Νίκος Γεωργιάδης: Δεν γίνεται να ευθύνεται πάλι η εστίαση για τα κρούσματα

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 8 Ιουλίου, 2021 19:22

Νίκος Γεωργιάδης: Δεν γίνεται  να ευθύνεται πάλι η εστίαση για τα κρούσματα

Αυστηρά τα πρόστιμα από σήμερα για τα καταστήματα εστίασης, τα οποία υποχρεούνται να τηρούν κατά γράμμα τα νέα μέτρα αποκλειστικά με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας που έχει ορίσει το Υπουργείο Ανάπτυξης. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την Τρίτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, αυξάνονται και αυστηροποιούνται οι έλεγχοι σε όλους τους χώρους εστίασης, τα μπαρ, τα κλαμπ και τα κέντρα διασκέδασης. Για τα νέα αυτά δεδομένα μίλησε σήμερα στο Ράδιο Έβρος και στην εκπομπή Εβροσκόπιο ο κ. Νίκος Γεωργιάδης, πρόεδρος της Ένωσης Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και Συναφών Επιχειρήσεων Έβρου.

Πάει να στοχοποιηθεί και πάλι ο κλάδος της εστίασης για την αύξηση των κρουσμάτων

Την εκ νέου στοχοποίηση του κλάδου εστίασης επέκρινε ο κ. Γεωργιάδης, αναφέροντας πως “τα πράγματα πλέον είναι πάρα πολύ αυστηρά” και για το λόγο αυτό απηύθυνε έκκληση προς τους πελάτες των καταστημάτων. “Σας παρακαλούμε να μη φέρνετε σε δύσκολη θέση τους επιχειρηματίες”, είπε χαρακτηριστικά, καλώντας τον κόσμο να εμβολιαστεί αλλά και να τηρεί τα ισχύοντα μέτρα. Ωστόσο εξήγησε πως με τα όσα εξήγγειλε την Τρίτη ο κ. Χαρδαλιάς “δεν αλλάζει κάτι τυπικά. Απαγορεύονταν οι όρθιοι και συνεχίζει να απαγορεύονται”, είπε.


Αυτό που αλλάζει, είναι τα πρόστιμα στον επαγγελματία – Δεν γίνεται να φταίει πάλι η εστίαση για τα κρούσματα

Για μέτρα δύο ταχυτήτων έκανε λόγο ο πρόεδρος της εστίασης. “Τα μέτρα που βγαίνουνε, δυστυχώς βλέπουμε πως είναι δύο ταχυτήτων. Της επαρχίας και των μεγάλων αστικών κέντρων” ανέφερε.

“Η επαρχία τηρεί κατά γράμμα τα μέτρα, αλλά στα αστικά κέντρα και σε κάποιες τουριστικές περιοχές δεν ισχύει τίποτα. Βλέπουμε και όρθιους πελάτες, βλέπουμε και πάρτι, δεν βλέπαμε ωράριο καν στην Αθήνα. Ενώ στην επαρχία, εμείς ιδιαίτερα στην περιοχή μας δεν αντιμετωπίσαμε κανένα απολύτως πρόβλημα γι’ αυτό δεν είχαμε και πρόστιμα, πέρα από μία-δύο εξαιρέσεις.

Δεν γίνεται αλλού να ισχύουν τα μέτρα και αλλού να μην ισχύουν. Και δεν γίνεται για μία ακόμη φορά η εστίαση να ευθύνεται για τα κρούσματα. Κλείσαμε το Νοέμβριο, τα κρούσματα αντί να μειωθούν εκτοξεύτηκαν, συνέχισαν να εκτοξεύονται και μετά τις γιορτές και τώρα, μετά από έξι ολόκληρους μήνες που ήμασταν κλειστά, ξαφνικά πάλι στοχοποιούμαστε εμείς. Και πρέπει να βγάλουμε εμείς το φίδι απ’ την τρύπα, να πείσουμε τον κόσμο να πάει να εμβολιαστεί.

Δεν φαίνεται να έχουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, “οι πληροφορίες που έχουμε πλέον λένε πως απ’ ό,τι φαίνεται οι κλειστοί χώροι θα λειτουργήσουν αποκλειστικά με εμβολιασμένους από την αρχή, με απόφαση της κυβέρνησης. Και δεν θα υπάρχει αυτό το μπαλάκι που θα πέσει στα μαγαζιά να αποφασίσουν απ’ τις 15 του μηνός για το τι θέλουν. Περιμένουμε τις εξελίξεις να δούμε πώς θα κινηθούμε”.

Προχώρησε στη διαπίστωση πως “απ’ ό,τι φαίνεται τα πράγματα δεν οδεύουν όπως τα περιμέναμε, να έχουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι”, ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε ότι “δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε τον ‘ελεγκτικό μηχανισμό’ σε καθέναν που θα μπαίνει στο μαγαζί μας”.

Η επιστήμη έκανε το χρέος της, τώρα οφείλουμε να εμβολιαστούμε όλοι

Σαφή θέση υπέρ του εμβολιασμού έλαβε ο κ. Γεωργιάδης στη συνέχεια, υπεραμυνόμενος της επιστήμης που “έκανε το χρέος της”, όπως είπε. Συγκεκριμένα: “Προβληματίζομαι γιατί απ’ την πρώτη καραντίνα, το Μάρτιο του ‘20, ρίχναμε όλοι το βάρος στην επιστήμη, να προχωρήσει γρήγορα, να βγει εμβόλιο, να εμβολιαστούμε, να βγούμε πλέον από τα σπίτια μας κ.λπ. Η επιστήμη έκανε το χρέος της, τώρα πρέπει να κάνουμε και μεις το δικό μας: Να εμβολιαστούμε όλοι. Όσοι είναι επιφυλακτικοί να συζητήσουν με τους γιατρούς τους, να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, να μπορέσουμε να δουλέψουμε όλοι. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο στην εστίαση. Το πρόβλημα είναι σε όλη την κοινωνία.

Σχετικά με τα λουκέτα σε επιχειρήσεις εστίασης

Σε σχετική ερώτηση αν έκλεισαν επιχειρήσεις εστίασης εξ αιτίας των συνθηκών, ο κ. Γεωργιάδης είπε: “Όσο κατεβαίνει κανείς προς τα κάτω, πιο κεντρικά στην Ελλάδα, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο. Αυτή τη στιγμή είμαι στη Χαλκίδα και έχουν κλείσει 12 μαγαζιά ήδη, τα τελευταία 2 την προηγούμενη εβδομάδα, μόλις ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα.

“Στον Έβρο ακόμα δεν έχουμε ιδιαίτερες περιπτώσεις, αλλά υπάρχουν πάρα πολύ σοβαρές σκέψεις μετά το καλοκαίρι να κλείσουν καταστήματα, όταν η χωρητικότητα θα είναι στο 25%. Αν δεν υπάρχουν εμβολιασμοί, κι ο εσωτερικός χώρος δεν μπορεί να λειτουργήσει πλήρως. Στον Έβρο είναι περίπου στο 40% οι εμβολιασμοί και απ’ αυτούς η κύρια ηλικιακή ομάδα είναι άνω των 50. Και τα καταστήματα της εστίαση δεν λειτουργούν μόνο μ’ αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Άρα, αν τα καταστήματα θα έχουν ένα πολύ μικρό κοινό για να λειτουργήσουν το χειμώνα βάσει των εμβολιασμένων, θα έχουνε ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα”.

Πώς επηρεάζονται οι συναυλίες, τα θέατρα, τα δημόσια θεάματα

Συζητήθηκαν ακόμη τα προβλήματα που πιθανόν θα προκύψουν με τα νέα μέτρα για τα δημόσια θεάματα, τις συναυλίες και όσα προγραμματίζονται γι’ αυτές τις διοργανώσεις το φετινό καλοκαίρι. Σημειωτέον ότι ο κ. Γεωργιάδης είναι και παραγωγός/διοργανωτής εκδηλώσεων, υπεύθυνος της NG Production, εταιρία που πρόσφατα διοργάνωσε τη μεγάλη συναυλία της Άννας Βίσση στην Αλεξανδρούπολη, ενώ ήδη έχει προγραμματίσει και πολλές άλλων δημοφιλών καλλιτεχνών στις επόμενες μέρες. Εξέφρασε τις επιφυλάξεις του κατά πόσο θα λειτουργήσουν όλα ομαλά, όπως τα περιμέναμε, αφού μετά τις 15 Ιουλίου αναμένονται νέες εξαγγελίες για μέτρα που θα ισχύσουν στο εξής για τη διοργάνωση εκδηλώσεων.

Αν ανοίξουν τα σύνορα να ανοίξουν για όλους, αλλιώς να μείνουν κλειστά

Τέλος, σχετικά με την 24ωρη λειτουργία των τελωνείων και την απώλεια τουριστών λόγω της απαγόρευσης εισόδου στη χώρα, παρά μόνο εξόδου προς την Τουρκία, ο κ. Γεωργιάδης ήταν κατηγορηματικός:

“Αν ανοίξουν τα σύνορα να ανοίξουν για όλους, αλλιώς να μείνουν κλειστά. Δεν νοείται εμείς να μπορούμε να πάμε στην Τουρκία και η Τουρκία να μην μπορεί να ρθει εδώ. Είναι κοροϊδία. Έτσι όπως είναι η κατάσταση πρέπει να στηριχθεί η τοπική αγορά, η τοπική κοινωνία. Λόγω της κατάστασης δεν θα έπρεπε να ανοίξουν καν τα σύνορα. Θα μπορούσαν όμως να ανοίξουν μόνο για τον Τουρισμό, γιατί τα τουριστικά πακέτα μπορούν να ελεγχθούν και μην ξεχνάμε ότι οι περισσότερες μετακινήσεις είναι πλέον με τουριστικά γραφεία, οργανωμένα. Και άμα μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε αυτήν την οργάνωση που υπάρχει, θα μπορούσαμε να μιλάμε σε άλλη βάση. Το να ανοίξουν απλά σύνορα για να πηγαινοερχόμαστε, να κάνουμε τις βόλτες μας δίνοντας τα χρήματά μας σε μια άλλη περιοχή, δεν βοηθάει και όλοι αυτοί το κάνουν θα το βρουν αύριο με αρνητικό πρόσημο στις περιοχές τους”.

Ακούστε αναλυτικά τη συζήτηση με το Νίκο Γεωργιάδη >> ΕΔΩ <<


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 8 Ιουλίου, 2021 19:22

Ράδιο Έβρος TV