Κ. Χατζημιχαήλ: Αίσθημα εθνικής και διεθνούς ασφάλειας στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 23 Σεπτεμβρίου, 2022 15:50

Κ. Χατζημιχαήλ: Αίσθημα εθνικής και διεθνούς ασφάλειας στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Στην τελική ευθεία πέρασε η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού στην Αλεξανδρούπολη, αφού χθες κατέθεσαν τις προσφορές τους δύο εταιρίες αμερικανικών συμφερόντων για να αποκτήσουν το 67% των μετοχών του (βλ. σχετικά: ΤΑΙΠΕΔ: Δύο προσφορές για τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης). Για τις τελευταίες κρίσιμες εξελίξεις, τις χθεσινές υψηλές επισκέψεις και όλα τα τρέχοντα, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ μίλησε σήμερα το πρωί στο Ράδιο Έβρος και στην εκπομπή Εβροσκόπιο.

Είναι αδήριτη η ανάγκη να περάσουμε όσο το δυνατόν ταχύτερα στην επόμενη φάση που αφορά το μέλλον του λιμένα της Αλεξανδρούπολης και το μέλλον του συνόλου της περιοχής” δήλωσε ο κ. Χατζημιχαήλ, αναφερόμενος στη χθεσινή καταληκτική ημέρα κατάθεσης προσφορών από τις επενδυτικές εταιρίες. Σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθεί στο εξής μέχρι να αναλάβει ο νέος μεγαλομέτοχος, εξήγησε: “Αναμένουμε τον ορισμό της συνεδρίασης του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ ώστε να ανοιχτούν οι φάκελοι με τις δεσμευτικές προσφορές και αν η απόσταση των τιμημάτων που αναγράφονται στις προσφορές είναι μικρότερη του 20% τότε θα ζητηθούν βελτιωμένες προσφορές από τους δύο συμμετέχοντας. Αν όμως έχουμε μεγαλύτερο του 20% τότε θα έχουμε προσωρινό ανάδοχο και εκεί θα τρέξει η διαδικασία που προβλέπεται στην τρίτη φάση. Αφορά στον έλεγχο της σύμβασης παραχώρησης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, και αμέσως μετά την κύρωση της συμφωνίας από την Ελληνική Βουλή ώσε να γίνει νόμος του κράτους και να ξεκινήσει η διάρκεια παραχώρησης των 40 ετών, άρα και η νέα σελίδα για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης“. Ο Πρόεδρος του Ο.Λ.Α. εκτίμησε πως οι διαδικασίες θα τρέξουν τάχιστα και αυτό μπορεί να διαρκέσει μέχρι και ένα μήνα περίπου, λαμβάνοντας υπόψη και το παράδειγμα του λιμανιού της Ηγουμενίτσας όπου κι εκεί αυτή την περίοδο εξελίσσονται παρόμοιες διαδικασίες, όμως με τρεις ενδιαφερόμενους επενδυτές.


Οι ισορροπίες , ο “μύθος” της εμβάθυνσης, η χερσαία δυτική ζώνη και οι υψηλές επισκέψεις

Η συζήτηση εξελίχθηκε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αφού επεκτάθηκε και στο στρατιωτικό και εμπορικό χαρακτήρα του λιμανιού, την ισορροπία αυτών των δύο παραμέτρων, καθώς “υπάρχει πολύ συγκεκριμένη εντολή που έχουμε από την Ελληνική Κυβέρνηση προκειμένου να διατηρήσουμε αυτή την ισορροπία“, το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τη γεωστρατηγική θέση της Αλεξανδρούπολης, το “μύθο” περί εμβάθυνσης, τον ενεργειακό κόμβο στον οποίο εξελίσσεται η περιοχή παράλληλα με την ανάπτυξη του λιμανιού, αλλά και στη χερσαία δυτική ζώνη με τις υπόλοιπες δραστηριότητες εκεί.

Τέλος, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη χθεσινή επίσκεψη στο λιμάνι υψηλόβαθμων παραγόντων: ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού οργανισμού εθνικής ασφάλειας (BENS), επικεφαλής πολυπληθούς αντιπροσωπείας του οργανισμού, και ο διοικητής της 1ης Στρατιάς . Χουδελούδης. Χαρακτήρισε “τιμή” την επίσκεψη ο κ. Χατζημιχαήλ, σημειώνοντας πάντως πως υπήρξε η αντίληψη πως η επίσκεψή τους δεν συνδέεται – “τουλάχιστον δεν εκλάβαμε κάτι τέτοιο“, επισήμανε – με την ημέρα κατάθεσης των δύο προσφορών αμερικανικών συμφερόντων. Αντίθετα υποστήριξε πως μιλάμε για το “αίσθημα ασφάλειας, αίσθημα εθνικής ασφάλειας“, που επιβεβαιώνεται με τέτοιες επισκέψεις και “καταδεικνύεται με τον τρόπο αυτό και το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον των Αμερικανών για το λιμάνι και γι’ αυτό το οποίο προσφέρουμε εμείς σε επίπεδο διεθνούς ασφάλειας“.

Μόλις 10 άτομα διαχειρίζονται καθημερινά στον Ο.Λ.Α. τις ιστορικές εξελίξεις

Ζητώντας την προσωπική του αίσθηση για όσα βιώνει εκ της θέσης του, ο κ. Χατζημιχαήλ δήλωσε “ευλογημένος” για τη συγκυρία να βρίσκεται επικεφαλής στον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης αυτές τις ιστορικές στιγμές, εξαίροντας όμως παράλληλα και τη συνεργασία του με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ο.Λ.Α. Κωνσταντίνο Χατζηκωνσταντίνου, αλλά και την ομαδική εργασία των μόλις 8 υπολοίπων ατόμων που καταφέρνουν και φέρνουν σε πέρας τις απαιτήσεις της εποχής.

Ακούστε αναλυτικά:


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 23 Σεπτεμβρίου, 2022 15:50

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV