O Γιώργος Πολυχρονίδης και οι “κατάρες”….στο Ράδιο Έβρος

Συντάκτης Αναστασία Πατλακίδου 11 Ιουλίου, 2018 11:48

O Γιώργος Πολυχρονίδης και οι “κατάρες”….στο Ράδιο Έβρος

Στο Ράδιο Έβρος και στην εκπομπή “Άρωμα Μελωδίας” ο Γιώργος Πολυχρονίδης μίλησε για το νέο βιβλίο του “κατάρες”,από τις εκδόσεις Φίλντισι.Καλεσμένος στην εκπομπή και ο δημοσιογράφος Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης σχολίασε το βιβλίο όπως και  η ψυχολόγος Αναστασία  Μαρασλή.

Ο Γιώργος Πολυχρονίδης γεννήθηκε στη Νέα Βύσσα Έβρου στις 27 Μαρτίου του 1956. Πήγε τρία χρόνια στο εξατάξιο γυμνάσιο Ορεστιάδας και μετά ήρθε στην Αθήνα όπου έβγαλε την τεχνική σχολή Ηράκλειτος. Πριν πάει φαντάρος, γνώρισε τον συγγραφέα Κώστα Ταχτσή, οπότε αντί να πάει στον στρατό, με παρότρυνσή του, πήρε αναβολή και ξαναπήγε σχολείο, στις σχολές Δοξιάδη. Eκεί, δεν έμαθε να διακοσμεί εσωτερικούς χώρους ούτε να ζωγραφίζει, γνώρισε όμως τη γυναίκα του, τη Μύριαμ.
Στη συνέχεια φοίτησε στη Δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών εκπληρώνοντας το πρώτο του όνειρο που ήταν να γίνει ηθοποιός. Έπαιξε δυο χρονιές στο θέατρο Έρευνας του Δημ. Ποταμίτη αλλά κι από κει έφυγε και προτίμησε το εμπορικό, μουσικό θέατρο. Τη δεκαετία 1980-’90 πήρε μέρος σε κινηματογραφικές ταινίες εκπληρώνοντας το δεύτερο μεγάλο του όνειρο να βγει στο σινεμά. Την ίδια εποχή συμμετείχε σε κάποιες τηλεοπτικές σειρές.
Στο θέατρο εργάστηκε και ως βοηθός σκηνοθέτη, σκηνοθέτης, βοηθός σκηνογράφου, σκηνογράφος.
Δεν του δόθηκε η ευκαιρία να συνεργαστεί με κάποιο θέατρο πρόζας κι έτσι σιγά-σιγά λίγο το βαρέθηκε ο ίδιος πολύ τον βαρέθηκε εκείνο, παράτησε το εμπορικό θέατρο και μπήκε στο εμπόριο, όπου και έμεινε.
Παραμένει παντρεμένος με την κοπέλα που γνώρισε στη σχολή Δοξιάδη κι έχουν δυο παιδιά.
Το βιβλίο “Ο Κώστας, εγώ κι ο Ταχτσής”, το πρώτο του συγγραφικό εγχείρημα είναι ντοκουμέντο, με αυτοβιογραφικά στοιχεία και ελάχιστη μυθοπλασία.
Το “Κόκκινο φεγγάρι πάνω απ’ το ποτάμι” είναι το πρώτο του μυθιστόρημα. Οι “Κατάρες” είναι το τρίτο του βιβλίο.



Έξι κατάρες ξεστομίστηκαν κι έφεραν την καταστροφή στην οικογένεια. Η κατάρα της Χρυσούλας, η κατάρα της κυρα Δόμνας, η κατάρα της Χρυσής, η κατάρα της Σταυριανής, η κατάρα της Βουλγάρας και η κατάρα των κοριτσιών του Ζήση. 
Κι όλες αυτές με φόντο την κατάρα του Πολέμου και της προσφυγιάς των κατοίκων του Μποσνάκιοϊ στην Νέα Βύσσα Έβρου το 1923.

Τέσσερα χοντρά τετράδια του δάσκαλου γεμάτα με την ιστορία του τόπου, τους καταραμένους πολέμους, την προσφυγιά
αλλά και την ιστορία της οικογένειας, που κι αυτή μέσα από κατάρες διαμορφώθηκε και μ αυτές πορεύτηκε.
Άσχημα λόγια που ειπώθηκαν πάνω σε μεγάλο θυμό και πραγματοποιήθηκαν.

Αντί προλόγου γράφει στο βιβλίο “Κατάρες”, ο δημοσιογράφος – ιστορικός Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

“Βασικός άξονας της αφήγησης του Γιώργου Πολυχρονίδη είναι οι κατάρες που διατυπώνονται από τους ήρωες και τις ηρωίδες του βιβλίου.

Μπορεί σήμερα να μην πιστεύει κανείς στην επαλήθευση κάποιας κατάρας.Τα παλιά χρόνια όμως οι άνθρωποι θεοσεβούμενοι, θεωρούσαν τις κατάρες έργο του διαβόλου. Και όταν από συμπτώσεις φαίνονταν να επαληθεύεται αυτή η πίστη σε ένα υπερφυσικό γεγονός παγιωνόταν.Έτσι κανένας δεν επιθυμούσε να είναι στόχος μιας κατάρας.

Ο συγγραφέας αφηγείται με ρέουσα γλώσσα γεγονότα και καταστάσεις που είτε συγκλόνισαν τις οικογένειες και τα πρόσωπα που εμπλέκονται, είτε συγκλόνισαν ευρύτερα τον Ελληνισμό με τις νίκες και τις ήττες του, με τις χαρές και τα δάκρυα του.

Μέσα από το αφήγημα αυτό ζει κανείς την καθημερινότητα των ταπεινών κατοίκων των χωριών της Θράκης,τον ιδρώτα και τους κόπους τους,τις αγωνίες και τις ελπίδες τους, τις χαρές και τις επιτυχίες τους.

Έτσι το βιβλίο αυτό χωρίς να αποτελεί επιστημονικό εγχειρίδιολαογραφίας,μας δίνει ολοζώντανες εικόνες από τη λαογραφία των παραποτάμιων χωριών του Έβρου,δηλαδή από τα ήθη  και τα έθιμα τους,τον τρόπο ζωής, την αντιμετώπιση της γέννησης και του θανάτου,την χειρωνακτική καλλιέργεια της γης,τα γλέντιατις ανθρώπινες καλές ή κακές συμπεριφορές και την εμπειρική σοφία…

Ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης γεννήθηκε στο Διδυμότειχο Έβρου. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών. Εργάσθηκε σε εφημερίδες και περιοδικά, καθώς και στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Ειδικά από το 1975 εργάσθηκε έως το 1989, εργάσθηκε ως υπεύθυνος των δελτίων ειδήσεων προς ΗΠΑ και Καναδά του ραδιοφωνικού σταθμού βραχέων κυμάτων της ΕΡΤ «Η Φωνή της Ελλάδας». Από το 1989 έως τον 2000, εργάσθηκε στην τηλεόραση ως κοινοβουλευτικός συντάκτης της ΕΡΤ (και αργότερα ΝΕΤ). Έχει δημοσιεύσει σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά, ιστορικά και άλλα άρθρα με ανέκδοτα στοιχεία για τη Θράκη του 1Θ΄ αιώνα. Έγραψε τα βιβλία με τα βιογραφικά «Βουλευτές και Ευρωβουλευτές- Εθνικές Εκλογές 22-9-1996 και Ευρωεκλογές 11-6-1994» και «Βουλευτές και Ευρωβουλευτές- Εθνικές εκλογές 9-4-2000 και Ευρωεκλογές 13-6-1999» (εκδόσεις της Βουλής των Ελλήνων) και “Ψηφίδες από τη Θράκη του χτες” (2003). Έχει γράψει και είναι προς έκδοση το βιβλίο «1850-1880- Η άγρια καθημερινότητα- Συμβολή στην Ιστορία της Θράκης» Τιμήθηκε το 1991 με το βραβείο του Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας «Αθ. Μπότση». Επίσης βραβεύθηκε με το αργυρό μετάλλιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (1976). Το 1974 κέρδισε το Γ΄ βραβείο της Ελληνικής Γλωσσικής Εταιρείας για την μελέτη του «Συλλογή ιδιωματικών δημοσιογραφικών λέξεων». Μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.

Ακούστε την κουβέντα που κάναμε στο Ράδιο Έβρος και στην εκπομπή “Άρωμα Μελωδίας”

Επιμέλεια Αναστασία Πατλακίδου – Άρωμα Μελωδίας


Συντάκτης Αναστασία Πατλακίδου 11 Ιουλίου, 2018 11:48

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV