Γ. Τσαντόπουλος: Δεν θα αφήσουμε να ξεχαστεί η καταστροφή της Δαδιάς – Το ΔΠΘ είναι εδώ και πιέζει διαρκώς για τη λήψη άμεσων μέτρων

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 5 Σεπτεμβρίου, 2023 14:14

Γ. Τσαντόπουλος: Δεν θα αφήσουμε να ξεχαστεί η καταστροφή της Δαδιάς – Το ΔΠΘ είναι εδώ και πιέζει διαρκώς για τη λήψη άμεσων μέτρων

Το ΔΠΘ είναι εδώ. Θα αποτιμήσουμε την υφιστάμενη κατάσταση, θα τη συγκρίνουμε με την πρότερη κατάσταση και θα προτείνουμε τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, κυρίως στη χλωρίδα, την πανίδα και στο κοινωνικό κομμάτι”, δήλωσε στο Ράδιο Έβρος, καλεσμένος στην εκπομπή Εβροσκόπιο, ο Πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, με έδρα την Ορεστιάδα, Γιώργος Τσαντόπουλος. Ο Καθηγητής έθεσε εαυτόν και το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας του εν λόγω Τμήματος στη διάθεση της Πολιτείας, προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την “επόμενη μέρα” των καταστροφικών πυρκαγιών στα δάση του Έβρου. Για όσα οδήγησαν ως εδώ, εξηγεί:

Τα μέτρα που έπρεπε να έχουν παρθεί, προκειμένου να μην έχουμε μια πυρκαγιά σε τέτοια μεγάλη έκταση, τα λαμβάνει η Πολιτεία. Συνήθως, κι αυτό που είναι σωστό, οφείλει να λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις της επιστημονικής κοινότητας. Στην προκειμένη περίπτωση, αφού μιλάμε για τη μεγαλύτερη φωτιά της Ευρώπης, θεωρώ πως για να έχουμε αυτή τη μεγάλη ζημιά δεν λήφθηκαν τα μέτρα που έπρεπε να έχουν ληφθεί. Η διαχείριση των δασών είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της δασικής υπηρεσίας και οι προστατευόμενες περιοχές έχουν ένα κομμάτι της διαχείρισης που αφορά στον ΟΦΥΠΕΚΑ. Άρα, σε συνεργασία ο ΟΦΥΠΕΚΑ με τη δασική υπηρεσία έπρεπε να πάρει κάποια μέτρα για την προστασία του δάσους. Θεωρώ πως η δασική υπηρεσία έκανε πολύ καλά τη δουλειά της, τόσο με τη διάνοιξη δρόμων και αντιπυρικών λωρίδων, που κρίνονται πολύ ικανοποιητικές”.

Swiss Approval

Διευκρινίζει δε και το διαχωρισμό αρμοδιοτήτων, έτσι όπως έχει προκύψει από το 1998 και μετά: “Βέβαια οι δασικές υπηρεσίες δεν έχουν κανένα μερίδιο ευθύνης στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Συμμετέχουν μόνο συμβουλευτικά στα Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας. Μέχρι το 1998 η αποκλειστική ευθύνη της κατάσβεσης ανήκε στο δασάρχη, και η Πυροσβεστική Υπηρεσία επικουρούσε. Από το 1998 κι έπειτα, η Πολιτεία έκρινε πως θα πρέπει να αναλάβει την καταστολή στα δάση αποκλειστικά η Πυροσβεστική Υπηρεσία, απαλλάσσοντας επί της ουσίας τον εκάστοτε δασάρχη από τις ευθύνες”. Υπενθύμισε πως ακόμα και για τις αναζωπυρώσεις, έως το 1998 πραγματοποιούνταν ΕΔΕ γιατί αποκλειστικά υπεύθυνος ήταν ο ίδιος ο δασάρχης.

Όσον αφορά στις συνέπειες, ο Καθηγητής θεωρεί πως “αυτό που θα βιώσουμε στο άμεσο μέλλον είναι επιπτώσεις και στην υγεία και στην οικονομία”, επισημαίνοντας την έκταση του καπνού και της στάχτης που έφτασε ως το Ιόνιο, αλλά και το πλήθος επαγγελμάτων που εξαρτώνται από τη ζωή στο δάσος, τα οποία τώρα πλήττονται καθοριστικά από την καταστροφή του.

Δεν θα αφήσουμε να ξεχαστεί το θέμα με στροφή της κοινής γνώμης σε άλλη επικαιρότητα

Εντωμεταξύ, “το πολύ σε μια βδομάδα δεν θα υπάρχει θέμα στην επικαιρότητα για τις δασικές πυρκαγιές”, προειδοποιεί ο κ. Τσαντόπουλος. “Θα αρχίσουν οι πλημμύρες, θα έχουμε τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και την προεκλογική περίοδο”, συνεπώς υποστήριξε πως όσα συνέβησαν θα ξεχαστούν πολύ γρήγορα, δήλωσε όμως κατηγορηματικά πως η επιστημονική κοινότητα δεν θα αφήσει να συμβεί αυτό και θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις προς κάθε αρμόδιο για τη λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων. “Τόσο το Τμήμα Δασολογίας, όλο το σύνολο των καθηγητών, του προσωπικού και του Πανεπιστημίου με επικεφαλής τον πρύτανη τον κ. Μάρη, πιέζουμε προς το να αξιοποιήσουμε το επιστημονικό προσωπικό και σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς να καταλήξουμε στα καλύτερα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για τον Έβρο“, αναφέρει.

Όσον αφορά στην επικείμενη επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη την Παρασκευή στον Έβρο: “Φυσικά είμαστε παρόντες σε οποιαδήποτε βοήθεια κρίνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση ή η Κυβέρνηση να προσφέρουμε, έχουμε μάθει για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, αλλά προς το παρόν δεν γνωρίζω τίποτα για ενδεχόμενη συνάντηση του ΔΠΘ μαζί του”, απαντά σε σχετική ερώτηση, αν έχουν κληθεί αρμοδίως σε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.

“Φυσικά θα αναγεννηθεί το δάσος της Δαδιάς”

Για το μέλλον του δάσους ο κ. Τσαντόπουλος εκφράζει αισιοδοξία: “Είναι παρήγορο πως έχει καταγραφεί άγρια πανίδα στην περιοχή που δεν έχει εξαφανιστεί. Τα προσεχή 15-20 χρόνια θα δούμε το οικοσύστημα να είναι σε καλή κατάσταση. Το τοπίο θα αρχίσει να πρασινίζει από την ερχόμενη Άνοιξη. Αρκεί να είμαστε παρόντες, το ΟΦΥΠΕΚΑ και το Δασαρχείο, για να εφαρμοστούν μέτρα ώστε να μην έχουμε ζημιές στην αναγέννηση των ειδών, και σιγά σιγά το οικοσύστημα θα επανέλθει. Ο μαυρόγυπας που είδαμε χθες είναι αισιόδοξο μήνυμα”.

Αναμένεται παγκόσμιο ενδιαφέρον

Ελπίζουμε η Δαδιά να αποτελέσει σημείο παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Τέτοια πυρκαγιά σε τόσο μεγάλη έκταση, με τόσα σπάνια είδη δεν έχει καταγραφεί άλλη στην Ευρώπη ή στον κόσμο όλο”, σημειώνει ο κ. Τσαντόπουλος. “Στο επόμενο διάστημα θα δούμε ποιοι πληθυσμοί δεν έχουν φύγει, ποιοι θα γυρίσουν στο άμεσο μέλλον και θα αποτελέσει η Δαδιά σημείο αφετηρίας για άλλες έρευνες, καθώς η ζωή συνεχίζεται”.

Έρχονται πλημμύρες, πρέπει να τις προλάβουμε

Για το άμεσο μέλλον, καθώς ελοχεύει ο κίνδυνος των πλημμυρών, ο κ. Τσαντόπουλος αναμένει άμεση εφαρμογή προληπτικών μέτρων και έργων: “Μέσα στους επόμενους έναν – δύο μήνες πρέπει να γίνουν όλα τάχιστα. Αφού έχουμε την εμπειρία της Εύβοιας, μπορούμε εμείς στον Έβρο να είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Να δούμε τα λάθη που έγιναν και να επισπεύσουμε την κατάσταση ώστε, εκτός από την οικολογική ζημιά, να προλάβουμε άμεσα την οικονομική ζημιά που είναι πάρα πολύ μεγάλη, καθώς και οι κοινωνικές επιπτώσεις στον τοπικό πληθυσμό”.

Συνδυασμός παραγόντων τα αίτια της πυρκαγιάς

Αναφορικά με τα αίτια που οδήγησαν στη μεγαλύτερη πυρκαγιά της Ευρώπης, ο κ. Τσαντόπουλος επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως αυτά είναι μάλλον ένας συνδυασμός φυσικών φαινομένων και ανθρωπογενών παραγόντων: “Γνωρίζοντας πως είναι “πέρασμα” και γνωρίζοντας πως αυξήθηκε η θερμοκρασία με την κλιματική αλλαγή, έπρεπε να έχουμε λάβει τα ανάλογα μέτρα”, υποστήριξε.


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 5 Σεπτεμβρίου, 2023 14:14

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV