Π. Καλακίκος: ΔΥΣΤΥΧΩΣ δεν έβρεξε και έχουμε πρόβλημα στην υδροδότηση – ΕΥΤΥΧΩΣ δεν έβρεξε γιατί καθυστέρησαν τα αντιπλημμυρικά

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 31 Οκτωβρίου, 2023 15:24
Swiss Approval

Π. Καλακίκος: ΔΥΣΤΥΧΩΣ δεν έβρεξε και έχουμε πρόβλημα στην υδροδότηση – ΕΥΤΥΧΩΣ δεν έβρεξε γιατί καθυστέρησαν τα αντιπλημμυρικά

“Ζητάμε συγγνώμη από τους συμπολίτες μας για τα χρόνια προβλήματα που παρουσιάζονται στην περιοχή. Η δημοτική αρχή κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να τα λύσει”

Με αφορμή την ολονύχτια διακοπή υδροδότησης στο Σουφλί αλλά και τις συχνές διακοπές νερού το τελευταίο διάστημα τόσο στον οικισμό του Σουφλίου όσο και στο Τυχερό, ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος κλήθηκε να απαντήσει στο Ράδιο Έβρος, μιλώντας στην εκπομπή Εβροσκόπιο, και εξήγησε τους λόγους που ταλαιπωρούνται οι κάτοικοι.

Είχαμε ένα σπάσιμο σε κεντρικό αγωγό∙ από τα ξημερώματα τα συνεργεία μας είναι στο σημείο αποκατάστασης, προσέτρεξαν αμέσως και αντιμετωπίσαμε μία σοβαρή βλάβη“, υποστήριξε ο κ. Καλακίκος. “Γνωρίζετε πως οι απότομες κλίσεις που έχει ο οικισμός του Σουφλίου, πολλές φορές κάνουν πολύ δύσκολο το να εντοπιστεί η βλάβη στον κεντρικό αγωγό”, ανέφερε αρχικά και συνέχισε εξηγώντας πως “είναι μια απρόβλεπτη, αλλά συνηθισμένη βλάβη, λόγω φθοράς του χρόνου. Γι’ αυτό ο Δήμος Σουφλίου έχει εκπονήσει μία νέα μελέτη 4,5 εκ. ευρώ για την υδροδότηση, για την αντικατάσταση όλου του εσωτερικού δικτύου του οικισμού του Σουφλίου, και πλέον αυτή θα ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ“.

Swiss Approval

Όσον αφορά στην πολύωρη διακοπή νερού και στο Τυχερό, σημείωσε πως: “Σε εξέλιξη βρίσκεται η αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού από Τυχερό προς Ιτέα. Αντικαθίσταται ο παλιός αγωγός που είναι από αμίαντο, αλλά και εκεί είχαμε μία βλάβη που προκάλεσε το συνεργείο εργασιών, η οποία με τη σειρά της προκάλεσε διακοπή υδροδότησης για κάποιες ώρες και στο Τυχερό“.

Στέρεψαν οι υδροταμιευτήρες στο Μικρό Δέρειο – Με υδροφόρες εξυπηρετούνται οι κάτοικοι εδώ και 20 μέρες

Σοβαρό πρόβλημα έχουμε στο Μικρό Δέρειο, όπου ακόμα και το πηγάδι γεώτρησης έχει στερέψει εντελώς εδώ και 20 μέρες“, ανέφερε επίσης ο δήμαρχος Σουφλίου. Γι’ αυτό το λόγο, το χωριό υδροδοτείται με υδροφόρα που στέλνει κάθε μέρα ο Δήμος προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι. Μάλιστα ο κ. Καλακίκος είπε πως “δυστυχώς έχει καιρό να βρέξει και αυτό έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, όπως και η καθυστέρηση της χρηματοδότησης των 500.000 ευρώ για την επεξεργασία του νερού σε Μεγάλο Δέρειο, Ρούσσα και Γονικό“. Για να λυθεί αυτό, αλλά και όλα τα άλλα προβλήματα ύδρευσης στο Δήμο, σύμφωνα με τον κ. Καλακίκο, “ο Δήμος Σουφλίου έχει εξασφαλίσει πάνω από 10 εκ. σε επεμβάσεις και υδροδοτήσεις. Νομίζω ότι αυτή η θητεία θα ολοκληρώσει ένα πλήρες σχέδιο για να μπορέσουμε αντιμετωπίσει όλα αυτά τα χρόνια προβλήματα της περιοχή μας“. Παράλληλα, υπενθύμισε πως προχωράει η αντικατάσταση της γεώτρησης στα Ζεστά Νερά του Φυλακτού για να υδροδοτηθούν οι οικισμοί Λευκίμης, Προβατώνα και Φυλακτού, “ώστε να έχουμε και εκεί ένα σύγχρονο δίκτυο“, όπως ανέφερε.

Για όλη αυτή την κατάσταση που επικρατεί στην επικράτεια του Δήμου Σουφλίου, ο κ. Καλακίκος απολογητικός και εν ονόματι, προφανώς, και όλων των προηγούμενων δημοτικών αρχών, είπε: “Ζητάμε συγγνώμη από τους συμπολίτες μας για τα χρόνια προβλήματα που παρουσιάζονται στην περιοχή. Η δημοτική αρχή κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να τα λύσει”.

Έργο πνοής εθνικής σημασίας το Φράγμα στο Μεγάλο Δέρειο – Σε 10 χρόνια μπορεί να υλοποιηθεί το έργο

Ερωτηθείς για την εξέλιξη στο Φράγμα του Μεγάλου Δερείου, ο κ. Καλακίκος ανέφερε πως “προχωράει η μελέτη κανονικά, είχαμε κάποια μικρά προβληματάκια στα περιβαλλοντικά, ξεπερνιούνται αυτά και είμαστε σε συνεχή παρακολούθηση της μελέτης. Είμαστε σε πολύ καλό στάδιο διότι είναι ένα έργο πνοής, ένα έργο εθνικής σημασίας που θα αλλάξει όλη την εικόνα, όχι μόνο για το Δήμο Σουφλίου που θα είναι ένα θέρετρο επισκεψιμότητας, αλλά και σημείο υδροδότησης και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, θα συμβάλει στην αλιεία, τις αρδεύσεις των αγροτών και για πολλά άλλα“.

Καθώς όμως το έργο είναι ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο, αυτό της εκπόνησης μελέτης, στο εύλογο ερώτημα για το χρονικό ορίζοντα που προβλέπεται η υλοποίησή του απάντησε: “Σε δύο χρόνια θα ολοκληρωθεί η μελέτη και στο επόμενο ΕΣΠΑ 2028-2034 θα έχουμε την κατασκευή του Φράγματος. Σε μια δεκαετία, αν όλα λειτουργήσουν σωστά, θα έχουμε το φράγμα στο Μεγάλο Δέρειο, το οποίο θα είναι ευεργετικό για όλη την ευρύτερη περιοχή“.

“Υπάρχει καθυστέρηση στα αντιπλημμυρικά, το έχω δηλώσει προς όλες τις κατευθύνσεις”

Πρέπει να γίνουν άμεσα έργα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά“, απάντησε ο κ. Καλακίκος σχετικά με το κατά πόσο μπορούν να αισθάνονται προστατευμένοι εν όψει του χειμώνα, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στο δάσος Δαδιάς – Λευκίμμης. “Μιλάμε για μία έκταση που έχει κατακαεί στην περιοχή, η οικολογική καταστροφή είναι πάρα πολύ μεγάλη. Είναι αδύνατον, με την έλλειψη δέντρων εφόσον δεν υπάρχει δάσος, να συγκρατηθούν μεγάλες ποσότητες νερού αν έχουμε μεγάλες βροχές“, προειδοποίησε. Ωστόσο, επισήμανε πως “υπάρχει καθυστέρηση, το έχω δηλώσει προς όλες τις κατευθύνσεις. Ήδη έχουμε δύο ώριμες μελέτες, έχουμε απευθυνθεί στα αρμόδια υπουργεία για να χρηματοδοτηθούν. Αλλά αυτά απαιτούν χρόνο“.

Καθώς όμως ο καιρός, οι βροχοπτώσεις και οι ενδεχόμενες πλημμύρες δεν μπορούν να περιμένουν αποφάσεις υπουργών, ωρίμανση μελετών και χρηματοδοτήσεις, μέχρι να προχωρήσουν όλα αυτά οι κάτοικοι ανησυχούν: “Νομίζω είναι λογική η ανησυχία και η αγωνία, κι αυτό θα πρέπει να προβληματίσει την κυβέρνηση” τόνισε σχετικά ο δήμαρχος Σουφλίου και μεταξύ άλλων έστειλε εκ νέου το μήνυμα προς αρμοδίους: “Πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες για να προστατευθούμε“.

Ακούστε όσα είπε αναλυτικά ο κ. Καλακίκος:


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 31 Οκτωβρίου, 2023 15:24

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV