Μια «ανάσα» από την κορδέλα το FSRU της Αλεξανδρούπολης

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 15 Σεπτεμβρίου, 2023 10:21

Μια «ανάσα» από την κορδέλα το FSRU της Αλεξανδρούπολης

Πάνω από 87% η ολοκλήρωση του πλοίου – Τα επόμενα βήματα μέχρι την λειτουργία του αρχές του 2024

Βάσει χρονοδιαγράμματος προχωρούν, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, οι εργασίες προετοιμασίας του FSRU Αλεξανδρούπολης από την Gastrade με όλα να δείχνουν ότι θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2024.

Πιο συγκεκριμένα, ίδιες πληροφορίες σημειώνουν ότι οι εργασίες μετατροπής του πλοίου είχαν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 87,1% στα τέλη Αυγούστου, πράγμα που σημαίνει ότι όλος ο βασικός εξοπλισμός (π.χ. καυστήρες, αεριοποιητές) για την λειτουργία του ως πλωτή μονάδα επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου έχει τοποθετηθεί και εγκατασταθεί.


Υπενθυμίζεται ότι οι εργασίες μετατροπής πραγματοποιούνται στα ναυπηγεία Keppel στη Σιγκαπούρη όπου, τις προηγούμενες μέρες, βρέθηκε αντιπροσωπεία κάποιων (GasLog, Bulgartransgaz και ΔΕΣΦΑ) από τους μετόχους της Gastrade μαζί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Κωστή Σιφναίο.  

Σε σχέση με τα τέλη Αυγούστου, η διαδικασία μετασκευής του πλοίου έχει προχωρήσει περαιτέρω ώστε να είναι έτοιμο να αποπλεύσει στα μέσα Νοεμβρίου από την Σιγκαπούρη για την Αλεξανδρούπολη, όταν και αναμένεται να αφιχθεί περί τις αρχές Δεκεμβρίου. Να σημειωθεί ότι το διάστημα μέχρι τον απόπλου από την Σιγκαπούρη για την Ελλάδα προβλέπεται να πραγματοποιηθούν μια σειρά τεστ για την ετοιμότητα του πλοίου, χωρίς ωστόσο την έκχυση αερίου, πράγμα που θα γίνει επί ελληνικών υδάτων.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, το επόμενο διάστημα αναμένεται να πραγματοποιηθεί «εσωτερική» συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων μερών προκειμένου να επιβεβαιωθούν τόσο τα χρονικά ορόσημα που έχουν τεθεί όσο και τα επόμενα βήματα ως την ολοκλήρωση της προετοιμασίας και την θέση σε λειτουργία της νέας μονάδας.

Αναφορικά με τα συνοδευτικά έργα, το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού που θα συνδέει το FSRU με το δίκτυο έχει ολοκληρωθεί ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για το χερσαίο τμήμα, πράγμα που αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τα μέσα Νοέμβρη. Αντίστοιχη εκτίμηση υπάρχει και για τα αγκυροβόλια επομένως με την άφιξή του το καράβι, αρχές Δεκεμβρίου, θα δέσει κανονικά στη θέση του και θα συνδεθεί με τον υποθαλάσσιο αγωγό, προκειμένου να προχωρήσουν οι δοκιμές της υποδομής με αέριο αυτή τη φορά, δηλαδή σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας.

Τέλος, σε τροχιά ολοκλήρωσης βρίσκεται επίσης ο σταθμός διασύνδεσης με τον ΔΕΣΦΑ με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Διαχειριστή να αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο έργο θα είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Η ταυτότητα του έργου

Το FSRU χωρητικότητας δεξαμενών 153.500 κ.μ. LNG, θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Ελλάδας με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περι­οχής, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία, μέχρι την Ουγγαρία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Το έργο είναι μια νέα ενεργειακή πύλη, που θα διαδρα­ματίσει καθοριστικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία τόσο της Ελλάδας, όσο και της Κεντρικής και ολόκληρης της Ν.Α. Ευρώπης, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ομαλή ενεργειακή μετάβαση και τον ενεργειακό πλουραλισμό της εξαιρετικά ευαίσθητης αυτής περιοχής.

Επιπρόσθετα, η συμβολαιοποιημένη δυναμικότητα αεριοποίησης φτάνει ήδη μέχρι και το 70% της τεχνικής δυναμικότητας των 5,5 δις. κ.μ. ανά έτος για τα δέκα πρώτα χρόνια λειτουργίας. Στο μετοχικό σχήμα της Gastrade συμμετέχουν με 20% εξίσου οι: Ελμίνα Κοπελούζου, Gaslog Cyprus Investments Ltd, ΔΕΠΑ Εμπορίας ΑΕ, Bulgartransgaz EAD και ΔΕΣΦΑ ΑΕ.

Πηγή: energypress.gr


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 15 Σεπτεμβρίου, 2023 10:21

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV