Νέο μοντέλο αξιοποίησης για τα 10 περιφερειακά λιμάνια

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 30 Οκτωβρίου, 2018 12:42

Νέο μοντέλο αξιοποίησης για τα 10 περιφερειακά λιμάνια

Πρόκειται για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πάτρας και Ραφήνας

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από χθες το απόγευμα το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας για την αξιοποίηση των δέκα λιμανιών που βρίσκονται στη διαχείριση του ΤΑΙΠΕΔ, με βάση το μοντέλο των υπο-παραχωρήσεων συγκεκριμένων δραστηριοτήτων και εγκαταστάσεων.

Πρόκειται για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πάτρας και Ραφήνας.

Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου, στο σχέδιο νόμου αποτυπώνεται η βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει με ένα διαφορετικό μοντέλο αξιοποίησης των περιφερειακών λιμανιών σε σχέση με αυτό που ακολουθήθηκε στην περίπτωση του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, τα οποία πέρασαν στον πλήρη έλεγχο ιδιωτών επενδυτών με την πώληση των μετοχών τους.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως η παραπάνω πρωτοβουλία έχει τη σύμφωνη γνώμη του ΤΑΙΠΕΔ, -το οποίο στο παρελθόν είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις τους-, αλλά και των Θεσμών και τονίζουν πως εναρμονίζεται πλήρως με την ευρωπαϊκή πρακτική και εμπειρία στη λιμενική βιομηχανία, η οποία δίνει τη δυνατότητα επιλογής εξειδικευμένων επενδυτών.

«Με αυτή τη μέθοδο διατηρείται ο δημόσιος χαρακτήρας των λιμανιών και εξασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον. Ακόμη εξασφαλίζεται η προσέλκυση εξειδικευμένων επενδυτών οι οποίοι θα έχουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία να αναπτύξουν συγκεκριμένη δραστηριότητα σε κάθε λιμένα, γεγονός που αποτελεί από κοινού όφελος και του ιδιώτη επενδυτή, αλλά και του λιμένα, καθώς αναπτύσσεται μια δραστηριότητα η οποία δεν θα μπορούσε να αναπτυχθεί επαρκώς», είχε δηλώσει πρόσφατα ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων , Χρήστος Λαμπρίδης.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου στόχος είναι να ολοκληρωθεί η διαβούλευση το συντομότερο δυνατό, ώστε ο σχετικός νόμος να ψηφισθεί μέχρι τέλος Νοεμβρίου.

Πηγή: ethnos.gr


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 30 Οκτωβρίου, 2018 12:42

Συνεντεύξεις

NALMPANTIS200

Δημοφιλή άρθρα

NALMPANTIS200

Ράδιο Έβρος TV