Αρ. Αρχοντίδης: “Να αγαπήσουμε τον τόπο μας, να καταλάβουμε τι αξίζουμε”

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 11 Οκτωβρίου, 2021 21:33

Αρ. Αρχοντίδης: “Να αγαπήσουμε τον τόπο μας, να καταλάβουμε τι αξίζουμε”

Για τα έργα που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα στην επικράτεια του Δήμου Ορεστιάδας και όσα προγραμματίζονται στο άμεσο μέλλον, καλεσμένος στο studio του Ράδιο Έβρος και στην εκπομπή Εβροσκόπιο, βρέθηκε ο κ. Αρχοντής Αρχοντίδης, Αντιδήμαρχος Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας Δήμου Ορεστιάδας.

Φυσικό Αέριο: Το Δεκέμβριο αρχίζουν οι εκσκαφές 60χλμ τομών μέσα στην πόλη – Υπομονή

Το Δεκέμβριο, ταυτόχρονα με τη δημιουργία της μονάδας αποσυμπίεσης φυσικού αερίου, θα ξεκινήσουν και οι εκσκαφές των τομών μέσα στην πόλη της Ορεστιάδας. “Φτάσαμε στο τελικό στάδιο και περιμένουμε να έρθει η ανάδοχος εταιρία να συζητήσουμε, να προγραμματίσουμε και να ξεκαθαρίσουμε τη διαδικασία των εκσκαφών, ώστε να προχωρήσουμε μετά στην αποκατάσταση των δρόμων στην πόλη“, ανέφερε σχετικά ο κ. Αρχοντίδης. Διευκρίνισε για μία ακόμη φορά ότι αυτό αναμενόταν τόσον καιρό, δηλαδή να σκαφτούν οι δρόμοι της πόλης για το φυσικό αέριο, ώστε στη συνέχεια να αποκατασταθούν όλα τα προβλήματα της εσωτερικής οδοποιίας. “Ήδη όλοι έχουμε κάνει μεγάλη υπομονή τόσα χρόνια“, αναγνώρισε ο κ. Αρχοντίδης, σημειώνοντας όμως πως “θα χρειαστεί να κάνουμε λίγη υπομονή ακόμα” γιατί πρόκειται για ένα “σημαντικότατο έργο υποδομής, το ίδιο σημαντικό με την έλευση του ηλεκτροφωτισμού“. Συνολικά αναμένεται να σκαφτούν 60 χιλιόμετρα τομών στην πόλη, αρχίζοντας τα έργα τον προσεχή Δεκέμβριο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2023. Συνεχίζοντας, ανέφερε πως για την πόλη της Ορεστιάδας, που έχει 5-6 μήνες χειμώνα, είναι μια σημαντική οικονομική ανάσα, αλλά και περιβαλλοντική, η έλευση του φυσικού αερίου. “Θα ανοίξουν εργασίες και θα αποκτήσει μεγάλη δυναμική η πόλη με ένα τόσο φτηνό προϊόν όπως το φυσικό αέριο, όλα οδηγούν στο να υπάρξει μια μορφή ανάπτυξης“, είπε, χαρακτηρίζοντας το έργο “από τα πιο σημαντικά έργα υποδομής του κεντρικού κράτους για την περιοχή μας“.

Πληθώρα έργων σε εξέλιξη

Στη συνέχεια έγινε αναφορά στα έργα που εξελίσσονται αυτή τη στιγμή στο Δήμο Ορεστιάδας. Συγκεκριμένα, ο κ. Αρχοντίδης περιέγραψε τα έργα και τους προϋπολογισμούς για την οδική σύνδεση Πύργου – Βιομηχανικής Περιοχής Ορεστιάδας, τις δράσεις ανάδειξης μονοπατιών, διαδρομών περιπάτου στον Ορεινό Όγκο Τριγώνου, την αντικατάσταση επιφανειακού δικτύου με κατασκευή υπόγειου δικτύου άρδευσης στις γεωτρήσεις τριών αγροκτημάτων: Κλεισσούς, Οινόης-Σάκκου και Σαγήνης Ορεστιάδας. Εκτενής αναφορά έγινε και στην κατασκευή πεζοδρομίων στην Ορεστιάδα, στις περιοχές όπου εξελίσσονται τώρα οι ανακατασκευές, αλλά και στις δύο λαϊκές αγορές της πόλης, την υπάρχουσα αλλά και τη νέα που εγκρίθηκε. Επίσης, σημειώθηκε η αποκατάσταση των στεγών 6ου Νηπιαγωγείου και 1ου Δημοτικού Σχολείου, η σύνταξη της Κυκλοφοριακής Μελέτης αλλά και η κατασκευή παιδικών χαρών Πλάτης και Πενταλόφου στο Τρίγωνο του Δήμου Ορεστιάδας.

Η συζήτηση εξελίχθηκε ενδιαφέρουσα όταν το θέμα έφτασε στην κατασκευή της Ιρλανδικής διάβασης Καστανεών – Μαρασίων, στον ποταμό Άρδα. Ο κ. Αρχοντίδης εξήγησε πώς έφτασε να αποτελεί υποχρέωση του Δήμου Ορεστιάδας η επιδιόρθωση αυτή, μετά από μία περίοδο αναζήτησης του υπεύθυνου φορέα για το συγκεκριμένο σημείο. Σημείωσε πως σήμερα η διαδικασία βρίσκεται στην ολοκλήρωση της μελέτης, καθώς διαπιστώθηκε πως τελικά χρειάζονται άλλες 200.000 ευρώ για το έργο. Αναμένεται, λοιπόν, η επιπλέον χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υποδομών “για να προχωρήσουμε στην δημοπράτηση για την αποκατάστασή της“, ανέφερε ο κ. Αρχοντίδης, χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει ακριβώς το χρόνο που θα συμβεί αυτό. Ωστόσο επισήμανε πως εκτός από την κατασκευή του δρόμου, χρειάζονται παρεμβάσεις και στον περιβάλλοντα χώρο που δεν είναι αρμοδιότητας του Δήμου, αλλά της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης στην οποία απευθύνονται υπηρεσιακά και “πάντα στέλνουμε εγγράφως τι πρέπει να γίνει και σε άλλα θέματα υπάρχει ανταπόκριση, σε άλλα όχι“, όπως ανέφερε, περιγράφοντας μια κατάσταση που προκαλεί ενίοτε κάποια δυστοκία στην επίλυση προβλημάτων του Δήμου Ορεστιάδας. “Όταν κάποιος αναλαμβάνει μια θέση πρέπει να κάνει όσο το δυνατόν καλύτερα τη δουλειά του, πρέπει να υπηρετούμε το κοινό για όσο διάστημα είμαστε σε οποιαδήποτε θέση“, είπε, “πρέπει να έχει σχέση ειλικρίνειας και δεν πρέπει να βάζουμε μπροστά ούτε προσωπικά οφέλη ούτε προσωπικές αντιπαραθέσεις“, εξηγώντας αναλυτικά αυτή τη θέση του. “Είμαστε εδώ για να λύνουμε τα θέματα και όχι να δημιουργούμε επιπλέον προβλήματα“, κατέληξε.

“Χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο για την αναβάθμιση του Βορείου Έβρου”

Συζητήθηκε το θέμα της απομόνωσης και της εγκατάλειψης των χωριών του Βορείου Έβρου, για το οποίο ο κ. Αρχοντίδης υποστήριξε πως “ο Δήμος Ορεστιάδας κάνει ό,τι μπορεί“. Ενημέρωσε πως την προηγούμενη χρονιά ολοκληρώθηκε ένα έργο υποδομών 650.000 ευρώ στις Δημοτικές Ενότητες Κυπρίνου και Τριγώνου σε θέματα που είχαν εντοπίσει οι τοπικοί Πρόεδροι. “Είμαστε στα χωρία, βλέπουμε τα χωριά, ζούμε στα χωριά“, ανέφερε, “αλλά ξέρετε ο Δήμος δεν έχει χρήματα απεριόριστα για να μπορεί να κάνει τα πάντα“, σημείωσε. “Αναμένουμε τις χρηματοδοτήσεις και όταν προκύπτουν αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία από Υπουργεία και Προγράμματα, πάντα προχωράμε σε μελέτες και σε εντάξεις έργων“, είπε ο κ. Αρχοντίδης, υποστηρίζοντας πως “ο Δήμος Ορεστιάδας, η Τεχνική Υπηρεσία, η Υπηρεσία Καθαριότητας, προσπαθούμε να έχουμε μια καλή καθημερινότητα για τους δημότες σε όλο το εύρος του Δήμου, και στα χωριά και στην πόλη. Για τα βασικά θέματα υποδομών όμως πρέπει να έχουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορούμε να κάνουμε έργα“. Σε σχέση με την απομόνωση και εγκατάλειψη των χωριών, ο κ. Αρχοντίδης αναφέρθηκε σε “ένα φαινόμενο που δεν είναι τωρινό, έχει δημιουργηθεί τα τελευταία 30-40 χρόνια και δεν νομίζω να λύνεται τόσο εύκολα αυτό. Χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο για την αναβάθμιση του Βορείου Έβρου“, υποστήριξε, ενώ για την ενδεχόμενη αναδιάταξη του νομού Έβρου με τη δημιουργία νέας Π.Ε. Βορείου Έβρου, χαρακτήρισε “ουτοπικό” το να συμβεί κάτι τέτοιο.

“Να αγαπήσουμε τον τόπο μας, να καταλάβουμε τι αξίζουμε”

Το όραμα το δικό μου ως νέος άνθρωπος που έχω επιλέξει να ζω σ’ αυτή την πόλη και να την υπηρετώ, είναι η πόλη μας να γίνει στολίδι. Πραγματικά να είναι η νεότερη και ομορφότερη πόλη της Ελλάδας. Να είναι η πύλη της Ελλάδας, η πύλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης“, υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος Ορεστιάδας. Και για αυτό το σκοπό, είπε, “θα πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί, να πάμε την πόλη μας πολύ πιο μπροστά, γιατί το αξίζει“, καταλήγοντας με το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση πως “θα πρέπει πρώτα εμείς οι ίδιο να αγαπήσουμε τον τόπο μας και μετά να ζητήσουμε από τους υπόλοιπους από κάτω να αγαπήσουν το δικό μας τόπο“.

Ακούστε αναλυτικά >>ΕΔΩ<<


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 11 Οκτωβρίου, 2021 21:33

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV