Ν. Μπιτσακίδης: Ήμασταν καλύτερα ως αυτόνομος Δήμος Τριγώνου

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 15 Οκτωβρίου, 2021 18:45

Ν. Μπιτσακίδης: Ήμασταν καλύτερα ως αυτόνομος Δήμος Τριγώνου

Το Ράδιο Έβρος συνεχίζει να μεταδίδει τη “Φωνή Των Τοπικών Κοινοτήτων“. Στρέφουμε την προσοχή μας στα θέματα των χωριών, των οικισμών, των τοπικών κοινοτήτων για να ακουστεί η φωνή των κατοίκων διά των προέδρων που τους εκπροσωπούν, και να αναδειχθούν έτσι τα θέματά τους. Αυτή τη φορά το Εβροσκόπιο εστίασε στα Δίκαια, την πρώην έδρα του Δήμου Τριγώνου, με καλεσμένο στην εκπομπή τον πρόεδρο της τοπική κοινότητας κ. Νίκο Μπιτσακίδη.

“Δεν υπάρχει μέλλον”…

“Έφυγαν οι νέοι γιατί δεν έχουν δουλειές” (…) “Μείναμε περίπου 350 κάτοικοι, το 70% άνω των 65 ετών. Πριν 25 χρόνια ήμασταν πάνω από 1600 κάτοικοι” (…) “Το Νηπιαγωγείο έκλεισε, στο Γυμνάσιο σήμερα ζήτημα να έχουμε 65 παιδιά απ’ όλο το Τρίγωνο, από τα 700 που είχαμε παλιότερα” (…) “Δεν υπάρχει μέλλον“… Με αυτές τις διαπιστώσεις ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δικαίων περιέγραψε μια δραματική κατάσταση, συνεπεία της ανεργίας και της μετανάστευσης, σε συνδυασμό με την υπογεννητικότητα και το γηρασμένο πληθυσμό που έχει απομείνει στα χωριά του Τριγώνου. “Έχουμε ένα φανταστικό μέρος, αλλά όταν δεν υπάρχουν δουλειές να απασχοληθεί η νεολαία είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα”, σημείωσε.

“Πολύ καλύτερα τα πράγματα όταν ήμασταν αυτόνομος Δήμος”

Ο κ. Μπιτσακίδης υποστήριξε ότι ήταν “πολύ καλύτερα τα πράγματα όταν ήταν ένας αυτόνομος δήμος εδώ, είχε τα μηχανήματά του, είχε τα πάντα… Τώρα προσπαθούμε να κάνουμε δουλειά, υπάρχει συνεννόηση, αλλά από τη στιγμή που έγινε συνένωση των δήμων δεν δίνονται χρήματα στους δήμους και δεν μπορεί τέσσερις δήμοι που έπαιρναν 5 εκ. ευρώ, τώρα να αντεπεξέλθει ο δήμος με 800.000 ευρώ επιδότηση πάλι για τα ίδια χωριά, τα 54 χωριά”…

Απ’ την Περιφέρεια μας έχουν παραμελήσει

Περπατάμε σαν τους τυφλοπόντικες“, είπε ο κ. Μπιτσακίδης, αναφέροντας πως “απ’ την Περιφέρεια μας έχουν παραμελήσει. Δεν έχουμε διαγραμμίσεις, δεν γίνεται τίποτα εδώ πάνω. Ό,τι προσπαθούμε και κάνουμε εμείς κατόπιν συνεννόησης με τη δημαρχία, όσο μπορεί μας βοηθάει, αλλά είναι δύσκολα τα πράγματα”, αναφερόμενος γενικά, όχι μόνο στα Δίκαια, αλλά σε όλα τα χωριά του Τριγώνου, συμπεριλαμβανομένων και των άλλων τριών τα οποία ανήκουν στην Τοπική Κοινότητα Δικαίων (Πάλλη, Κριός, Δίλοφος). Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος ανέφερε πως για την αγροτική οδοποιία τα μηχανήματα είναι πολύ λίγα στο δήμο ώστε να αντεπεξέλθει, λόγω έλλειψης χρημάτων αλλά και λιγοστού προσωπικού. “Δεν είναι ότι δεν θέλει να κάνει δουλειά, αλλά δεν μπορεί να αντεπεξέλθει ο Δήμος“, υποστήριξε.

“Να κλειδώσουμε τα σπίτια μας, να τελειώνει, να φύγουμε κι εμείς από δω”…

Η αποψίλωση υπηρεσιών, η μερική πια λειτουργία του ταχυδρομείου και της μοναδικής τράπεζας που εξυπηρετούσε την περιοχή, δημιουργούν επιπλέον προβλήματα στους κατοίκους. “Μας έχουν κλείσει το ταχυδρομείο, κάναμε κάποιες ενέργειες, μας είπαν δεν μπορούν να κάνουν κάτι γιατί είναι ιδιωτικού δικαίου. Μας έχουν κλείσει την τράπεζα, αναγκάζεται ο κόσμος να κατεβαίνει στην Ορεστιάδα… Ένας 75χρονος που δεν έχει δίπλωμα, δεν μπορεί να δίνει 50 ευρώ σε ένα ταξί για να πάει στην Ορεστιάδα να κάνει τις δουλειές του. Πάλι σ’ αυτό, οι κύριοι βουλευτές μας είπαν ότι πάλι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, είναι ιδιωτικού δικαίου”… Συγκεκριμένα, το ταχυδρομείο στα Δίκαια λειτουργεί μόνο μία μέρα, κάθε Παρασκευή, ενώ το κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς δύο φορές την εβδομάδα, όπως περιέγραψε ο πρόεδρος της Τ.Κ. Δικαίων, καταλήγοντας σκωπτικά: “Αν πάτε να δείτε, 70 άτομα περιμένουν έξω από την τράπεζα όταν είναι ανοιχτή… Μέτρα κορονοϊού”…

Δεν έχουμε κρούσματα στο χωριό – Έχουμε υψηλό αριθμό εμβολιασμένων

Ευτυχώς όσον αφορά στην κατάσταση με την πανδημία, ο κ. Μπιτσακίδης ανέφερε πως από τα στοιχεία που παρακαλουθεί μέσω του ΕΟΔΥ δεν σημειώνονται κρούσματα στην περιοχή. Γίνονται rapid test και “δεν είχαμε ποτέ τίποτα”, ανέφερε. “Με αυτά που ακούμε, εμείς τουλάχιστον εδώ στα Δίκαια έχουμε σχετικά υψηλό αριθμό εμβολιασμένων“, είπε ο κ. Μπιτσακίδης, σχολιάζοντας πως “το κακό είναι ότι οι ανεμβολίαστοι θέλουν μας πείσουν ότι κάνουμε λάθος”. Έχοντας εμπιστοσύνη στην επιστήμη, οι κάτοικοι της περιοχής αναμένουν να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου, ανέφερε ο πρόεδρος.

Επισκεφτείτε τα Δίκαια, έχουμε πολλά πράγματα να δείτε

Το ευχάριστο θα ήταν να μπορεί ο κόσμος να επισκεφθεί τα Δίκαια. Έχουμε αρκετά πράγματα να δουν. Έχουμε και τα μαγαζιά για φαγητό, έχουμε μοναδικά στην Ελλάδα πράγματα“, απηύθυνε κάλεσμα ο κ. Μπιτσακίδης, σημειώνοντας σημαντικές ιδιωτικές πρωτοβουλίες επένδυσης στον αγροτουρισμό, τη μονάδα με ελάφια, τη μονάδα με τα 400 βουβάλια, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν προορισμό μιας ημερήσιας εκδρομής στην περιοχή, ως μια διαφορετική πρόταση. Υπάρχει θέληση από ανθρώπους να επενδύσουν στο Τρίγωνο αλλά “δεν βοηθάει το κράτος να παραμείνει η νεολαία εδώ πέρα. Αυτό είναι το πρόβλημά μας και το λέμε πάντα σε όλους τους πολιτικούς, ανεξαρτήτως κόμματος”, δήλωσε προβληματισμένος ο πρόεδρος της Τ.Κ. Δικαίων. “Είμαι 49 χρονών και δεν ήταν ποτέ το όνειρό μου να γίνω πρόεδρος. Έβαλα υποψηφιότητα μόνο και μόνο για να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι”, σημείωσε, υποστηρίζοντας πως “είναι ευχαριστημένο το χωριό” από όσα, δεδομένων των αντιξοοτήτων, γίνονται επί θητείας του.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μπιτσακίδης αναφέρθηκε στο μεγάλο κεφάλαιο του Αγροτουρισμού, εκφράζοντας το παράπονο πως δεν γίνονται ενημερώσεις επί τόπου για τα σχετικά προγράμματα. “Θα έπρεπε να έρχονται απ’ τα υπουργεία να μας μαζέψουν, να μας μιλήσουν, να μας ενημερώσουν”, είπε, αναφέροντας πως αυτό συμβαίνει σε άλλες περιοχές τη χώρας, αλλά όχι στον τόπο αυτό. Η κουβέντα επεκτάθηκε από το πόρισμα της Διακομματικής για τη Θράκη έως και τις εκδηλώσεις, τις παρελάσεις της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, αλλά και τα πολιτιστικά, με τη ύπαρξη του μοναδικού υπαίθριου αμφιθέατρου της περιοχής, που αναμένεται να επαναλειτουργήσει για να ξαναγίνει πόλος έλξης πολιτιστικών δραστηριοτήτων και επισκεπτών.

Ακούστε αναλυτικά >>ΕΔΩ<<


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 15 Οκτωβρίου, 2021 18:45

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV