Στην εισαγγελία κλήθηκε ο εβρίτης πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 12 Οκτωβρίου, 2018 21:17

Στην εισαγγελία κλήθηκε ο εβρίτης πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής

Ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής, ο εβρίτης Σωτήρης Τερζούδης είναι ένα από τα είκοσι περίπου πρόσωπα που κλήθηκαν από τους εισαγγελείς σε εξηγήσεις για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Σε εξηγήσεις για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι καλούν οι εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση της τραγωδίας της 23ης Ιουλίου, περίπου είκοσι πρόσωπα από την Αυτοδιοίκηση αλλά και τα Σώματα Ασφαλείας. Οι εισαγγελείς Ηλίας Ζαγοραίος, Νίκος Φυστόπουλος και Κώστας Σπυρόπουλος απέστειλαν περίπου 20 κλήσεις σε υπόπτους για τη διάπραξη αδικημάτων, προκειμένου να δώσουν -μέσα στις επόμενες ημέρες- εξηγήσεις ώστε να ολοκληρωθεί η προκαταρκτική εξέταση.

Μεταξύ όσων έλαβαν κλήσεις για ανωμοτί κατάθεση είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, και τα στελέχη αρμόδιων φορέων που μηνύθηκαν από συγγενείς των θυμάτων της πυρκαγιάς. Ένας από αυτούς είναι και ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής, Σωτήρης Τερζούδης με καταγωγή από τον Έβρο.

Σημειώνεται ότι ο Σωτήρης Τερζούδης, με καταγωγή από τους Μεταξάδες Έβρου ανέλαβε Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος στις αρχές Φεβρουαρίου 2018. Η θητεία του σημαδεύτηκε από τις φονικές πυρκαγιές του Ιουλίου για τις οποίες, όταν ρωτήθηκε εάν θα έκανε τις ίδιες ενέργειες, εάν θα γύριζε τον χρόνο πίσω, είχε υπογραμμίσει: «Δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικό, εάν γύριζε ο χρόνος πίσω, γιατί δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα διαφορετικό».

Στις 10 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης-παραλαβής της αρχηγίας του Σώματος και έληξε η θητεία του ως αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος παραδίδοντας στον νέο αρχηγό Βασίλη Ματθαιόπουλο. Κατά την διάρκεια της τελετής ο απερχόμενος αρχηγός Σωτήρης Τερζούδης, δεν έκρυψε την συναισθηματική του φόρτιση, χαρακτηρίζοντας την 23η Ιουλίου «μαύρη μέρα για την συνείδηση όλων». «Σε όλη μου την καριέρα, είχα ως προσανατολισμό την αφοσίωση στο καθήκον» είχε πει ο κ. Τερζούδης, αναφέροντας ότι δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τους στόχους του ως αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς η θητεία του έληξε πρόωρα λόγω των περιστάσεων – ενώ απευθυνόμενος στον νέο αρχηγό Βασίλη Ματθαιόπουλο, είχε τονίσει: «Φίλε Βασίλη, είναι καθήκον σου να ανυψώσεις το ηθικό των πυροσβεστών».

Τα υπόλοιπα ονόματα που επίσης κλήθηκαν να καταθέσουν για τις πυρκαγιές του Ιουλίου: η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης, ο δήμαρχος Ραφήνας, Ευάγγελος Μπουρνούς, ο πρώην Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννης Καπάκης, ο πρώην αρχηγός της ΕΛΑΣ, Κωνσταντίνος Τσουβάλας καθώς και άλλα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛΑΣ, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού.

Οι κλήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνουν την ενδεχόμενη διάπραξη αδικημάτων τόσο κακουργηματικου χαρακτήρα, όπως αυτά της έκθεσης σε κίνδυνο ή της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο κ.ά, που καταλογίζονται από τους μηνυτές, όσο και πλημμεληματικού, που ενδεχομένως εντοπίζονται από δεδομένα της εισαγγελικής έρευνας.

Με την κλήτευση προσώπων με την ιδιότητα του υπόπτου, η έρευνα των τριών εισαγγελέων μπαίνει, πλέον, στην τελική φάση της, καθώς μετά την ολοκλήρωση των εξηγήσεων αναμένεται η κρίση των εισαγγελικών λειτουργών για την περαιτέρω πορεία της υπόθεσης. Οι εισαγγελείς, πιθανότατα, με πόρισμά τους θα αποφανθούν για το αν και ποιοι τελικά θα καταστούν υπόλογοι και με ποιες κατηγορίες ενώπιον της Δικαιοσύνης για την πολύνεκρη πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ

 


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 12 Οκτωβρίου, 2018 21:17

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV