Μουσικό Γυμνάσιο στην Ορεστιάδα προτείνει η ΔΔΕ Έβρου – Θέμα προς γνωμοδότηση στο Δημοτικό Συμβούλιο

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 21 Νοεμβρίου, 2022 21:46

Μουσικό Γυμνάσιο στην Ορεστιάδα προτείνει η ΔΔΕ Έβρου – Θέμα προς γνωμοδότηση στο Δημοτικό Συμβούλιο

Καμία συγχώνευση, υποβιβασμό, κατάργηση, μετατροπή ή προαγωγή σχολικών μονάδων δεν προτείνει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου στο Δήμο Ορεστιάδας για την επόμενη σχολική χρονιά 2023-2024, όπως προκύπτει από τις προτάσεις που κατέθεσε απαντώντας στις από 31.10 και 15.11.2022 σχετικές εγκυκλίους του ΥΠΑΙΘ, με θέμα: «Μεταβολές σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για το σχ. έτος 2023- 2024».

Αντιθέτως, προτείνει:


Ίδρυση Μουσικού Γυμνασίου στην Ορεστιάδα

Η ίδρυση και λειτουργία Μουσικού Γυμνασίου με 25 μαθητές στην Α΄ τάξη προτείνεται από τη ΔΔΕ Έβρου σύμφωνα με το εξής σκεπτικό:

“Η ύπαρξη καλλιτεχνικών και πολιτιστικών ομίλων, συλλόγων, χορωδιών και ιδιωτικών ωδείων, καθιστά απαραίτητη και αναγκαία την ίδρυση ενός Μουσικού Γυμνασίου στην πόλη της Ορεστιάδας. Υπάρχει ήδη σε λειτουργία το Μουσικό Γυμνάσιο με ΛΤ Αλεξανδρούπολης και είναι αναγκαία, για λόγους ισορροπίας και ευκαιριών προς όλους τους πολίτες του νομού μας, η ίδρυση ενός Μουσικού Γυμνασίου στην πόλη της Ορεστιάδας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις τη τοπικής κοινωνίας. Η πόλη της Ορεστιάδας έχει μακρά μουσική και πολιτιστική κληρονομιά που είναι αναγκαίο να διατηρηθεί. Υπάρχει αύξηση του μαθητικού πληθυσμού στην πόλη της Ορεστιάδα και αντίστοιχα μεγάλη και η δραστηριότητα των ωδείων, των χορωδιών και των καλλιτεχνικών και πολιτιστικών ομίλων σε αυτήν. Το σχολείο θα καλύψει τις ανάγκες για δημόσια μουσική εκπαίδευση και των γειτονικών περιοχών. Με την ίδρυση ενός Μουσικού Σχολείο στην Ορεστιάδα θα υποστηριχθεί ο πολιτισμός και η μουσική και πολιτιστική κληρονομιά του ακριτικού Βορείου Έβρου”.

Νέα ειδικότητα στο ΕΠΑΛ Ορεστιάδας: Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων

Παράλληλα, για το σχολικό έτος 2023-2024, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου προτείνει:

α) την προσθήκη μιας ειδικότητας στη Γ΄ Τάξη του Τομέα Διοίκησης και Οικονομίας στο 1ο ΕΠΑΛ Ορεστιάδας ως εξής: Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων, σύμφωνα με το σκεπτικό πως: “Με βάση το γεγονός της αύξησης αναγκών στα τουριστικά επαγγέλματα σε πανελλήνιο επίπεδο, το γεγονός ότι η Ορεστιάδα βρίσκεται στα σύνορα με Βουλγαρία και Τουρκία (απόσταση από Αδριανούπολη 15 km, 160.000 κάτοικοι και 220 km από Κων/πολη, 17.000.000 κατοίκων) και παρατηρείται τουριστική αύξηση από τα γειτονικά κράτη, γεγονός που καθιστά αναγκαία την ίδρυση της παραπάνω ειδικότητας. Επιπλέον, η ίδρυση της συγκεκριμένης ειδικότητας δίνει την ευκαιρία στου νέους να παραμείνουν στην περιοχή που γεννήθηκαν”.

β) την κατάργηση μιας ειδικότητας της Γ΄ Τάξης του 1ο ΕΠΑΛ Ορεστιάδας ως εξής: Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Τηλεπικοινωνιών (του Τομέα Ηλεκτρολογίας Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού) λόγω “μη ύπαρξης ενδιαφέροντος μαθητών για την λειτουργία του. Η εν λόγω ειδικότητα είναι ανενεργή τα τελευταία χρόνια”, όπως αναφέρει η τεκμηρίωση της πρότασης.

Αναμένεται η γνωμοδότηση από το Δημοτικό Συμβούλιο

Όλα τα παραπάνω έχουν διαβιβαστεί προς το Δήμο Ορεστιάδας προκειμένου να ληφθεί απόφαση με τη γνωμοδότηση του Σώματος στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τρίτη 22/11, όπως φαίνεται και στην Πρόσκληση που δημοσιεύθηκε για τη συγκεκριμένη συνεδρίαση (βλ. ΕΔΩ).


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 21 Νοεμβρίου, 2022 21:46

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV