Ν. Νικολαΐδης: Ελπίζω να ξέρουν τι κάνουν και να έχουν σχέδιο

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 5 Ιανουαρίου, 2022 20:04

Ν. Νικολαΐδης: Ελπίζω να ξέρουν τι κάνουν και να έχουν σχέδιο

Την ανησυχία και τον προβληματισμό της εκπαιδευτικής κοινότητας εξέφρασε καλεσμένος στο Ράδιο Έβρος και στην εκπομπή Εβροσκόπιο ο Νίκος Νικολαΐδης, Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ορεστιάδας και Διευθυντής του 4ου Δημοτικού Σχολείου της πόλης. 

Ανησυχούμε“, δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Νικολαΐδης. “Όλο το προηγούμενο διάστημα οι επιστήμονες, οι γιατροί προέβλεπαν και προβλέπουν πως το επόμενο δεκαήμερο/δεκαπενθήμερο θα έχουμε την κορύφωση αυτής της παραλλαγής Όμικρον και περιμέναμε να δούμε τι θα γίνει με τα σχολεία. Είναι αλήθεια ότι επηρεάζεται πάρα πολύς κόσμος από τη λειτουργία των σχολείων“, σημείωσε. Αναφερόμενος στον προβληματισμό που προκύπτει σχετικά με το ποιος εν τέλει εισηγείται και λαμβάνει τις αποφάσεις, επισήμανε πως: “Είδαμε τις προηγούμενες ημέρες να προαναγγέλονται οι αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας και της Κυβέρνησης και να ασκείται μια πίεση και στην Επιτροπή – απ’ ό,τι καταλάβαμε – για να ανοίξουν τα σχολεία, και τελικά και η Επιτροπή εισηγήθηκε αυτό που ήδη μαθαίναμε νωρίτερα, ό,τι ήθελε δηλαδή το Υπ. Παιδείας και η Κυβέρνηση“… Με αίσθηση πικρού χιούμορ μάλιστα, ο κ. Νικολαΐδης σχολίασε: “Η επιτροπή εισηγήθηκε την εισήγηση της κυβέρνησης. Της εισηγήσεως γίνεται“, και εξήγησε: “Επρόκειτο η Επιτροπή να συνεδριάσει την Τετάρτη, τελικά συνεδρίασε την Τρίτη, αλλά εμείς ήδη από όλο το προηγούμενο διάστημα βομβαρδιζόμασταν από την κυβέρνηση με την πληροφορία ότι στις 10 Ιανουαρίου θα ανοίξουν οπωσδήποτε τα σχολεία. Άρα τι νόημα είχε η γνωμοδότηση της Επιτροπής;“.


Τόνισε, βέβαια, ο κ. Νικολαΐδης και την αναγνώριση της αξίας να βρίσκονται οι μαθητές στο φυσικό τους περιβάλλον, στο σχολείο δηλαδή, και όχι πίσω από μια οθόνη τηλεκπαίδευσης, όμως έθεσε το αίσθημα της ανασφάλειας που προκαλούν οι δεδομένες συνθήκες με τη μεγάλη διασπορά του ιού, λέγοντας πως: “Όλοι αναγνωρίζουμε και καταλαβαίνουμε τη μεγάλη σημασία να ανοίξουν τα σχολεία και να βρίσκονται οι μαθητές στο περιβάλλον τους. Το θέμα είναι τη συγκεκριμένη συγκυρία κατά πόσο αυτό θα είναι ασφαλές. Τα πρωτόκολλα που μας είπαν ότι έχουν αλλάξει, δεν έχουν και σπουδαίες αλλαγές. Προστίθεται ένα self test επιπλέον την πρώτη εβδομάδα και αλλάζει λίγο η συνθήκη αν εμφανιστεί κρούσμα μέσα στο τμήμα“.

Ως ένα από τα κύρια προβλήματα που ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης, είναι και η περίπτωση που κάποιος εκπαιδευτικός νοσήσει. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει άγνοια προς το παρόν για το τι μέλλει γενέσθαι με τους μαθητές του, αφού ο εκπαιδευτικός υποχρεούται να τεθεί σε 5ήμερη καραντίνα ως θετικό κρούσμα. Παρότι τη Δευτέρα ανοίγουν τα σχολεία, αναμένονται ακόμα οι σχετικές διευκρινήσεις για το θέμα. “Ένα σημαντικό ερώτημα που δεν απαντήθηκε είναι αυτό για τους εκπαιδευτικούς που θα νοσούν και δεν θα έρχονται στο σχολείο. Μένουν μετέωροι 20-25 μαθητές. Αυτή την τάξη ποιος θα την αναλάβει;“, αναρωτήθηκε, σημειώνοντας πως “υπάρχει μια πρόβλεψη για προσλήψεις με τρίμηνη διάρκεια, αλλά μέχρι να ενεργοποιηθεί η διαδικασία θα έχει τελειώσει το πενθήμερο καραντίνας του εκπαιδευτικού. Και αυτό το πενθήμερο τι θα γίνει;” …

Σχετικά με τη διαδικασία προμήθειας των self test, ο κ. Νικολαΐδης κάλεσε τους γονείς όλων των μαθητών, εμβολιασμένων και μη, αλλά και τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς να προμηθευτούν από τα φαρμακεία έως το Σάββατο τα 5 self test που δικαιούνται δωρεάν για να καλύψουν τις δύο επόμενες εβδομάδες. Αντιθέτως, οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί που υποχρεούνται σε διενέργεια self test θα πρέπει να τα προμηθευτούν με δικά τους έξοδα, όπως προβλέπεται από τις νέες διατάξεις. Έθεσε όμως παράλληλα τον προβληματισμό του για το ελάχιστο χρονικό διάστημα από σήμερα Τετάρτη έως το Σάββατο για τη διάθεση των self test, δεδομένου ότι την Πέμπτη, ημέρα των Θεοφανίων, και το Σάββατο που λειτουργούν μόνο εφημερεύοντα/διανυκτερεύοντα φαρμακεία, αν θα μπορέσει να ικανοποιηθεί όλος ο τεράστιος όγκος μαθητών και εκπαιδευτικών. Επί της ουσίας μένει μία μόνο εργάσιμη ημέρα στο εξής, η Παρασκευή.

Ο κ. Νικολαϊδης δήλωσε τη διαρκή ετοιμότητα των εκπαιδευτικών να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους και ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν κάθε περίπτωση, ανησυχώντας όμως ταυτόχρονα για την ασφάλεια των μαθητών αλλά και των ίδιων: “Είμαστε έτοιμοι ως εκπαιδευτικοί να πάμε στα σχολεία μας, να κάνουμε τη δουλειά μας και να παρέχουμε την εκπαίδευση που χρειάζεται. Τα προβλήματα είναι στην ασφάλεια και των μαθητών και των εκπαιδευτικών και πώς θα λειτουργήσουμε στην πολύ μεγάλη πιθανότητα να έχουμε κρούσματα τις αμέσως επόμενες ημέρες και σε μαθητές αλλά και πολύ δυσκολότερα στους εκπαιδευτικούς“.

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ορεστιάδας διατύπωσε και ένα ακόμη δεδομένο που φαίνεται να αδικεί τον εκπαιδευτικό κόσμο και να προκαλεί δυσαρέσκεια, αν όχι παράπονο. Συγκεκριμένα: “Αυτό που προέκυψε τις προηγούμενες ημέρες ως κοινή παραδοχή είναι πως τα μέτρα στα σχολεία τηρούνταν με σχολαστικότητα, το είπαν όλοι αυτό. Κανείς δεν είπε όμως ότι αυτό οφείλεται στη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν οι εκπαιδευτικοί. Δεν ειπώθηκε, δεν το άκουσα πουθενά έτσι. Αυτή είναι όμως η αλήθεια, παρά τις αντιξοότητες και τα προσκόμματα που δημιουργήθηκαν σ’ αυτό το έργο. Οι εκπαιδευτικοί έκαναν το καλύτερο δυνατό και αυτό που έπρεπε για τους μαθητές τους“, κατέληξε.

Ακούστε αναλυτικά:


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 5 Ιανουαρίου, 2022 20:04

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV