Νέα «έφοδος» μεταναστών στον Έβρο

Συντάκτης Γιάννης Βαβαλικούδης 11 Αυγούστου, 2022 18:41

Νέα «έφοδος» μεταναστών στον Έβρο

Ανεξέλεγκτη είναι τις τελευταίες ημέρες η είσοδος παράτυπων μεταναστών στον Έβρο. Το λιγοστό νερό στο ποτάμι, κατά μήκος πολλών χιλιομέτρων πέρα από τον φράχτη και μέχρι το βόρειο τμήμα του νομού αποτελεί εύκολο πέρασμα για χιλιάδες μετανάστες που διασχίζουν το νομό με τα πόδια ή με κλεμμένα αυτοκίνητα με τη βοήθεια διακινητών, προσπαθώντας να αποφύγουν τα μπλόκα της συνοριοφυλακής μέχρι να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη. Από εκεί κατευθύνονται βόρεια προς Βόρεια Μακεδονία ή νότια προς την Αθήνα.

Δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί ο αριθμός όσων περνούν καθημερινά τον Έβρο. Είναι εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες, λένε όσοι επιχειρούν στο ποτάμι. Το φαινόμενο είναι πρωτοφανές μετά το επεισόδιο των Καστανεών, το γνωρίζει η ανώτερη ηγεσία, ωστόσο το θέμα δεν έλαβε ακόμη μεγάλη δημοσιότητα, ένεκα και του Αυγούστου.


Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι τον ρόλο «συλλογής» των παράτυπων μεταναστών ανέλαβε από την περασμένη Παρασκευή ο στρατός, χωρίς να είναι γνωστό ποιες είναι οι οδηγίες προς τους στρατιώτες και αξιωματικούς. Οι μετανάστες εντοπίζονται κατά δεκάδες στα χωριά και στο επαρχιακό δίκτυο του Έβρου. 

Οι μετανάστες αφού περάσουν τον Έβρο, ακολουθούν αγροτικούς δρόμους βόρεια της Ροδόπης ή κινούνται παράλληλα προς την Εγνατία οδό, όπου γίνονται αντιληπτοί από τους διερχόμενους οδηγούς, που ενημερώνουν την αστυνομία. Πρακτικά είναι αδύνατη οποιαδήποτε επιχείρηση σύλληψής τους, καθώς στη θέα των αστυνομικών οι μετανάστες τρέχουν και χάνονται σε παρακείμενες δασικές και αγροτικές εκτάσεις.

Συχνό είναι πλέον και το φαινόμενο των τροχαίων δυστυχημάτων που προκαλούν διακινητές μεταναστών στο επαρχιακό και εθνικό δίκτυο από την Ορεστιάδα μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Συνήθως νεαροί οδηγοί χωρίς δίπλωμα με κλεμμένα αυτοκίνητα, όταν εντοπίζονται και καταδιώκονται από τους αστυνομικούς, κινούνται ανεξέλεγκτα ακόμη και σε κατοικημένες περιοχές και σε πολλές περιπτώσεις εμπλέκονται σε τροχαία δυστυχήματα.

Το απόγευμα του Σαββάτου, πέντε μετανάστες φαίνεται πως έχασαν το δρόμο και συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς στην είσοδο της Μάκρης, αφού εγκατέλειψαν ένα ΙΧ αυτοκίνητο. Την ίδια ώρα πολυπληθείς ομάδα μεταναστών κινούνταν λίγα μέτρα βορειότερα, επί της Εγνατίας οδού. 

Είναι βέβαιο ότι θα ληφθούν αποφάσεις σε ανώτατο επίπεδο, για τη διαχείριση του ζητήματος που αποκτά πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις.


Συντάκτης Γιάννης Βαβαλικούδης 11 Αυγούστου, 2022 18:41

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV