Κώστας Ποϊραζίδης: Με την κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης γινόμαστε επισκέπτες στον τόπο μας

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 29 Δεκεμβρίου, 2021 20:48

Κώστας Ποϊραζίδης: Με την κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης γινόμαστε επισκέπτες στον τόπο μας

Χάνεται η τοπική συμμετοχή και εκπροσώπηση που οδηγούσε σε βιώσιμη διοίκηση. Φοβάμαι ότι πίσω απ’ την κουρτίνα είναι τα μεγάλα έργα”, δήλωσε σήμερα στο Ράδιο Έβρος και στην εκπομπή Εβροσκόπιο ο Κώστας Ποϊραζίδης, μέχρι προ ολίγων ημερών Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, καθώς από τις 23/12 με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ο Φορέας καταργήθηκε.

Δεν μπορούν να περνάνε όλα από την Αθήνα

Ο κ. Ποϊραζίδης εξήγησε αρχικά πως η δημιουργία του νέου Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) έχει αποφασιστεί από το 2020, ωστόσο μόλις προ ολίγων ημερών καταργήθηκαν με υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ οι Φορείς Διαχείρισης, προκειμένου να ενσωματωθούν στο νεοσύστατο Φορέα. Συγκεκριμένα, ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) εποπτευόμενο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διοικείται από ένα επταμελές Δ.Σ., τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και δύο Διευθύνσεις Βορείου και Νοτίου Ελλάδας. Ως εκ τούτου, με την κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου (ο οποίος σημειωτέον είχε επίσης τη μορφή Ν.Π.Ι.Δ.), όλες οι σχετικές αποφάσεις για τα δάση της συγκεκριμένης περιοχής θα λαμβάνονται πλέον από την κεντρική διοίκηση, μεσολαβούντος του Διευθυντή Βορείου Ελλάδος που θα έχει και την πλήρη ευθύνη διαχείρισης όλης της τεράστιας γεωγραφικής έκτασης που καλύπτει από το Ορμένιο έως περίπου την Κέρκυρα. Αυτό, όπως επισήμανε ο κ. Ποϊραζίδης, ενδεχομένως να δημιουργήσει δυσλειτουργία όταν προκύπτει ανάγκη άμεσης λήψης αποφάσεων, καθώς μέχρι σήμερα όλα διευθετούνταν επί τόπου, από το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης το οποίο αποτελείτο από εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, φυσικά πρόσωπα και τοπική αυτοδιοίκηση και λειτουργούσε – όπως τόνισε – αμισθί.


Χάνεται η τοπικότητα, η εκπροσώπηση που οδηγεί σε διαβούλευση και βιώσιμη διαχείριση. Δεν μπορούν να περνάνε όλα από την Αθήνα“, υπογράμμισε ο κ. Ποϊραζίδης, εκφράζοντας παράλληλα και τον προβληματισμό του: “Είναι μια μεγάλη ιστορία η προστασία του περιβάλλοντος, το οποίο μάλιστα κάποιοι θεωρούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη. Το ιδανικό είναι ο άνθρωπος να προσαρμόζεται στις ανάγκες του περιβάλλοντος και όχι να προσπαθούμε να προσαρμόσουμε το περιβάλλον στις ανάγκες του ανθρώπου. Αυτό είναι λάθος και πρέπει να το διαφυλάξουμε, καθώς με την κεντρική πολιτική που θα ασκείται μπορεί και να διαταραχθεί αυτή η σχέση” σημείωσε, αναφερόμενος στους σχεδιασμούς που υπάρχουν για αιολικά πάρκα και άλλες παρεμβάσεις στη φύση για τις οποίες υπάρχει ο κίνδυνος “να περνούν αθόρυβα τα μεγάλα έργα“, όπως είπε.

Να δεσμευθούν ότι θα μονιμοποιηθεί το προσωπικό

Υπάρχουν πολλές μεγάλες αβεβαιότητες γιατί υπάρχουν πολλά ασαφή θέματα. Ένα πράγμα βασικό, θα πρέπει η νέα διοίκηση να δεσμευθεί να μονιμοποιηθεί όλο το υπάρχον προσωπικό, 12 άνθρωποι που δουλεύουν εκεί 15 χρόνια“, ανέφερε ο κ. Ποϊραζίδης. “Δεν είναι ξεκάθαρο τι θα γίνει με αυτή την εργασιακή ομηρεία στην οποία ζει το προσωπικό“, σημείωσε, υποστηρίζοντας πως αυτό “θα είναι μια ελάχιστη υποχρέωση του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. απέναντι στους ανθρώπους που έχουν κρατήσει τους Φορείς Διαχείρισης όρθιους πολλά χρόνια με ελάχιστα χρήματα“.

Θα γινόμαστε επισκέπτες στον τόπο μας

Με δεδομένο ότι δεν θα υπάρχει καμία τοπική παρέμβαση, καμία διαβούλευση και κανένας τρόπος συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας στη λήψη αποφάσεων από δω και στο εξής, ο κ. Ποϊραζίδης σημείωσε πως “θα γινόμαστε επισκέπτες στον τόπο μας“, χαρακτηρίζοντας “οπισθοδρόμηση” αυτή την εξέλιξη. “Υπήρχε βιώσιμη τοπική διαχείριση. Τώρα θα έρθει μια μεγάλη μονάδα που θα διοικεί ένα χώρο με τους υπαλλήλους της, και η κοινωνία δεν θα είναι απλώς ξένη, αλλά θα είναι επισκέπτες που θα βλέπουν μόνο τι κάνουν οι άλλοι“, επισήμανε, καταλήγοντας πως “αυτό θεωρώ ότι είναι μια οπισθοδρόμηση. Δεν πρέπει να φοβόμαστε την τοπική κοινωνία“.

Απαξίωσαν το Δ.Σ. και τους εργαζόμενους – Τυχαία μάθαμε ότι μας καταργούν

Πολύ σημαντική η επισήμανση του κ. Ποϊραζίδη σχετικά με την έλλειψη ενημέρωσης του ιδίου και του υπόλοιπου Δ.Σ., αλλά και των εργαζομένων που αποτελούν το έμψυχο δυναμικό του Φορέα Διαχείρισης. “Μέχρι σήμερα συναντηθήκαμε μόνο μια φορά στο παρελθόν με την κεντρική διοίκηση του Ο.ΦΥ.ΚΕ.Π.Α., αλλά μέχρι τώρα δεν είχα ποτέ ούτε ένα τηλέφωνο για μια ουσιαστική κουβέντα”, ανέφερε ο κ. Ποϊραζίδης, όμως σημαντικότερη η επισήμανση πως: “Η μεγαλύτερη απαξίωση είναι ότι εμείς δεν μάθαμε ποτέ ότι καταργηθήκαμε. Το μάθαμε εντελώς τυχαία. Ούτε επίσημη αλληλογραφία, ούτε ένα απλό μήνυμα ως ευχαριστήριο, π.χ. παραλαμβάνουμε εμείς, ευχαριστούμε για τις υπηρεσίες σας“…

Στα καλά θα είμαστε όλοι μαζί – Στα κακά θα μας έχουν απέναντι

Στο τέλος της συζήτησης επανέλαβε ο τέως – πλέον – Πρόεδρος του καταργημένου Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου Κώστας Ποϊραζίδης ότι είναι σημαντικό ο νέος Οργανισμός να δείξει “σεβασμό στη δουλειά των εργαζομένων που πραγματικά έχουν συνεισφέρει χρόνια σ’ αυτό το χώρο, και να τους διασφαλίσουν τις θέσεις. Προφανώς υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης και με νέο εξειδικευμένο προσωπικό“. Καταλήγοντας δε, ζήτησε “Να είμαστε παρόντες ως κοινωνία πολιτών, με όποιο ρόλο και αν μας αναθέτει η Πολιτεία” – “Να αγαπάμε το περιβάλλον“, είπε, “ο Έβρος είναι φημισμένος για το φυσικό του περιβάλλον. Στα καλά θα είμαστε όλοι μαζί, και στα κακά θα μας βρούνε απέναντι”.

Ακούστε αναλυτικά:


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 29 Δεκεμβρίου, 2021 20:48

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV