Ο Έβρος Μετά τη Mega-Πυρκαγιά του ’23 – Ο Δασάρχης Διδυμοτείχου στο Ράδιο Έβρος για τη Διεθνή Ημέρα Δασών

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 21 Μαρτίου, 2025 13:47

Ο Έβρος Μετά τη Mega-Πυρκαγιά του ’23 – Ο Δασάρχης Διδυμοτείχου στο Ράδιο Έβρος για τη Διεθνή Ημέρα Δασών

Η 21η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως η Διεθνής Ημέρα Δασών, μια ημέρα αφιερωμένη στην προστασία και την αειφορία των δασικών οικοσυστημάτων∙ με σωστή ενημέρωση και υπεύθυνη στάση, μπορούμε να διαφυλάξουμε τα πολύτιμα δάση μας για τις επόμενες γενιές. Με αυτό το σκεπτικό, ο Δασάρχης Διδυμοτείχου, κ. Δημήτρης Μητρούδης, μίλησε σήμερα στην εκπομπή Εβροσκόπιο του Ράδιο Έβρος μεταφέροντας το μήνυμα ευθύνης και δράσης προς τον κρατικό μηχανισμό αλλά και όλους τους πολίτες. Στην συνέντευξή του, ο κ. Μητρούδης τόνισε ότι η διατήρηση των δασών δεν είναι μόνο ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών, αλλά και των ίδιων των πολιτών. «Όλο το χρόνο πρέπει να προσέχουμε», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η αντιπυρική περίοδος ξεκινά την 1η Μαΐου και διαρκεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, αλλά ο κίνδυνος πυρκαγιών είναι διαρκής, ειδικά σε περιόδους ξηρασίας. «Οι περισσότερες πυρκαγιές ξεκινούν από αμέλεια», προειδοποίησε ο κ. Μητρούδης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ακολουθούμε τις οδηγίες της Πυροσβεστικής και των δασικών υπηρεσιών.

Ο Έβρος Μετά τη “mega-πυρκαγιά” του 2023

Όπως είναι λογικά έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, δύο χρόνια μετά τη μεγαλύτερη πυρκαγιά σε ευρωπαϊκό έδαφος που βίωσε ο Έβρος τον Αύγουστο του 2023. Οι πυρκαγιές που έπληξαν τον Έβρο ανέδειξαν τις σοβαρές ελλείψεις στη δασοπροστασία, τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και ανθρώπινου δυναμικού. Αν και υπήρξαν δεσμεύσεις για ενίσχυση των δασικών υπηρεσιών, η αποκατάσταση της φυσικής ισορροπίας παραμένει μια μακροχρόνια πρόκληση. Ο κ. Μητρούδης περιέγραψε: “Σε μας έχει προσληφθεί ένας δασολόγος“, αλλά “οι ελλείψεις σε προσωπικό παραμένουν τεράστιες. Σε όλες τις υπηρεσίες έχουμε πρόβλημα. Και στο Διδυμότειχο έχουμε έλλειψη προσωπικού. Οι χρηματοδοτήσεις των έργων που γίνονται δεν έχουν σχέση με πρόσληψη προσωπικού” (…) “Οι ίδιοι, αυτοί που είμαστε, αυτοί κάνουμε και εκτελούμε τα έργα αλλά είμαστε λίγοι και σίγουρα χρειάζεται περισσότερη ενδυνάμωση στο έμψυχο δυναμικό“. Σχετικά με τη συντήρηση: “Είμαστε στην ευχάριστη θέση τα τελευταία χρόνια να συντηρούμε όλο το δασικό δίκτυο. Φέτος υπολογίζουμε να γίνει συντήρηση σε 1500 km. Ο προϋπολογισμός του έργου, από ό,τι μαθαίνουμε, είναι γύρω στα 2 εκ. ευρώ. Κάτι αντίστοιχο γίνεται και στο Δασαρχείο Αλεξανδρούπολης και στο Δασαρχείο Σουφλίου. Η συντήρηση θα ξεκινήσει περίπου το Μάιο και έχει χρονικό ορίζοντα εκτέλεσης τρεις μήνες το αργότερο“.


Μικτές αντιπυρικές ζώνες σε 1900 στρέμματα του Βορείου Έβρου

Πέρα από τη φετινή συντήρηση του δασικού δικτύου που ξεκινάει το Μάιο, “τα προηγούμενα χρόνια έχουμε κάνει έργα συντήρησης, έργα καθαρισμού δασών. Μιλάμε για κλαδεύσεις, απομάκρυνση προβλάστησης. Ένα τέτοιο έργο εκτελούμε τώρα, στο πλαίσιο του οποίου θα γίνουν οι λεγόμενες μικτές αντιπυρικές ζώνες. Μιλάμε δηλαδή για καθαρισμό όλων των πευκοδασών από τα Δίκαια μέχρι και την περιοχή του Διδυμοτείχου, περίπου στα 1900 στρέμματα. Εκεί θα γίνουν κλαδεύσεις, καθαρισμοί, απομάκρυνση όλης της υποβλάστησης, θρυμματισμός, με σκοπό να περιορίσουμε στο ελάχιστο την επέκταση οποιασδήποτε φωτιάς. Ήδη το έργο έχει ξεκινήσει στο πευκοδάσος της Στέρνας, στο Πύθιο και στο Φυλάκιο. Είναι έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, το πρόγραμμα “Antinero 3” και εκτελούνται καθαρά από τη δασική υπηρεσία“, σημείωσε ο κ. Μητρούδης.

Πάντως οι δασικές υπηρεσίες συνεχίζουν να διεκδικούν περισσότερους πόρους και μόνιμες λύσεις, ώστε να διασφαλιστεί η βιώσιμη προστασία των δασών και να αποτραπούν μελλοντικές καταστροφές. Ωστόσο, στον Βόρειο Έβρο, όπου δρα το Δασαρχείο Διδυμοτείχου, τα δάση ευτυχώς έχουν μείνει ανέπαφα από πυρκαγιές και είναι σημαντικό να διατηρηθούν προστατευμένα.

Περισσότερα:

________

Οι φωτογραφίες από τον καθαρισμό του Δασαρχείου στο πευκοδάσος της Στέρνας:


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 21 Μαρτίου, 2025 13:47

Ράδιο Έβρος TV