“Ο Bασιλιάς Τζίτζικας και η Επανάσταση των Μυρμηγκιών”

Συντάκτης Δημήτρης Μηλίκας Νοέμβριος 8, 2018 12:39

“Ο Bασιλιάς Τζίτζικας και η Επανάσταση των Μυρμηγκιών”

Τρεις παραστάσεις σε Διδυμότειχο και Ορεστιάδα το Σαββατοκύριακο

Η μουσικοθεατρική παράσταση “Ο Bασιλιάς Τζίτζικας και η Επανάσταση των Μυρμηγκιών” θα πραγματοποιήσει δυο  παραστάσεις στο Διδυμότειχο Θέατρο Ορφέας το Σάββατο 10/11/2018 18:00 και την  Κυριακή 11/11/2018 12:00 και μια στην Ορεστιάδα Θέατρο Διόνυσος την Κυριακή 11/11/2018 στις 18:00.

Δείτε εδώ πως θα κερδίσετε δωρεάν προσκλήσεις

Λίγα λόγια για το έργο…

Αναπτύσσοντας και εξελίσσοντας τον μύθο του Αισώπου “ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας”,  ο Γιώργος Χατζής (βραβευμένος με Global Music Awards μουσικοσυνθέτης, ηθοποιός και μαέστρος των αγάμων θυτών)  και η Πελαγία Πλαγιανάκου (ηθοποιός , φιλόλογος και συγγραφέας) δημιουργούν ένα πρωτότυπο μουσικό θεατρικό παραμύθι έχοντας ως κύριο όπλο τους τη δύναμη της μουσικής,  το χιούμορ αλλά και την θεατρικότητα που ευαισθητοποιεί μικρούς και μεγάλους.

Το έργο διαδραματίζεται στο Ονειρεμένο δάσος όπου ζουν τέσσερα εργατικά μυρμήγκια – φυλακές ενός μαγικού βιολιού με τη δύναμη να ελέγξει τις εποχές του χρόνου. Ο τζίτζικας (Γιώργος Χατζής) καταφέρνει να αρπάξει το μαγικό βιολί από τη μυρμηγκοφωλιά και να επιβάλει για πάντα την αγαπημένη του εποχή, το καλοκαίρι. 

Γίνεται βασιλιάς του δάσους και μετατρέπει τα μυρμήγκια σε υπηρέτες του, ενώ παράλληλα βάζει στόχο να τους μάθει να παίζουν μουσική και να τραγουδούν σαν τον ίδιο. Ταυτόχρονα, εισάγει τα παιδιά στον κόσμο της μουσικής παρουσιάζονται ζωντανά επί σκηνής μουσικά όργανα όπως το βιολί, το πιάνο, το φλάουτο, το κοντραμπάσο, την κιθάρα και τα κρουστά αναφέροντας διδακτικά τις ιδιότητές τους αλλά και λίγα λόγια για την ιστορία τους.  Αρχικά, τα τέσσερα μυρμήγκια τον υπακούν τυφλά. Υπνωτισμένα από τη μαγεία του βιολιού παίζουν και τραγουδούν ότι τους ζητήσει. Όταν όμως η ματαιοδοξία, ο εγωισμός και οι παράλογες απαιτήσεις του τζίτζικα ξεπεράσουν κάθε όριο, τα τέσσερα μυρμήγκια αποφασίζουν να επαναστατήσουν. Αρχηγός της οικογένειας των μυρμηγκιών και βασικός υποκινητής της επανάστασης εναντίον του βασιλιά Τζίτζικα είναι η Μυρμήγκω (Πελαγία Πλαγιανάκου, πιάνο – τραγούδι).

Ο Μυρμηγκούλης (Αλέξανδρος Ζουγανέλης, φλάουτο – τραγούδι) ο πιο λιχούδης αλλά και ο πιο αφελής μαρτυρά τα μυστικά της οικογένειας στον τζίτζικα. Η Μυρμηγκούλα (Σοφία Παπουλάκου, τραγούδι – κρουστά) νοικοκυρά και μαγείρισσα της μυρμηγκοφωλιάς, φημίζεται για τα πεντανόστιμα γλυκά της σε όλο το δάσος.

Τέλος,  ο Μυρμηγκάρας (Απόστολος Παπαπέτρος, κοντραμπάσο – τραγούδι) είναι ο τεμπέλης υπναράς της οικογένειας. Όλοι μαζί προσπαθούν να πάρουν πίσω το μαγικό βιολί από τον Τζίτζικα,  ο οποίος εκμεταλλευόμενος τη δύναμη του μαγικού αυτού οργάνου έχει μετατραπεί σε έναν αδιάλλακτο,  τρελό καλλιτέχνη αλλά και εγωιστή δυνάστη.

Ως από μηχανής θεός,  η νεράιδα του δάσους (Πελαγία Πλαγιανάκου σε διπλό ρόλο) θα βοηθήσει τα μυρμήγκια να παγιδέψουν τον τζίτζικα,  να ξανακερδίσουν το μαγικό βιολί και έτσι να επαναφέρουν την τάξη στην φύση περνώντας, κατά αυτό τον τρόπο,  σημαντικά μηνύματα για την οικολογία, τη δημοκρατία και τη φιλία. Έτσι λοιπόν μέσα από ανατροπές, περιπέτεια και γέλιο πέντε δεξιοτέχνες – μουσικοί – ηθοποιοί καταφέρνουν όχι μόνο να ψυχαγωγήσουν αλλά και να εισάγουν αβίαστα μικρούς και μεγάλους στον μαγικό κόσμο της μουσικής.

Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στη μουσική σχολή Εστουδιαντίνα,  πρώην Σύγχρονο Θέατρο Βασίλη Διαμαντόπουλου τη χρονιά 2014 – 2015 με μεγάλη επιτυχία.  Παραστάσεις έχουν πραγματοποιηθεί από το 2015 έως και σήμερα στον εκπαιδευτικό όμιλο “Πόλκα Φροέλεν”,  στον επιμορφωτικό σύλλογο “Αριστοτέλης”, στο 15ο φεστιβάλ θρησκευτικής μουσικής Πάτμου , στο “Θέατρο της Ημέρας” στα πλαίσια του φεστιβάλ Μυθικές Μέρες και στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Το έργο έχει απόσπασει διθυραμβικές κριτικές από τον τύπο αλλά και πλήθος επωνύμων οι οποίοι έχουν παρακολουθήσει την παράσταση.

"Ο βασιλιάς Τζίτζικας και η επανάσταση των μυρμηγκιών"

 


Συντάκτης Δημήτρης Μηλίκας Νοέμβριος 8, 2018 12:39

Συνεντεύξεις

Ράδιο Έβρος TV

Εγγραφείτε στο Newsletter