Την μη εξαίρεση καταλυμάτων από την επιχορήγηση πληγεισών επιχειρήσεων ζητούν οι ξενοδόχοι Θράκης

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 8 Μαΐου, 2024 14:19

Την μη εξαίρεση καταλυμάτων από την επιχορήγηση πληγεισών επιχειρήσεων ζητούν οι ξενοδόχοι Θράκης

Την διαμαρτυρία του κλάδου για την εξαίρεση των τουριστικών καταλυμάτων Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης από την επιχορήγηση πληγεισών από τις πυρκαγιές επιχειρήσεων του Έβρου γνωστοποιεί με επιστολή του ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Θράκης.

Στην επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς επισημαίνεται πως η ανείπωτη καταστροφή στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης ουσιαστικά πλήγωσε την ‘ατμομηχανή’ του καλοκαιρινού τουριστικού προϊόντος της Θράκης με αποτέλεσμα όλες οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη οικονομική ζημία.

Οι ξενοδόχοι της Θράκης ζητούν διόρθωση της συγκεκριμένης απόφασης “προσφέροντας στον ξενοδοχειακό κλάδο την ευκαιρία να αποκαταστήσει σε κάποιο βαθμό τις ανυπολόγιστες ζημίες που προέκυψαν από τις πυρκαγιές“.

Swiss Approval

Αναλυτικά:

Προς:   1.  κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη

     Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

2.  κ. Χρήστο Τριαντόπουλο

     Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Κοινοποίηση: Γραφείο Πρωθυπουργού

Βουλευτές Έβρου

ΘΕΜΑ: Κοινή Υπουργική Απόφαση για την ‘Εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη χορήγηση ενίσχυσης με τη μορφή επιχορήγησης σε επιχειρήσεις με οικονομικές απώλειες στις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου που επλήγησαν από τις πυρκαγιές Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2023’ – ΦΕΚ 02549/Β/30-04-2024

Αξιότιμοι κύριοι,

Είναι γεγονός ότι, κατά την διάρκεια των πυρκαγιών του Αυγούστου 2023, η περιοχή της Αλεξανδρούπολης και του Έβρου βίωσε μια ανεπανάληπτη βιβλική καταστροφή χιλιάδων στρεμμάτων δασικής, αγροτικής και αστικής γης καθώς και αστικών και παραγωγικών υποδομών οδηγώντας σε μια ανυπολόγιστη διάλυση της τοπικής οικονομίας και του παραγωγικού ιστού της περιοχής.

Η εκκένωση ξενοδοχειακών μονάδων, η πρόωρη απομάκρυνση των τουριστών, οι συνεπακολουθούμενες ακυρώσεις των κρατήσεων για το επόμενο χρονικό διάστημα καθώς και η αρνητική δημοσιότητα που προέκυψε οδήγησε σε πρόωρη λήξη της τουριστικής περιόδου για την ευρύτερη περιοχή. Η ανείπωτη καταστροφή στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης ουσιαστικά πλήγωσε την ‘ατμομηχανή’ του καλοκαιρινού τουριστικού προϊόντος της Θράκης με αποτέλεσμα όλες οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη οικονομική ζημία.

Όμως, και στο πλαίσιο της λήψης νομοθετικών μέτρων οικονομικής στήριξης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων  της περιοχής μας, διαπιστώσαμε με λύπη στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά στις διαδικασίες για την ‘Εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη χορήγηση ενίσχυσης με τη μορφή επιχορήγησης σε επιχειρήσεις με οικονομικές απώλειες στις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου που επλήγησαν από τις πυρκαγιές Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2023’ ότι εξαιρούνται τα τουριστικά καταλύματα της Δημοτικής Κοινότητας Αλεξανδρούπολης αλλά και της Σαμοθράκης.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο σχεδόν των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων του Δήμου Αλεξανδρούπολης εδρεύουν στην δημοτική κοινότητα Αλεξανδρούπολης, η οποία υπέστη εξίσου τις καταστροφικές συνέπειες της πύρινης λαίλαπας.

Καταλήγοντας σας ζητούμε να προχωρήσετε σε διόρθωση της συγκεκριμένης απόφασης προσφέροντας στον ξενοδοχειακό κλάδο την ευκαιρία να αποκαταστήσει σε κάποιο βαθμό τις ανυπολόγιστες ζημίες που προέκυψαν από τις πυρκαγιές.

Σας ευχαριστούμε προκαταβολικά και αναμένουμε τις ενέργειες σας.


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 8 Μαΐου, 2024 14:19

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV