Α. Τσομπανίδης, αντιδήμαρχος Ορεστιάδας: Δεν είμαστε εδώ για να πιάσουμε την καρέκλα
Ο Αντιδήμαρχος Ορεστιάδας, Αντώνης Τσομπανίδης, είναι επικεφαλής μιας από τις πιο πολυσύνθετες αντιδημαρχίες του Δήμου, καθώς έχει υπό την ευθύνη του πλήθος δομών. “Έχω τη σίτιση, έχω το Βοήθεια στο Σπίτι, έχω το Κέντρο Κοινότητας, έχω τα ΚΑΠΗ, έχω το Κοινωνικό Παντοπωλείο, έχω τη Δημοτική Αστυνομία, τα αδέσποτα, τα σφαγεία, έχω όμως και άριστη συνεργασία με όλους τους εργαζόμενους και προσπαθώ να βοηθήσω σε όλα όσο μπορώ”, δηλώνει χαρακτηριστικά στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή Εβροσκόπιο του Ράδιο Έβρος, καλεσμένος για μια συνολική αποτίμηση της 15μηνης θητείας του υπό τη νέα δημοτική αρχή, με αφορμή και την αυριανή “Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων”.
Η αντιμετώπιση των αδέσποτων ζώων στο Δήμο Ορεστιάδας
Ο Δήμος Ορεστιάδας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση των πολιτών και ειδικά των παιδιών για το ζήτημα των αδέσποτων ζώων, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο. “Πιστεύουμε ότι τα παιδιά είναι η ελπίδα μας”, τόνισε ο κ Τσομπανίδης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να μεταλαμπαδευτεί η φιλοζωική συνείδηση από τις νέες γενιές προς τους γονείς και την κοινωνία. Σε άριστη συνεργασία με τη Φιλοζωικό Σωματείο Ορεστιάδας και κτηνιάτρους, πραγματοποιούνται επισκέψεις στα σχολεία και διανέμονται ενημερωτικά φυλλάδια στα παιδιά των δημοτικών σχολείων. Ο αντιδήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με το Φιλοζωικό Σωματείο Ορεστιάδας και τη γενικότερη ευαισθησία των πολιτών. “Η ανθρωπιά μας πρέπει να φαίνεται και στα αδέσποτα”, σημείωσε, καλώντας όλους τους πολίτες να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος με υπευθυνότητα και συνέπεια. Ο κ. Τσομπανίδης επεσήμανε ότι το πρόβλημα των αδέσποτων οφείλεται κυρίως στην εγκατάλειψη δεσποζόμενων ζώων και για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ο Δήμος Ορεστιάδας έχει ξεκινήσει ελέγχους σε δεσποζόμενα ζώα σε συνεργασία με τη δημοτική αστυνομία, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι είναι τσιπαρισμένα. “Το πρόστιμο είναι 300 ευρώ”, ενημέρωσε, προσθέτοντας ότι από 31/7 θα ξεκινήσουν και τα πρόστιμα για τη μη στείρωση.
Το καταφύγιο αδέσποτων και η νέα δομή στις Καστανιές
Ο Δήμος διαθέτει ήδη το υπάρχον καταφύγιο πίσω από το πρώην εργοστάσιο ζάχαρης, όπου τα ζώα διαχωρίζονται σε μικρόσωμα και μεγαλόσωμα για την αποφυγή προβλημάτων. Παράλληλα, όμως, προχωρά και η δημιουργία του νέου καταφυγίου στις Καστανιές, το οποίο “θα είναι πλήρως αδειοδοτημένο και θα πληροί όλες τις προδιαγραφές”. Το έργο χρηματοδοτείται μέσω του προγράμματος “Φιλόδημος” με 375.000 ευρώ και βρίσκεται στη φάση των αδειοδοτήσεων. “Μόλις βγουν οι άδειες, σε ενάμιση μήνα θα είναι έτοιμο”, διαβεβαίωσε ο κ. Τσομπανίδης, βάσει των δεσμεύσεων του αναδόχου. Είναι σημαντικό όμως όλα αυτά να γίνουν εντός του έτος, διότι στις 31.12.2025 λήγει το πρόγραμμα της χρηματοδότησης.
Το πρόβλημα στα Σφαγεία Ορεστιάδας και τα “17.000 αρνιά” λόγω της ευλογιάς
Ο κ. Τσομπανίδης, ως αρμόδιος και για τη λειτουργία των Σφαγείων του Δήμου Ορεστιάδας, ρωτήθηκε για τη διαχείριση του σοβαρού προβλήματος που προκύπτει, με την ευλογιά των προβάτων να έχει επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στην τοπική κτηνοτροφία δεδομένου ότι η απαγόρευση μετακίνησης ζωντανών ζώων προς άλλες περιοχές δημιουργεί επιπλέον προβλήματα, ιδίως ενόψει του Πάσχα. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα ζώα που προορίζονταν για σφαγή σε άλλα μέρη της Ελλάδας θα πρέπει να σφαγούν στην Ορεστιάδα, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τον φόρτο εργασίας των τοπικών σφαγείων. Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα κυκλοφόρησαν πληροφορίες ότι 17.000 αμνοερίφια του Έβρου θα μείνουν αδιάθετα λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις. Ωστόσο, ο Αντιδήμαρχος δήλωσε αισιόδοξος πως θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα, επισημαίνοντας ότι η δημοτική αρχή και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς λαμβάνουν μέτρα ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα. “Θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά ώστε να μπορέσουμε να ελαχιστοποιήσουμε το πρόβλημα”, κατέληξε ο αντιδήμαρχος, εκφράζοντας αισιοδοξία για την επόμενη μέρα. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, τα σφαγεία του Δήμου θα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο. “Θα αλλάξουμε το πρόγραμμα έτσι ώστε να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα ζώα”, τόνισε ο κ. Τσομπανίδης. Παράλληλα, το προσωπικό θα δουλέψει εντατικά, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες. Ο αντιδήμαρχος επισήμανε, επίσης, ότι από τη στιγμή που ανέλαβε η νέα δημοτική αρχή, έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις στις εγκαταστάσεις των σφαγείων. “Έχουμε αλλάξει την εικόνα των σφαγείων κατά πολύ”, είπε, αναφέροντας έργα όπως βιομηχανικά δάπεδα, καθαρισμούς και βελτιώσεις στη λειτουργικότητα των υποδομών. Πάντως είναι δεδομένο ότι το πλήγμα για την τοπική κτηνοτροφία είναι σημαντικό. “Έχουν μείνει ελάχιστα κοπάδια, καθώς μεγάλο ζωικό κεφάλαιο έχει χαθεί”, ανέφερε ο κ. Τσομπανίδης, αναμένοντας τη παροχή ουσιαστικών κινήτρων ώστε οι πληγέντες κτηνοτρόφοι να μπορέσουν να ανακάμψουν.
Το γηροκομείο στα Δίκαια και το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Καβύλη
Ο κ. Τσομπανίδης ρωτήθηκε επίσης και για τις εξελίξεις σχετικά με την ίδρυση και λειτουργία γηροκομείου στα Δίκαια, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως “είμαστε σε καλό δρόμο και πιστεύω πως θα έχουμε θετικά αποτελέσματα, μετά τη συνεννόηση που έχουμε με την Ιερά Μητρόπολη”. Παράλληλα, σχετικά με τη δημιουργία Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Καβύλη, επισήμανε πως “πήραμε την έγκριση από την Περιφέρεια και πλέον τρέχουν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες”.
Η σίτιση και το Βοήθεια στο Σπίτι: Ο καθρέφτης του Δήμου
Η σίτιση αποτελεί μία από τις πιο κρίσιμες κοινωνικές υπηρεσίες, με τον Δήμο να διανέμει καθημερινά 360 μερίδες φαγητού σε όλη την περιοχή, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα. “Ο κόσμος δεν ξέρει τι γίνεται στη σίτιση, τρία αυτοκίνητα είναι συνεχώς στον δρόμο για να εξυπηρετήσουν τους συνδημότες μας”, εξηγεί ο αντιδήμαρχος. Αντίστοιχα, το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” εξυπηρετεί 275 ωφελούμενους σε όλο τον Δήμο, με επτά συνολικά οχήματα και εξειδικευμένο προσωπικό. “Όλοι τα μπερδεύουν, αλλά είναι ξεχωριστές δομές”, διευκρινίζει, τονίζοντας πως “το Βοήθεια στο Σπίτι και η σίτιση είναι ο καθρέφτης του Δήμου, αυτοί μας βγάζουν ασπροπρόσωπους καθημερινά”.
Το Κέντρο Κοινότητας και οι κοινωνικές παροχές
Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου διαδραματίζει κομβικό ρόλο, καθώς εξυπηρετεί πολίτες που χρειάζονται βοήθεια σε θέματα επιδομάτων και κοινωνικής υποστήριξης. “Κάθε μέρα περνάει πολύς κόσμος από το Κέντρο Κοινότητας”, σημειώνει ο κ. Τσομπανίδης, προσθέτοντας πως “δεν αφορά μόνο ευπαθείς ομάδες, αλλά όλους όσους έχουν ανάγκη”. Το προσωπικό της δομής αποτελείται από ψυχολόγο, διοικητικό προσωπικό, κοινωνικούς λειτουργούς και νοσηλεύτρια.
Οι ελλείψεις προσωπικού και οι προσπάθειες ενίσχυσης
Ένα από τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινωνικές δομές είναι η έλλειψη προσωπικού. “Έχουμε υποστελέχωση σε όλους τους Δήμους”, αναφέρει ο αντιδήμαρχος, επισημαίνοντας ότι γίνονται προσπάθειες για την εξασφάλιση περισσότερων εργαζομένων. “Αν δεν πάρω άτομα στη σίτιση και στο Βοήθεια στο Σπίτι, δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν σωστά οι υπηρεσίες”, τονίζει.
Τα ΚΑΠΗ: Ένας ζωντανός θεσμός του Δήμου
Ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στα ΚΑΠΗ, με τον Δήμο να διοργανώνει εκδρομές και εκδηλώσεις για τα μέλη τους. “Τώρα φεύγουμε στις 25 του μήνα για εκδρομή στη Σαμοθράκη και τη Λήμνο”, λέει ο κ. Τσομπανίδης, εκφράζοντας τον ενθουσιασμό του για τη δραστηριότητα των ηλικιωμένων. “Τα ΚΑΠΗ είναι ένας ζωντανός θεσμός και προσπαθούμε να τους υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο”.
Η ευθύνη των αιρετών και μηνύματα προς όλους
“Το φορτίο είναι βαρύ”, παραδέχεται ο αντιδήμαρχος Ορεστιάδας, Αντώνης Τσομπανίδης, περιγράφοντας τη 15μηνη πορεία του στη θέση ευθύνης. Με ωράρια που ξεκινούν νωρίς το πρωί και τελειώνουν τελευταίος στο γραφείο, δηλώνει ότι δεν έχει προϊστάμενο, καθώς η προηγούμενη συνταξιοδοτήθηκε και αναμένεται ακόμα αντικαταστάτης. Έτσι, έχει αναλάβει πολλαπλούς ρόλους, με την ελπίδα ότι σύντομα “θα λυθεί το πρόβλημα” της διοικητικής οργάνωσης.
Ωστόσο, ο κ. Τσομπανίδης φροντίζει να περάσει ένα σαφές μήνυμα: “Δεν είμαστε εδώ για να πιάσουμε την καρέκλα”. Υπογραμμίζει ότι οι αιρετοί δεν πρέπει να βλέπουν τις θέσεις τους ως αυτοσκοπό, αλλά να κατανοήσουν πως “εμείς ήρθαμε για να υπηρετούμε τον κόσμο”. Με έμφαση στη συνεργασία, το διάλογο και τις κοινές αποφάσεις, καλεί τους συναδέλφους του να αντιληφθούν ότι η επίλυση των προβλημάτων απαιτεί συλλογική προσπάθεια και υπευθυνότητα “Εμείς οι αιρετοί, εμείς καθορίζουμε τις σχέσεις μας με τους υπαλλήλους”, τονίζει με νόημα.
Αναγνωρίζει πως “τα προβλήματα είναι πολλά” και οι απαιτήσεις των δημοτών δίκαιες. “Μετά από 15 μήνες δεν υπάρχει ανοχή από τον κόσμο, γιατί τα προβλήματα είναι πολλά. O κόσμος έχει δίκιο για τις απαιτήσεις που έχει, γιατί ένας φορολογούμενος δεν μπορεί να βλέπει ούτε την τρύπα, ούτε να μην έχει φως, ούτε το πράσινο, ούτε τα σκουπίδια, είτε ακόμα στις δικές μου δομές”. Δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ανάγκη αποτελεσματικής διαχείρισης και στον καταμερισμό ευθυνών στους ίδιους τους αιρετούς, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι “εμείς είμαστε αυτοί που θα πρέπει να το λύσουμε το πρόβλημα”.
“Έχουμε πει ότι λόγω έλλειψης προσωπικού κάποια πράγματα δεν γίνονται”, σημειώνει, εκφράζει όμως την πεποίθηση ότι “και με το υπάρχον προσωπικό θα λειτουργήσει ο Δήμος”, αρκεί να υπάρχει καλή οργάνωση και συνεργασία. Ένα μήνυμα που, αν και απευθύνεται στους δημότες, στέλνει και προς τους αιρετούς συνεργάτες του, υπενθυμίζοντας ότι η διοίκηση δεν είναι ατομική, αλλά συλλογική υπόθεση και ευθύνη.
