Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και τα μάτια σας Πρωθυπουργέ !

Συντάκτης Σταύρος Παπαδόπουλος 16 Οκτωβρίου, 2020 12:26

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και τα μάτια σας Πρωθυπουργέ !

Η ανάπτυξη των επτά νέων τμημάτων στο Δ.Π.Θ. είναι μονόδρομος για τη θωράκιση της Θράκης. Η μέχρι τώρα αδικία, πρέπει να αποκατασταθεί κάνοντας πράξη το ενδιαφέρον σας για τους Θρακιώτες, όσους απέμειναν να φυλάγουν τα σύνορα.

Η Καλαμάτα φιλοξενεί περίπου 7.500 φοιτητές. 
Τα Γιάννενα φιλοξενούν πάνω από 25.000 φοιτητές.
Η Κρήτη φιλοξενεί δύο πανεπιστήμια με 28 τμήματα και περισσότερους από 30.000 φοιτητές.
Ποια ήταν και είναι τα «ακαδημαϊκά κριτήρια» που μονίμως επικαλούνται οι αρμόδιες επιτροπές του Υπουργείου Παιδείας ;
Ποια η «εθνική ανάγκη» που κάθε φορά ιδρύει νέα τμήματα ανά την Ελληνική επικράτεια, σε τόπους όπου το ΑΕΠ είναι διπλάσιο από αυτό της Θράκης ;

Η πληθυσμιακή εξέλιξη στη Θράκη και ειδικότερα στον Έβρο καταδεικνύει τη φθίνουσα πορεία της ακριτικής Ελλάδας. Η πορεία αυτή έφτασε στο τέρμα της την τελευταία δεκαετία, όπου η μετανάστευση των περισσότερων νέων νέκρωσε τον κεντρικό και βόρειο Έβρο. Εκεί όπου τα τελευταία χρόνια τις νυχτερινές ώρες, κινούνται πλέον μόνο παράτυποι μετανάστες προφανώς προβληματισμένοι κι αυτοί, στην εικόνα των εγκαταλειμμένων χωριών που συναντούν στην «Ευρώπη»…

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, 

Σας καλωσορίζουμε στη Θράκη και αδημονούμε στην υπόσχεσή σας για το αυτονόητο. Το οφειλόμενο. Ό,τι παρέλειψαν οι προκάτοχοί σας και καλείστε τώρα να αντιμετωπίσετε ως επείγουσα ανάγκη «άμεσης θωράκισης του Έβρου». Την προώθηση νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει την ίδρυση των επτά νέων τμημάτων στη Θράκη όπως προτείνονται από την πρόσφατη απόφαση της συγκλήτου του ΔΠΘ.  

Αφορούν σε τμήματα με απολύτως τεκμηριωμένη πρόταση για το καθένα, οι φάκελοι των οποίων βρίσκονται στα συρτάρια του Υπουργείου Παιδείας ήδη από την περίοδο της προηγούμενης κυβέρνησης.

Καλοδεχούμενες οι όποιες προτάσεις της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη, τα δίκτυα ενέργειας και μεταφορών, η αξιοποίηση των λιμανιών, όμως… η Θράκη δεν αντέχει άλλο. Αδειάζει, σβήνει. 

Η ανάπτυξη του πανεπιστημίου, ιδιαίτερα κατά μήκος το Έβρου, αποτελεί τον «φράχτη» με το μικρότερο δυνατό «κόστος», ένας φράχτης Ελλήνων και ξένων επιστημόνων που θα ενισχύσουν άμεσα πληθυσμιακά, κοινωνικά και οικονομικά την «άκρη» της Ελλάδας. (Μικρό παράδειγμα «αποτελέσματος», αποτελεί η Ορεστιάδα μετά τη 10ετή λειτουργία 2 τμημάτων από το ΔΠΘ).

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Η Ξάνθη, η Κομοτηνή, η Αλεξανδρούπολη, το Διδυμότειχο και η Ορεστιάδα ζητούν τώρα την «υπογραφή» σας, μια ξεκάθαρη δήλωσή σας, στην προοπτική επιβίωσης της Θράκης. Στην ανάπτυξη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Υ.Γ. Γνωρίζουμε ότι και άλλες περιοχές, άλλα πανεπιστήμια διεκδικούν νέα τμήματα με τεκμηριωμένες -επίσης- προτάσεις. Θα ήθελα πολύ να σταθώ απέναντι, στην επόμενη σύνοδο των πρυτάνεων, και να φωνάξω…

«Τι δεν καταλαβαίνετε ;
Κάντε υπομονή. Αναβάλλετε για λίγο τα αιτήματά σας. Δώστε προτεραιότητα στην ανάπτυξη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου. Ενώστε τη φωνή σας με τους ακρίτες του Έβρου. Το γιατί, είναι αποτυπωμένο ξεκάθαρα εκεί, στον χάρτη της Ελλάδος».


Συντάκτης Σταύρος Παπαδόπουλος 16 Οκτωβρίου, 2020 12:26

Συνεντεύξεις

NALMPANTIS200

Δημοφιλή άρθρα

Μουρμούρια

Ράδιο Έβρος TV