλόγου:

Στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, που διεξήχθη την Παρασκευή 17 Ιουνίου  και ώρα 11:00 στο αμφιθέατρο της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, (παλιά Νομική) στην Κομοτηνή, με θέμα μόνο το Σχέδιο Νόμου του ΥΠΑΙΘ «Νέοι Ορίζοντες στα ΑΕΙ», επισημάνθηκαν τα παρακάτω επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου: 

  1. Με το άρθρο 343 του υπό ψήφιση νομοσχεδίου, αφαιρείται πλήρως το πλαίσιο λειτουργίας των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών, καθώς απαλείφετε το αρθρ. 48 του ν.4009/2011, με αποτέλεσμα οι βιβλιοθήκες να χάνουν το θεσμικό καθεστώς αυτοτελούς και οργανικής μονάδας, ενώ η μόνη αναφορά σε πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες γίνεται στο άρθρο 223 όπου δίνεται η δυνατότητα να καθοριστούν οι κανόνες οργάνωσης και λειτουργίας των βιβλιοθηκών στον Εσωτερικό Κανονισμό του εκάστοτε Πανεπιστημίου, ενέργειες που δεν συμβαδίζουν και δεν αναγνωρίζουν την συμβολή των βιβλιοθηκών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. 
  2. Με το άρθρο 206 προβλέπεται η σύσταση εννέα (9) νέων διοικητικών δομών, χωρίς να γίνεται οποιαδήποτε αναφορά στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού ή τον τρόπο λειτουργίας τους. 
  3. Με το άρθρο 216 για την στελέχωση από έκτακτο προσωπικό με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου ή έργου όταν το τακτικό προσωπικό του Α.Ε.Ι. δεν επαρκεί, συνεχίζεται εσαεί το «πάγωμα» των μόνιμων προσλήψεων, ενισχύοντας περαιτέρω τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την διαφυγή πόρων και την μη λύση του προβλήματος της υποστελέχωσης. 
  4. Με το άρθρο 279 κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης και για χρονικό διάστημα δυο (2) ετών από την ψήφιση του νομοσχεδίου, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Πρύτανη του Α.Ε.Ι. στο οποίο υπηρετεί το αιτούν προσωπικό, για την πραγματοποίηση μετάταξης, απόσπασης ή οποιαδήποτε άλλης μετακίνησης. Τούτο εξαιρεί τους υπαλλήλους των Πανεπιστημίων από κάθε διαδικασία μετάταξης/ 2 απόσπασης/ μετακίνησης, στερώντας τους το δικαίωμα συμμετοχής στην Κινητικότητα. 
  5. Με το άρθρο 16 εξαιρείται η συμμετοχή στη Σύγκλητο εκπροσώπου των διοικητικών υπαλλήλων, υποβαθμίζοντας και περιθωριοποιώντας το ρόλο τους στα συλλογικά όργανα του Πανεπιστήμιου, στερώντας τους το συνταγματικό δικαίωμα της γνώμης και εκπροσώπησης. 

Ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, θεωρεί ότι το υπό ψήφιση Νομοσχέδιο, θα έχει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στις εργασιακές σχέσεις του συνόλου του προσωπικού (Μόνιμοι, ΙΔΑΧ, Συμβασιούχοι) και εν γένει στον κοινωνικό ρόλο του Πανεπιστημίου στην ελληνική κοινωνία. Για το λόγο αυτό, συμπορευόμενοι με την Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, την συντριπτική πλειοψηφία των Συλλόγων και των Συλλογικών οργάνων των ελληνικών Πανεπιστημίων, ζητούμε την άμεση απόσυρση του Νομοσχεδίου.


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 14 Ιουλίου, 2022 14:56

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV