Ο Δήμος Ορεστιάδας αποφάσισε να γίνει νέα Π.Ε. Βορείου Έβρου – Ιστορική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου
Με τη συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων του ο Δήμος Ορεστιάδας αποφάσισε το βράδυ της Τρίτης (01.10.2024) να διεκδικήσει σθεναρά τη διοικητική αναδιάταξη του Νόμου Έβρου με τη δημιουργία νέας Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Έβρου. Να ανατρέψει έτσι την παρούσα κατάσταση που αδικεί τους ακρίτες του Έβρου, οι οποίοι ζουν στο βορειοανατολικότερο άκρο της χώρας και αγωνίζονται διαρκώς να πείσουν το κράτος πως δικαιούνται το αυτονόητο: να παραμείνουν στον τόπο τους με καλύτερες συνθήκες ζωής.
Ο δήμαρχος Ορεστιάδας Διαμαντής Παπαδόπουλος εισηγήθηκε αρχικά το θέμα, υποστηρίζοντας το αίτημα δεκάδων φορέων και χιλιάδων πολιτών των Δήμων Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου, έτσι όπως προέκυψε έπειτα από τριετή ενδελεχή προετοιμασία με τη συγκέντρωση στοιχειοθετημένων επιχειρημάτων. Άλλωστε και ο ίδιος, ως πολίτης και πριν ακόμα ηγηθεί συνδυασμού για τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, υπήρξε πρωτεργάτης και υποστηρικτής της ιδέας, αλλά και συντάκτης πολλών εκ των επιχειρημάτων της πρότασης. Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Φορέων και Πολιτών έκανε μία περιεκτική παρουσίαση του Αιτήματος ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ορεστιάδας Νίκος Νικολαΐδης. Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους επικεφαλής των παρατάξεων και δημοτικούς συμβούλους, σε μία συζήτηση που ανέδειξε για μία ακόμη φορά την ανάγκη να ανατραπεί η ζοφερή πραγματικότητα που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση πληθυσμού στα σύνορα και την εγκατάλειψη της περιοχής ελλείψει αποτελεσματικών κρατικών και ευρωπαϊκών κινήτρων, αλλά και ουσιαστικής μέριμνας από το “αθηνοκεντρικό κράτος”, όπως το χαρακτήρισε ο δήμαρχος. Ο ίδιος μάλιστα υποστήριξε πως η δημιουργία Π.Ε. Βορείου Έβρου είναι επωφελής για όλο το νομό Έβρου και – κυρίως – πως είναι Εθνική ανάγκη.
Εν τω μεταξύ, αρνητικά εκφράστηκε κατά πλειοψηφία (15-6) το δημοτικό συμβούλιο Διδυμοτείχου που συνεδρίαζε την ίδια ώρα, με κυριότερο επιχείρημα να …μην πάει κόντρα στην κυβέρνηση, σύμφωνα με το δήμαρχο Ρωμύλο Χατζηγιάννογλου, ο οποίος όμως δεν έπεισε όλα τα μέλη της παράταξής του, όπως τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστο Δερμεντζόγλου που ψήφισε υπέρ. Η πρόταση πάντως βρήκε θερμή υποστήριξη από τον επικεφαλής της μειοψηφίας και πρώην δήμαρχο Χρήστο Τοκαμάνη, ο οποίος μάλιστα προειδοποίησε το σώμα πως σε περίπτωση που ο Δήμος Ορεστιάδας το πετύχει μόνος του “εμείς θα είμαστε απόντες και πρέπει να το σκεφτείτε πάρα πολύ καλά αυτό που κάνετε σήμερα”…
Εν τέλει, εφόσον το δημοτικό συμβούλιο Ορεστιάδας ενημερώθηκε για την άρνηση του Διδυμοτείχου, η δημοτική αρχή του Δ. Παπαδόπουλου μαζί με τρεις παρατάξεις της μειοψηφίας – με επικεφαλής Χ. Καζαλτζή, Π. Κυρμάνη και Σ. Κυργιάννη – συν τον ανεξάρτητο Μ. Στράντζελη, ταυτίστηκαν με το πάγιο πολυετές αίτημα των κατοίκων και προχώρησαν πλέον στην έκδοση Ψηφίσματος υπέρ τη δημιουργίας ξεχωριστής Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Έβρου στη γεωγραφική έκταση μόνο του Δήμου Ορεστιάδας. Το Ψήφισμα αναμένεται να επιδώσει ο δήμαρχος Διαμαντής Παπαδόπουλος στον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την Πέμπτη, όταν επισκεφθεί την πόλη για να ανακοινώσει το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα 2025-2027 για τον Έβρο (βλ. ΕΔΩ).
Στόχος της απόφασης είναι να οργανωθεί διοικητικά η περιοχή ως Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Έβρου με έδρα την Ορεστιάδα, προκειμένου να αποτελέσει ένα “εργαλείο” στα χέρια της Κυβέρνησης για να μπορέσει να παρέμβει στοχευμένα, μέσα από Ευρωπαϊκά και Εθνικά προγράμματα και ελαφρύνσεις, καθώς με τη σημερινή κατάσταση ο νομός Έβρου ως ενιαία Περιφερειακή Ενότητα κινείται σε δύο ταχύτητες και προς δύο εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις: “Μία αναπτυξιακή κοσμογονία συντελείται στην Αλεξανδρούπολη” και “απομόνωση του Βορείου Έβρου“, έχει ομολογήσει άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Πιστεύεται πως με τη διοικητική αναδιάταξη και τη δημιουργία νέας Περιφερειακής Ενότητας στο Βόρειο Έβρο μπορεί να δοθεί μια νέα ώθηση σ’ αυτή την εθνικά ευαίσθητη περιοχή, στα όρια του Δήμου Ορεστιάδας από το χωριό Θούριο έως τις Καστανιές (τελωνείο προς Τουρκία) και Ορμένιο (τελωνείο προς Βουλγαρία) αλλά και Κυπρίνο (σημείο εισόδου-εξόδου προς Βουλγαρία). Αρνητικοί στάθηκαν με τις ψήφους τους μόνο οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης “Ορεστιάδα στην πρώτη γραμμή”, δηλαδή ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Μαυρίδης και οι Γ. Καραγιάννης, Α. Αρχοντίδης, Χ. Ορμανλίδης, Κ. Μιχαηλίδης, Γ. Περιστεράκης, υποστήριξαν όμως ότι θα σεβαστούν την πλειοψηφία και δεν θα… “τορπιλίσουν” την απόφαση. Ο δε κ. Μαυρίδης ισχυρίστηκε πως “πρέπει να βρούμε άλλο δυνατό όχημα” για να φτάσουμε στην… Ιθάκη, χωρίς όμως να παρουσιάσει ποιο θα μπορούσε να είναι αυτό, ενώ στην ουσία των τοποθετήσεών του, ο ίδιος αλλά και ο κ. Καραγιάννης, εξήραν διαρκώς τους φορείς και τους πολίτες για την Πρότασή τους και συμφωνούσαν με την ουσία του περιεχομένου της – πλην όμως, όχι με τη δημιουργία Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Έβρου.
Δείτε τη Συνεδρίαση του Δήμου Ορεστιάδας >ΕΔΩ
Δείτε τη Συνεδρίαση του Δήμου Διδυμοτείχου >ΕΔΩ
Δείτε το Αίτημα – Ψήφισμα που προτάθηκε στα δύο δημοτικά συμβούλια Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου: