Νέα μέτρα για την ακρίβεια: Μείωση τιμών κατά 5% στο ράφι – Έρχεται application κατά της αισχροκέρδειας

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 20 Σεπτεμβρίου, 2023 14:17

Νέα μέτρα για την ακρίβεια: Μείωση τιμών κατά 5% στο ράφι – Έρχεται application κατά της αισχροκέρδειας

Παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της αισχοκέρδειας και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

Όπως είπε, η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικογένεια, γι’ αυτό και η μάχη θα είναι συνεχής.

Οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν επίμονες σε συγκεκριμέρνες κατηγορίες προϊόντων, με αποτέλεσμα η ελληνική οικογένεια να πιέζεται” σημείωσε ο υπουργός, τονίζοντας ότι οι παρεμβάσεις που γίνονται στόχο έχουν:


  • Την εντατικοποίηση ελέγχων κατά της αισχροκέρδειας
  • Την τόνωση του ανταγωνισμού
  • Την σταθεροποίηση αλλα και μείωση των τιμών στο ράφι σε αναγκαία για τη διαβίωση

«Όσοι παρανομήσουν θα το πληρώσουν ακριβά» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, ενώ σχετικά με τα κλιμάκια ελέγχου και τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν στην αγορά, σημείωσε ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες για να συνεπικουρούν στους ελέγχους και ιδιώτες ελεγκτές.

Αναλυτικά τα τέσσερα νέα μέτρα για την ακρίβεια:

  • Εξασφαλίζεται μόνιμη μείωση τιμών στο ράφι με ειδική σήμανση. Η μείωση θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 5% και να διαρκεί τουλάχιστον έξι μήνες. Οι μειώσεις των τιμών πρέπει να είναι πάνω και πέρα από τις προωθητικές ενέργειες. Βάση μείωσης θα είναι οι χθεσινές τιμές στο ράφι. Θα επιβάλλονται πρόστιμα τουλάχιστον 20.000 ευρώ ανά κωδικό όπου δεν τηρούνται τα μέτρα.
  • Ελέγχονται αυστηρά οι προμηθευτές και η εφοδιαστική αλυσίδα. Τα σούπερ μάρκετ με ετήσιο κύκλο άνω των 90 εκατ. ευρώ υποχρεούνται να κοινοποιούν στο υπουργείο τους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών τους
  • Διαφάνεια στις τιμές για τα οπωροκηπευτικά. Τα σούπερ μάρκετ πρέπει να κοινοποιούν τις τιμές λιανικής στα λαχανικά και στα φρούτα.
  • Αποφασιστική ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και αναβάθμιση του τηλεφωνικού κέντρου 1520 και του ειδικού ιστότοπου για την υποβολή παραπόνων και καταγγελιών. Δημιουργία ειδικής εφαρμογής για την υποβολή παραπόνων και από κινητά τηλέφωνα που θα είναι έτοιμη πριν τα Χριστούγεννα. Το καλαθι του νοικοκυριού συνεχίζει και ενισχύεται.

Το “καλλάθι του νοικοκυριού” θα εξακολουθήσει να υπάρχει και ενισχύεται. Μέχρι στιγμής από την αρχή του έτους έχουν γίνει 14.949 έλεγχοι από τη ΔΙΜΕΑ και έχουν επιβληθεί πρόστιμα 5,1 έκατ ευρώ.

Όπως δήλωσε ο κ. Σκρέκας οι αυξήσεις στα καύσιμα είναι αποτέλεσμα της ανόδου των διεθνών τιμών. Το ΥΠΕΝ θα συνεχίσει τους ελέγχους του περιθωρίου κέρδους των πρατηρίων, πρόσθεσε.

Πηγή: ΕΡΤ


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 20 Σεπτεμβρίου, 2023 14:17

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV