Ο Β. Μαυρίδης για όλα σχετικά με τις δομές στο Φυλάκιο – Η απόρριψη των ασφαλιστικών και τα επόμενα βήματα

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 9 Ιουνίου, 2022 13:00

Ο Β. Μαυρίδης για όλα σχετικά με τις δομές στο Φυλάκιο – Η απόρριψη των ασφαλιστικών και τα επόμενα βήματα

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Ορεστιάδας απέρριψε την αίτηση που κατατέθηκε προ τετραμήνου για ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στην εταιρία που κατασκευάζει τις νέες δομές στο Φυλάκιο Ορεστιάδας, για το ενδεχόμενο να υποστούν “προσβολή της προσωπικότητάς τους” οι κάτοικοι σε περίπτωση βλάβης των δικτύων ύδρευσης ή άρδευσης. Η απόφαση, που έγινε γνωστή χθες (βλ. σχετικά >>ΕΔΩ), εκδόθηκε στις 16 Μαΐου και έτσι ολοκληρώθηκε η νομική διαδικασία στην οποία είχε καταφύγει ως μέσο αντίδρασης ο Δήμος Ορεστιάδας. Ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, στις πρώτες του δηλώσεις μετά την εξέλιξη αυτή, μίλησε σήμερα στο Ράδιο Έβρος και στην εκπομπή Εβροσκόπιο.

Απόλυτα σεβαστή η κάθε απόφαση των δικαστηρίων

Ο κ. Μαυρίδης σχολίασε αρχικά την απόφαση εκφράζοντας “τον απόλυτο σεβασμό σε κάθε απόφαση των δικαστηρίων“, όπως είπε. Ωστόσο, ανέφερε πως έδωσε εντολή στην νομική υπηρεσία του Δήμου Ορεστιάδας για να εξετάσει τους λόγους της απόρριψης και μετά να ενημερώσει το σώμα του δημοτικού συμβουλίου. Έτσι αιτιολόγησε το γεγονός πως στη συνεδρίαση της 31ης Μαΐου, παρότι γνώριζε την απόφαση από τις 16 του ίδιου μήνα, δεν έκανε καμία αναφορά στο θέμα. Υποστήριξε δε πως δεν υπήρξε καμία διάθεση απόκρυψης της απορριπτικής απόφασης, αφού ήδη είχε αναφερθεί σε αυτή κατά τη διάρκεια συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό της Αλεξανδρούπολης. “Δεν ενημέρωσα το δημοτικό συμβούλιο στην προηγούμενη συνεδρίασή του καθώς η νομική υπηρεσία δεν είχε ολοκληρώσει την εισήγησή της που αιτιολογούσε τους λόγους απόρριψης των ισχυρισμών μας”, είπε συγκεκριμένα, ενώ αποκάλυψε πως “θα ακολουθήσουν κι άλλες νομικές ενέργειες από πλευράς του Δήμου“.

Επιλογή μας η διεκδίκηση του δικαίου μέσω της νομικής οδού

Σχολιάζοντας επίσης το 20σέλιδο αναλυτικό σκεπτικό του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ορεστιάδας, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται σε “προσχηματικούς” λόγους της αίτησης, απάντησε πως “δεν είναι προσχηματικοί οι ισχυρισμοί μας για τη θραύση του αγωγού αλλά είναι υπαρκτό το πρόβλημα“. Υποστήριξε πως “δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση η θραύση του αγωγού που συνέβη το προηγούμενο διάστημα ωστόσο δεν υπάρχει επαφή με την διοίκηση του ΤΟΕΒ ώστε να έχω επίσημη ενημέρωση“. Πάντως στην Απόφαση του Πρωτοδικείου η συγκεκριμένη περίπτωση συγκέντρωσης υδάτων στο εργοτάξιο – ένα θέμα το οποίο πήρε διαστάσεις στα τέλη Απριλίου – δεν οφείλεται σε θραύση αγωγού, αλλά στην έντονη βροχόπτωση της προηγούμενης ημέρας. Ο κ. Μαυρίδης σημείωσε σχετικά πως “Η εταιρεία (σ.σ. ΤΕΡΝΑ) είχε δεσμευτεί στο δικαστήριο για αλλαγή όδευσης του αγωγού μέχρι την 1η Μαρτίου κάτι που δεν έγινε μέχρι και σήμερα“.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Μαυρίδης εξέφρασε την παραδοχή πως “καταθέσαμε ασφαλιστικά μέτρα γνωρίζοντας ότι κάποιοι ισχυρισμοί μας ήταν αδύναμοι“, υποστήριξε όμως πως αυτό δεν τους αφαιρούσε το δικαίωμα να βασιστούν στο νόμο των πιθανοτήτων για βλάβες και έτσι να διεκδικήσουν την παύση των εργασιών ελπίζοντας πως θα κερδίσουν τον απαιτούμενο χρόνο για να δοθούν στο μεσοδιάστημα οι απαραίτητες διευκρινήσεις – εξηγήσεις από την κυβέρνηση για το έργο.

Αποκλειστικό: Δεν θα επιτρέψουμε επεμβάσεις στον αγροτικό δρόμο που ανήκει στην κυριότητα του Δήμου

Προχωρώντας σε μία αποκάλυψη ο δήμαρχος Ορεστιάδας Β. Μαυρίδης ανέφερε: “Θα σας δώσω κι ένα αποκλειστικό: στο σχεδιασμό απαιτούνται απαραίτητες επεμβάσεις στον αγροτικό δρόμο του οποίου όμως η κυριότητα ανήκει στον Δήμο. Δεν θα τις επιτρέψουμε. Δεν έχει νομοθετηθεί η μεταφορά της κυριότητας αγροτικού δρόμου σε άλλο φορέα“. Αυτό ενδεχομένως να προκαλέσει πρόβλημα στις περαιτέρω εργασίες κατασκευής, αφού η αναφορά γίνεται για τον αγροτικό δρόμο που περνάει ανάμεσα από την υπάρχουσα και την υπό κατασκευή νέα δομή, όπου προβλέπεται να δημιουργηθεί υπόγειο τούνελ για την ένωση των δύο δομών.

Έχει προσληφθεί πολύς κόσμος στο ΚΥΤ Φυλακίου

Σε ερώτηση αν πλέον επικρατεί μία αποδοχή της τοπικής κοινωνίας προς την κατασκευή, μία συνειδητοποίηση πως το έργο έτσι κι αλλιώς θα ολοκληρωθεί αφού είναι κεντρικά προαποφασισμένο, ο κ. Μαυρίδης έδωσε και μια άλλη διάσταση στην παύση των αντιδράσεων: “Είναι γεγονός ότι υπάρχει μία ανοχή από την τοπική κοινωνία καθώς έχει προσληφθεί πολύς κόσμος ενώ απασχολούνται μέχρι και συγγενείς πρώτου βαθμού ατόμων που αντιδρούσαν στην επέκταση των δομών“, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Κ. Μητσοτάκης θεωρεί το θέμα λήξαν

Οι αποφάσεις είναι κυβερνητικές και πρέπει να κριθούν τόσο για το σχεδιασμό όσο και για τον τρόπο που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντιμετωπίζει την τοπική κοινωνία“, σχολίασε σχετικά με την πολιτική διάσταση του θέματος, υπενθυμίζοντας πως προέρχεται από το χώρο της ΝΔ. Απαντώντας και σε όσους του καταλογίζουν πως δεν επιχείρησε να συναντηθεί με τον κ. Θεοδωρικάκο στην πρόσφατη επίσκεψή του στον Έβρο, ο κ. Μαυρίδης εξήγησε το σκεπτικό του: “Δεν επιδίωξα τη συνάντηση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη καθώς θεωρώ ότι είναι προσβλητικό να τον εκλιπαρώ για μία σύντομη συνάντηση την ώρα που του έχουμε στείλει δύο προσκλήσεις στο ανώτατο όργανο του δήμου, το δημοτικό συμβούλιο”. Επίσης, αναφορικά με το φωτογραφικό στιγμιότυπο του ίδιου με τον κ. Μητσοτάκη όπου απαθανατίστηκαν στην Αλεξανδρούπολη ευδιάθετοι αμφότεροι, ο κ. Μαυρίδης υποστήριξε πως “ο πρωθυπουργός γνωρίζει τις ενστάσεις μας αλλά θεωρεί το θέμα λήξαν αφού δεν θα αυξηθούν οι αριθμοί των φιλοξενούμενων. Όσα ανέφερε πέρυσι η κυβερνητική εκπρόσωπος όσο και ο κ. Θεοδωρικάκος στην Κομοτηνή είναι οδηγίες του πρωθυπουργού“, σημείωσε.

Οι συνεχείς βλάβες στο κέντρο της πόλης αντιμετωπίζονται άμεσα από τη ΔΕΥΑΟ – Η ΤΕΡΝΑ δεν έχει συνεργείο για πιθανές βλάβες στο Φυλάκιο

Τέλος, συγκριτικά με τις συνεχείς ζημιές και βλάβες που σημειώνονται κατά την εξέλιξη των εργασιών στο κέντρο της πόλης, με το δίκτυο φυσικού αερίου και το Open Mall, σε συσχετισμό με την πιθανότητα να υπάρξει ανάλογη ζημιά κατά τις εργασίες στο Φυλάκιο, υποστήριξε πως: “Οι αποκατάστασεις που πραγματοποιεί η ΔΕΥΑΟ στις θραύσεις των αγωγών ύδρευσης είναι τάχιστες καθώς υπάρχει το αντίστοιχο έμπειρο συνεργείο. Η εταιρία που έχει αναλάβει την κατασκευή των νέων δομών δεν έχει αντίστοιχο συνεργείο και δεν έχει έρθει και σε συμφωνία με τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης για να αναλάβει αυτή το έργο των αποκαταστάσεων“.

Ακούστε αναλυτικά:


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 9 Ιουνίου, 2022 13:00

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV